У кожному десятому ДТП винен сонний водій: Дослідження

246

Нове дослідження показало, що небезпека сонного стану за кермом недооцінена

Знаходження за кермом в сонному стані – це дуже погано! Причому абсолютно не важливо, не виспалися ви з ранку і тут же сіли в такому стані за кермо, щоб дістатися до роботи чи ви взагалі не спали всю ніч. Обидва варіанти однаково небезпечні для всіх учасників дорожнього руху. Як самі сонних автомобілістів, так і пішоходів.

Оскільки ніхто свідомо не прагне потрапити за кермо не виспавшись, відсоткове співвідношення кількості автомобілістів, які прибувають на дорогах світу в такому стані підрахувати практично неможливо, але ось що реально піддається підрахунками – наслідки загальмованості на дорозі.

За даними Автомобільної асоціації Америки (ААА) кожне десяте ДТП на території США відбувається з цієї причини. Це дуже багато!

Фахівці ААА раніше дослідили феномен зізнаються, що сонний водіння на сьогоднішній момент є однією з найбільш маловивчених і занижених порівняно з іншими причинами дорожньо-транспортних пригод, хоча б тому, що мало хто з водіїв зізнається в тому, що він недоспав або взагалі не зверне на це увагу. Мл, подумаєш!

У кожному десятому ДТП винен сонний водій: Дослідження

У новому дослідженні, опублікованому AAA у четвер, дослідники проаналізували особи водіїв, зафіксовані відеореєстраторами безпосередньо перед аваріями, розрахувавши, наскільки довго очі людини залишаються закритими для визначення того, наскільки сонними були автомобілісти. Таким чином, після підрахунків і було з’ясовано, що сонливість грала роль в 10% випадків всіх зафіксованих реєстраторами аварій.

Дивіться також: Хилить у сон за кермом, що робити?

Цікава різниця показників між свіжим дослідженням та офіційними федеральними даними США. В останньому випадку специ говорять лише про 2% аварій чинником яких була саме сонливість.

Результати дослідження, зрозуміло, можна застосувати до різних країн, у тому числі і Росії. І навіть незважаючи на те, що цифри будуть трохи розходитися, загальна картина проблеми залишиться. Сонний стан за кермом дуже небезпечно і може призводити до летальних наслідків.

Тому, якщо ви відчули, що хочете спати, перебуваючи за кермом, найкраще що можна зробити, з’їхати в безпечне тихе місце біля дороги і подрімати. 15-30 хвилин підбадьорять, дадуть вам ясну голову і напевно позбавлять вас від можливих великих проблем.

Топ-10 речей, які допоможуть вам не заснути за кермом:
У кожному десятому ДТП винен сонний водій: Дослідження

1. Зупиніться якщо ви відчуваєте сонливість. Пригальмувати і випийте кави, зеленого чаю або будь-який інший містить кофеїн напій.
2. Оскільки кофеїн потрапить у кров і почне діяти лише через 30 хвилин, скористайтеся цим часом, щоб подрімати.
3. Перед довгою мандрівкою гарненько виспіться вночі. Здоровий сон повинен тривати, принаймні, шість годин, але перед поїздкою, чим довше поспіть, тим краще.
4. Категорично не рекомендується їхати в далеку подорож після важкого трудового дня.
5. Виїжджайте в той час, коли ви прокидаєтеся. На ніч зупиняйтеся в готелі або мотелі, не потрібно їхати «на пролом» день і ніч. Навіть якщо до мети поїздки залишилися лічені» 100 км, а ви відчуваєте втому, зупиніться в готелі, поспіть, з новими силами і шлях буде цікавіше і простіше.
6. Уникайте водіння в так зване сонний час доби. Зробіть полуденний перерву для короткого сну і знайдіть місце для ночівлі між північчю і світанком. Якщо немає часу навіть подрімати, то принаймні, зупиніться і відпочиньте деякий час, розвійтеся.
7. Уникайте насиченою вуглеводами їжі, яка може зробити вас сонливим. Замість цього вживайте білкову їжу.
8. Уникайте препаратів проти алергії, застуди чи грипу, містять дифенилгидрамин, які можуть сприяти сонливості. Та не приймати запропоновані засоби для поліпшення сну, поки ви не закінчите поїздку.
9. При тривалих поїздках, тримайте пасажира, який не спить на передньому сидінні. Він і підтримати бесіду зможе і не дасть вам заснути. Не з ким поговорити? Допоможе радіо. Звук гучніше і вперед! Також можна відкрити вікно, свіже повітря допоможе підбадьоритися.
10. Робіть перерви кожні дві години або через кожні 160-200 кілометрів, навіть якщо вам здається, що ви втомилися. Вийдіть з автомобіля, зробіть кілька глибоких вдихів і розімніть, зробіть физкультминутку. Особливо важливо розім’яти м’язи шиї і плечей, щоб розігнати кров і зняти напругу. Бажано обмежувати свій денний шлях 500 – 700 км.

Також наводимо 9 ознак того, що вам слід негайно зупинитися і відпочити:

У кожному десятому ДТП винен сонний водій: Дослідження

• Ви не можете відтворити в пам’яті кілька останніх пройдених кілометрів.
• Ви ненавмисно з’їхали зі своєї смуги руху.
• Вам коштує чималих зусиль утримати автомобіль в смузі.
• Ваші думки блукають і безпорадні.
• Ви почали неодноразово позіхати.
• Вам складно зосередитися або тримати очі відкритими, а голову прямо.
• Ви не дотримуєтесь дистанції або не стежите за дорожніми знаками.
• Ви ледве уникли аварії.