Чому правильне місце для запасного колеса знаходиться на задніх дверях

554

Чому потрібно повернути позашляховикам запасне колесо на задню двері?

Кілька днів тому Ford показав під чохлом силует нового позашляховика Ford Bronco, який повинен вийти на ринок в 2020 році. Після цього мільйони шанувальників реальних позашляховиків в буквальному сенсі збожеволіли тому, що силует машини явно вказує на те, що на позашляховику знову з’явиться запасне колесо на задніх дверях.

Багато, звичайно, не зрозуміють, а що тут такого? Але зверніть увагу на всі сучасні позашляховики і ви не побачите на задніх дверях запасного колеса. Сьогодні запасні колеса розміщуються автовиробниками неправильно. Чому неправильно? Вся справа в тому, що на позашляховиках запасне колесо має, як і раніше, розташовуватися на задній двері.

Чому правильне місце для запасного колеса знаходиться на задніх дверях Ford Bronco 2020 року прихований під чохлом. Але його силует явно говорить про те, що американський автовиробник розмістив запасне колесо на задніх дверях багажника

Ви вважаєте, що запасне колесо не повинно висіти на задній двері? Тоді поясніть це тим, хто володів чи досі володіє першим поколінням Jeep Grand Cherokee (ZJ), де запасне колесо розташовувалося зверху багажника (з боку водія). Це місце для зберігання запасного колеса в багажнику дуже незручне.

Чому правильне місце для запасного колеса знаходиться на задніх дверях

Також подібне розташування колеса непрактично, оскільки займає надто багато місця в багажнику. Погодьтеся, досить-таки дурне рішення. Особливо якщо зберігати в багажнику повноцінне позашляхове колесо. А тепер уявіть, як розмістити велике позашляхове колесо при такому розташуванні його в багажнику?

Ось, до речі, подивіться, як власник позашляховика Jeep Cherokee (XJ), в якому виробник також розмістив запасне колесо в багажнику, вирішив цю проблему, для того щоб перевозити велике колесо не в збиток вантажного простору.

Пізніше компанія Jeep виправила цю проблему зі зберіганням запасного колеса, перемістивши його в наступному поколінні позашляховика Grand Cherokee (WJ) під фальшпідлога в багажнику. По всій видимості, автовиробник вирішив, що цінність вантажного простору у висоту менш важлива, ніж ширина багажного обсягу. З одного боку, це було цікаве рішення, оскільки реально багажник став вільним від запасного колеса. Але є одна проблема. Щоб розмістити запасне колесо під підлогою багажника, інженерам довелося змістити вниз паливний бак позашляховика. У підсумку бак виявився в уразливому місці:

Чому правильне місце для запасного колеса знаходиться на задніх дверях

Чому правильне місце для запасного колеса знаходиться на задніх дверях

Деякі любителі бездоріжжя і власники Grand Cherokee (WJ), щоб вирішити цю проблему, не раз вдавалися до видалення металевого циліндра для зберігання запасного колеса, реконструюючи розташування паливного бака. Подібна модифікація конструкції автомобіля дозволяє підняти розташування паливного бака з метою збільшити дорожній просвіт і, само собою, захистити бак від пошкоджень при русі по бездоріжжю.

Чому правильне місце для запасного колеса знаходиться на задніх дверях

Природно, подібне розташування запасного колеса під підлогою багажника дуже незручно, якщо ви збираєтеся зберігати в ньому повноцінну важке запасне позашляхове колесо. Мало того, що це незручно і важко, але і до того ж як ви вирішите питання з зберіганням запасного колеса великого діаметру? Адже нерідко любителі внедорожья встановлюють на свої “танки” колеса великого діаметру. У цьому випадку вам необхідна також велика запаска, яка, швидше за все, під підлогу багажника просто не поміститься. Також не забувайте про те, що для того щоб дістатися до запасного колеса під підлогу, вам доведеться прибрати все з багажника.

