Порівняння гальмівних властивостей зимових і літніх шин взимку виявилося не на користь перших

247

Експеримент показав, що загальмувати на асфальті складніше на зимових шинах

Зима – найскладніший період для всіх автомобілістів. Перехід від літнього режиму керування автомобілем на зимовий пов’язаний з рядом факторів ризику, про які автолюбителі знають не з чуток. Дні «бляхаря» і грошові витрати, пов’язані з підготовкою автомобіля до зимової експлуатації, давно стали невід’ємною частиною ритуалу.

Дивіться також: Ось наукове пояснення різниці між літньою і зимовою гумою

Одним з найважливіших елементів є зимові шини. Вони володіють відмінними характеристиками на снігу, трохи менш добре справляються зі своїми обов’язками на льоду… Але як ведуть себе на асфальті? Не секрет, що зимова погода примхлива. Не завжди в грудні дорога буде вкрита пухнастим сніжком, велику частину часу це або вологе асфальтове покриття, на якому відсутній лід, або навіть більш-менш сухий асфальт, який нерідко можна зустріти морозним сонячним днем.

Порівняння гальмівних властивостей зимових і літніх шин взимку виявилося не на користь перших

Зимові шини Michelin X-Ice Xi3

Коли ви бачите голий асфальт, пильнуйте, бо ваші зимові покришки можуть послужити вам погану службу. Справа в тому, що зимові шини не дадуть автомобілю загальмувати на асфальті так само швидко, як можуть літні варіанти покришок. Навіть коли на вулиці подмораживает, зимові покришки виглядають в цьому плані не зовсім переконливо.

Експеримент, поставлений Джейсоном Фенске Engineering Explained, доводить, що зимовий комплект шин при всіх своїх позитивних властивостях при низьких температурах має деякі особливості, про які повинен знати кожен автомобіліст.

Порівняння гальмівних властивостей зимових і літніх шин взимку виявилося не на користь перших

Зимові шини Bridgestone RE-71R

Порівняння шин проходило в класичному варіанті. Кілька комплектів шин (літні покришки – Bridgestone RE-71R, зимові шини Michelin X-Ice Xi3), піддослідний автомобіль – в нашому випадку Honda S2000. Однакові умови випробувань: гальмування на швидкості 65 миль в годину (105 км/год), температура трохи нижче нуля – мінус 4. Різке гальмування ініціюється у заздалегідь зазначеному місці. ABS не відключено.

Порівняння зчіпних якостей шин проводиться шляхом підрахунку, витраченого на гальмування до 0 км/год часу за допомогою GPS-пристрої.

Але спочатку скажемо декілька слів про те, чому літні покришки абсолютно не призначені для експлуатації взимку. Цьому є кілька причин.

По-перше, у літніх шин неефективний протектор для використання на снігу. Відсутні так звані ламелі – невеликі прорізи на шашках протектора. З їх допомогою зимові колеса відмінно чіпляються за вологу і обледенілу поверхню дороги.

По-друге, компаунд – матеріал, з якого зроблені літні шини, не призначений для експлуатації при низьких температурах. За даними виробників, при плюс 4 градусах шини стають настільки дубовими, що їх можна порівняти з властивостями з пластиком. Ні про яке ефективне використання в холод літніх шин і мови не повинно йти.

Як випливає з експерименту, зимові покришки на сухому асфальті при мінусових температурах під час гальмування показали набагато гірший результат. Подивіться на скріншот з табличкою результатів:

Порівняння гальмівних властивостей зимових і літніх шин взимку виявилося не на користь перших

Отже, у трьох тестах літні шини зупинили автомобіль на відстані в 38.7 метра – це мінімальний результат. Максимально їм знадобилося 39.7 метра. Фенске звернув увагу, що при екстреному гальмуванні літні покришки додавали биття до вібрації від роботи ABS.

Ті ж три спроби на зимовій гумі привели до наступних результатів: мінімум 47.8, максимум – 50.2 метра. Різниця в 10 метрів не на користь зимових покришок.

Дивіться також: Класичний тест показує наскільки зимові шини краще поводяться на льоду

Що тут можна сказати? Звичайно ж, бігти перевзувати свій автомобіль у зимові шини категорично НЕ варто. Плюсів у зимовій «взуття» набагато більше. Просто майте на увазі, що навіть коли асфальт сухий, їхати на «зими» потрібно максимально акуратно. Повна зупинка відбудеться як мінімум на 10 метрів пізніше. Більш того, варто відзначити, що в цьому відео мова йде про так званих «липучках». Якщо ми говоримо про шипованих шинах, то збільшуйте відстань у півтора рази.

Підсумок. В зимовий період на зимових шинах будьте уважні та вкрай обережні. Не варто розслаблятися при вигляді сухого асфальту: в цьому випадку він вам не помічник, а навіть навпаки – ворог.