Кращі 5 російських автомобілів, які повинні були стати хітами на Заході

257

Які російські автомобілі повинні були підкорити західні авторинки?

Для будь-якої автомобільної компанії, для того щоб досягти успіху, вкрай необхідно освоювати не тільки внутрішній ринок, але і закордонні. У радянські роки наші вітчизняні компанії, в надії збільшити прибутковість автозаводів, розробили ряд автомобілів, які, за планами, повинні були стати хітами на Заході. Головною їх перевагою, на думку керівництва компаній, була вартість і низькі експлуатаційні витрати. На ділі ж, на жаль, все вийшло не так, як планувалося. Ось 5 кращих вітчизняних автомобілів, які були створені в надії підкорити західні ринки.

5. Москвич-412 / Москвич-2140

Кращі 5 російських автомобілів, які повинні були стати хітами на Заході

Автомобіль Москвич-412 (і пізніше Москвич-2140, розроблений на базі 412 моделі) випускався з 1967 по 2001 рік (за цей період авто мав різні кодові позначення, незважаючи на те, що всі автомобілі були випущені на архітектурі Москвича-412).

Ця машина була створена не тільки для внутрішнього ринку нашої країни. Так, керівництво країни Рад разом з керівниками заводу «Москвич» розраховував збільшити прибуток підприємства за рахунок хороших продажів цієї машини на західних ринках. На жаль, автомобіль так і не отримав успіху за кордоном у зв’язку з низькою якістю.

По-перше, іноземних покупців не влаштували проблеми з постійною витоком різних рідин в машині. Також були часті проблеми з 1,5 – літровим чотирициліндровим двигуном.

У результаті багатьом власникам як Москвича-412, так і більш сучасного Москвича-2140 доводилося возити з собою в багажнику цілий набір запасних запчастин та інструментів для ремонту раптово ломавшегося авто. Особливо часто виходили з ладу свічки запалювання. Саме тому кожен власник Москвича-412 вважав своїм обов’язком мати в багажнику по кілька цілих комплектів свічок запалювання.

Природно, що звикли до якісного транспорту західні автолюбителі не оцінили якість Москвича-412. Навіть незважаючи на його низьку конкурентну вартість. І вся справа в тому, що з-за низької якості експлуатаційні витрати автомобіля були немаленькі.

4. ГАЗ-24 Волга

Кращі 5 російських автомобілів, які повинні були стати хітами на Заході

Коли автозавод «ГАЗ» вперше показав прототип майбутньої Волги ГАЗ-24, то здивував публіку не тільки його зовнішністю і потужними характеристиками. Так, прототип був оснащений 3,0-літровим V6 двигуном потужністю 120 л. с. Для того часу це були непогані технічні дані. Але, на жаль, в серію пішла Волга з чотирициліндровим 2,5-літровим двигуном, потужність якого становила лише 95 к. с., що було мало для такого важкого кузова. Також в обмеженій серії вийшли спецверсії, оснащуються V8 5,5-літровими моторами. Автомобіль ГАЗ-24 став справжнім хітом в нашій країні, а також і в інших дружніх країнах. Щоправда, цим автомобілем довгий час користувалися тільки важливі персони в країні. Для інших людей ця модель Волги залишалася нездійсненною мрією.

Не повірите, але автолюбителі на Заході люблять тюнінг ГАЗ-24

З самого початку керівництво нашої країни з керівниками Горьковського автозаводу планував продавати ГАЗ-24 і в західних країнах. Але, на жаль, цю машину чекав провал на більшості зарубіжних ринків. Причина – недостатня потужність, велика витрата палива і не дуже хорошу якість збірки, що призводило до частих поломок важливих компонентів автомобіля. Тим не менш продажу ГАЗ-24 на Заході були істотно більше, ніж Москвича-412. У будь-якому випадку Волга-24 автолюбителям в західних країнах більше припала до душі. Але як завжди плани нашого заводу згубила якість продукції. І якби в ті роки завод зміг поліпшити якість і надійність експортних Волг, то хто знає, цілком можливо, розвиток легкових автомобілів ГАЗ пішло б по зовсім іншому шляху.

3. ВАЗ-2101

Кращі 5 російських автомобілів, які повинні були стати хітами на Заході

ВАЗ-2101 / Лада-1200, Жигулі «Копійка» проводилася з 1970 по 1988 рік. Ця модель Жигулів була заснована на базі популярного в Європі Фіат-124. ВАЗ-2101 являв собою більш дешевий варіант Фіата для жителів нашої країни і ближнього зарубіжжя. Автомобіль оснащений 1,2-літровим чотирициліндровим двигуном потужністю 63 л. с.

