Мінтранс розробив свою методику поліпшення безпеки

236

Замість лежачих поліцейських зони заспокоєння руху

Міністерство транспорту розробило новий план щодо зменшення аварійності на дорогах країни, який, зокрема, стосується зниження травматизму і смертності на пішохідних переходах. Комплексні заходи з організації дорожнього руху включать у себе поява зон на дорогах зі звучною назвою «заспокоєного руху».

Важливо знати: Зміни в ПДР: коло знову став головним

Більш 70 сторінок тексту і схематичні приклади «заспокоєння» дорожнього руху в документі, який вже волав двояке ставлення до проекту у багатьох вітчизняних експертів. Перешкоди на дорозі (лежачі поліцейські), спеціальні звуження або організація звивистого руху, напрямні острівці, що здіймаються над полотном проїжджої частини, ось ті деякі приклади, які були опубліковані Мінтрансом.

Мінтранс розробив свою методику поліпшення безпеки

Всі ці сюрреалістичні методи зниження швидкості руху в основному спрямовані на зменшення дорожніх пригод на пішохідних переходах, ініційованого першим віце-прем’єром уряду РФ Ігоря Шувалова.

Методику зменшення швидкості руху запозичили з шведських правил організації дорожнього руху і як кажуть, підігнали під російські реалії. Методика за задумом розробників, повинна буде застосовуватися в регіонах, там, де не курсують великі автобуси і великогабаритні вантажні автомобілі масою більше 5 тонн, тобто, по факту у межах невеликих і середньо населених міст.

Цікаво, що одним з найбільш дієвих методів для запобігання перевищення швидкості руху автомобілістами на певних ділянках згідно з дослідженнями Міністерства, є названо штучне звуження смуг руху. Цього повинні досягатися розширенням тротуарів як показано на фото:

Мінтранс розробив свою методику поліпшення безпеки

У деяких випадках пропонується робити мощення шириною 350 – 750 см уздовж бордюрного каменю каменем, бруківкою, каменем. Робити це пропонується і на багатосмугових дорогах перед саморегулівними пішохідними переходами. У темний час доби пропонується освітлювати ділянки дороги із зміненою геометрією ширини проїзної частини.

Мінтранс розробив свою методику поліпшення безпеки

Пропонується змінювати рельєф дорожнього полотна за допомогою викривлення (установкою спеціальних острівців безпеки) або шляхом підіймання проїзної частини в тих місцях, де передбачено пріоритетне право проїзду на одній із зустрічних смуг руху або на перехрестях.

Мінтранс розробив свою методику поліпшення безпеки

У “зонах заспокоєння” рекомендується також мінімізувати транзитний потік, а для цього – перепрофілювати наскрізні вулиці в тупикові, петльові, кільцеві.

Мінтранс розробив свою методику поліпшення безпеки

Безумовно, подібні заходи будуть застосовуватися не на всіх дорогах навіть у невеликих містах, оскільки така організація руху неминуче буде створювати затори з більш-менш інтенсивним трафіком. Планується, що ділянки «заспокоєння» будуть застосовуватися, наприклад, в житлових зонах. На трасі або навіть регіональної дорозі таких острівців зустріти буде неможливо.

Дивіться також: Уряд затвердив нові зміни до ПРАВИЛ дорожнього руху, які стосуються екології, велосипедистів та пішоходів

Регіонам пропонується встановлювати електронні табло, на які буде виводитися швидкість транспортного засобу. Якщо вона в межах допустимого: цифри будуть зеленими, у разі перевищення — червоні, у випадку серйозного перевищення — миготливі червоні.

Шумові, світлові смуги для залучення уваги водіїв, почерговий проїзд на ділянках з двосмуговим рухом, все це також зазначено в документі.

Методичка носить рекомендаційний, а не зобов’язуючий характер, тому поширення подібних заходів благоустрою дорожнього руху буде застосовуватись явно неповсеместно.

Мінтранс розробив свою методику поліпшення безпеки

Порушена в документі і тема облаштування пішохідної зони, зокрема рух велосипедистів по тротуарах:

«Рух велосипедистів у пішохідній зоні допускається при наявності в ній велодоріжки, позначеної розміткою 1.1 або виконаної у вигляді відокремленої смуги руху, колір якої повинен відрізнятися від кольору покриття пішохідних шляхів». Прописані стандарти встановлення огорож для пішоходів, аж до висувних блокаторів та огорож з ланцюгами блокують вихід пішоходів на проїжджу частину, наприклад, біля автобусної зупинки.

Продумані методи паркування автомобілів і обмеження їх доступу до тротуару «при використанні обмежувачів, малих архітектурних форм, зелених насаджень при різних способах паркування ТЗ».

У розділі №6 описується облаштування велодоріжок, зокрема знаки, що позначають її. У заключному розділі 7, рекомендуються варіанти благоустрою шкільних зон. Зокрема, обов’язковим є наявність вільних паркувальних місць для безпечної посадки і висадки школярів в автомобілі особистого користування». Забороняється рух вантажних автомобілів.

«До шкільних зон повинен бути забезпечений доступ шкільного автобуса, автомобілів спеціального призначення, вантажних автомобілів малої вантажопідйомності для забезпечення побутових потреб школярів. При використанні освітнім установою шкільного автобуса, повинна бути передбачена спеціальна площадка для безпечної та зручної посадки/висадки школярів», свідчить пункт 7.1.3.

Дивіться також: Швидкість руху в центрі Москви можуть знизити до 50 км/год

В цілому методичка вийшла барвиста і багата на схеми і малюнки. Навіть цікаво зазирнути в найближче або далеке майбутнє міст, в якому будуть співіснувати автомобілі і піші учасники дорожнього руху. На картинках все виглядає красиво і цивильно. А що буде в реальності в провінційних містах по всій країні? Фахівці налаштовані скептично, вказуючи на те, що шведська методика не буде працювати в реаліях Росії. А що думають наші читачі? Ділимося своїми думками в коментарях.