У 1974 році машина отримала 1,3-літровий чотирициліндровий мотор, що дозволило інженерам збільшити потужність на 5 л. с.

Ця машина відразу здобула популярність у нашій країні, ставши справжнім хітом. Також непоганим попитом користувалася модель і на Заході завдяки низькій вартості і простоті конструкції. Правда, за короткий термін машина почала втрачати свою популярність із-за застарілих технологій. На жаль, наш завод не зміг запропонувати альтернативу іноземних ринків і нові покоління автомобілів на базі «Копійки».

Дивіться також: Як Фіат перетворився на Жигулі

Тим не менш, незважаючи на падіння попиту з боку західних країн, ВАЗ-2101 ще довгий час користувався популярністю на Заході. Особливо серед тих людей, кому був важливий дорожній просвіт, прохідність і т. п. Крім того автомобіль було легко ремонтувати самостійно.

2. Урал-4320 6х6

Кращі 5 російських автомобілів, які повинні були стати хітами на Заході

Урал-4320 – універсальний повнопривідний вантажний автомобіль з колісною формулою 6х6, спочатку створений для російських військових. Виробництво вантажівок почалося в 1976 році. Завдяки приголомшливим універсальним конструктивним можливостям автомобіль досі користується попитом не тільки всередині країни, але і в ряді інших країн. В результаті авто досі знаходиться в серійному випуску.

Цей вантажівка може проїхати туди, куди не можуть пробратися більшість інших вантажних автомобілів.

Ось подивіться, на що здатний Урал-4320: Як вантажівка щастить важкі колоди через жахливе бездоріжжя

Зараз Урал-4320 проводиться з дизельними двигунами Євро-4 потужністю від 230 до 312 к. с. в залежності від модифікацій.

Дивіться також: Вся інформація про новому сімействі вантажівок, Урал Next [Технічні характеристики, фото]

На його базі розроблено безліч різних версій вантажного позашляховика, починаючи від вантажівки для перевезення пасажирів – військових (до 27 осіб) і закінчуючи вантажівками ракетних військ.

В тому числі на його базі випускаються модифікації для транспортування колод з важкодоступних лісів.

1. Лада Нива

Як і Урал-4320, Лада Нива все ще знаходиться в серійному виробництві в наші дні. І це незважаючи на те, що Нива випускається з 1977 року. До речі, це єдиний автомобіль, який у компанії АвтоВАЗ реально вийшло просунути на західний ринок і який зміг завоювати серця багатьох зарубіжних покупців. На жаль, сьогодні продажі позашляховика на західних ринках вже не такі, як були ще 10-20 років тому.

Зазначимо, що Лада Нива, на відміну від більшості інших вітчизняних автомобілів, просувалася компанією АвтоВАЗ не тільки в Східній Європі, але і виходила на ринки Ісландії, Австрії, Уругваю і Великобританії під назвами «Спорт», «Тайга», «Діва» і «Козак». На російському ринку позашляховик завжди продавався під ім’ям «Нива», що зайвий раз підкреслювало призначення машини. Нагадаємо, що Лада Нива була випущена для сільської місцевості, щоб жителі сіл і сіл без проблем пересувалися по бездоріжжю.

У більшості випадків спочатку Нива оснащувалася 1,6-літровим чотирициліндровим бензиновим мотором потужністю 72 к.с. з максимальним обертовим моментом в 126 Нм (на деяких ринках Нива продавалася з 1,7 – 1,9-літровими дизельними двигунами).

Дивіться також: Лада «Нива», 40 років, як один день: Огляд

До речі, Лада Нива підкорила західних автолюбителів не тільки своїми сверхпроходимыми можливостями і простотою ремонту, але і, звичайно ж, дивно низькою витратою палива, який в середньому становить 8,25 л/100 кілометрів. Цей показник навіть сьогодні вважається непоганим. Правда, якщо говорити про реальну витрату палива, то навряд чи ви зможете досягти подібної економічності при русі по бездоріжжю. Тим не менш західні водії оцінили всі характеристики нашої Лади Ниви. Саме тому АвтоВАЗ в минулі роки непогано продавав цю машину на Заході. На жаль, з розвалом СРСР всі інвестиції у просування машини за кордоном припинилися. Сьогодні ж компанія АвтоВАЗ, трохи освіживши Ниву, знову намагається збільшити продажі позашляховика в країнах Європи. Однак повернути колишні продажу навряд чи вийде. Все-таки, погодьтеся, не може на сучасному ринку залучати автомобіль із застарілими технологіями. Сподіваємося, що в найближчому майбутньому АвтоВАЗ випустить друге покоління Лади Ниви, яке, як і Лада Веста, зможе залучити іноземних покупців.