Чому правильне місце для запасного колеса знаходиться на задніх дверях Під позашляховик Jeep Grand Cherokee WJ (1999-2004 року) запасне колесо розташовувалося під фальшполом в багажнику

Варто відзначити, що сучасні автомобілі, як правило, оснащені тепер паливними баками, які розташовані перед задньою віссю (в основному доступ до паливного баку в сучасних авто здійснюється під заднім сидінням). У підсумку запасне колесо, розташоване під підлогою, тепер не зрушує бензобак, зменшуючи дорожній просвіт. Це особливо важливо для позашляховиків, для яких кліренс – головне при русі по бездоріжжю.

Хоча варто визнати, що розташування колеса під підлогою багажника все одно зменшує висоту вантажного простору і не дозволяє розмістити там колесо більшого діаметру, ніж передбачено заводом-виробником.

Інше місцерозташування запаски, яке ми сьогодні часто бачимо на позашляховиках, знаходиться під задньою частиною автомобіля (наприклад, на відео вище ви можете бачити підвісне запасне колесо на Toyota 4Runner).

Це місце також не найкращий для запасного колеса, оскільки знижує дорожній просвіт позашляховика. Для любителів бездоріжжя, погодьтеся, не найкраще рішення.

У цьому випадку шанувальники внедорожья, напевно, хотіли б зменшення об’єму багажника, ніж зменшений дорожній кліренс. Також подібне розташування запаски обмежує власників позашляховиків в розміщенні колеса великого діаметру. Адже в цьому випадку дорожній просвіт ще зменшиться за рахунок більш широкої гуми.

Чому правильне місце для запасного колеса знаходиться на задніх дверях

Але головна проблема підвісної запасного колеса – це ризик його ушкодження. Особливо при русі по бездоріжжю, так як при проїзді різних вибоїн ви можете пошкодити шину запаски. Крім того, ви уявляєте, як міняти колесо на запасне на бездоріжжі? Адже навіть після короткого руху по бруду підвісна запаска буде вся заляпана. А колесо треба ще дістати з-під автомобіля.

Хоча варто визнати, що багато виробників сьогодні часто оснащують автомобілі з підвісним запасним колесом різними механізмами, які допомагають власникам безпечно отримати доступ до запасці і досить-таки легко замінити пошкоджене колесо. Тим не менше ризик пошкодження запаски і некомфорт заміни через бруд ніхто не відміняв.

Чому правильне місце для запасного колеса знаходиться на задніх дверях

Так що, як бачите, всі сучасні рішення по розташуванню запасного колеса в машині неідеальні і мають багато мінусів. Хоча, безумовно, плюси теж є. Але вони перекриваються мінусами. Особливо це важливо для тих, хто любить часто їздити по бездоріжжю.

Тому найкраще рішення розміщення запаски – на задніх дверях автомобіля. Якщо, звичайно, мова йде про позашляховику.

Адже при такому розташуванні запаски не зменшується об’єм вантажного простору автомобіля, не зменшується дорожній просвіт, що, звичайно ж, не впливає на кут вильоту машини. Крім того, запасне колесо на задніх дверях не стає під час руху по бездоріжжю занадто брудним. У тому числі запаска на двері легкодоступна. Але найголовніше – запасне колесо на задніх дверях виглядає надзвичайно стильно і красиво.

Не згодні? Тоді покажіть нам хоч один позашляховик, який виглядає краще без запасного колеса на задніх дверях, ніж більшість автомобілів з запаскою на двері ззаду. Ви переконаєтеся, що навіть маленький Ford EcoSport з запаскою на двері виглядає набагато краще:

Чому правильне місце для запасного колеса знаходиться на задніх дверях

Крім того, ви можете індивідуалізувати запаску на задній двері залежно від своїх смаків і поглядів. Наприклад, ось так або так. Погодьтеся, це ж здорово – індивідуалізувати свій автомобіль.

Звичайно ж, колесо на задніх дверях також має ряд недоліків. По-перше, воно зменшує видимість заднього огляду (наприклад, при русі заднім ходом). У тому числі задня запаска обмежує конструкцію і стиль задньої двері. Наприклад, якщо заднє колесо розташоване на задній двері, то ні про яке повному піднятті двері з допомогою амортизаторів не може бути й мови, оскільки повноцінна запаска важить дуже багато.

Також двері з запаскою відкривати набагато складніше незалежно від типу використання механізму відкривання. І вся справа у великій масі запасного колеса. Особливо якщо йдеться про запасці великого позашляховика.

Чому правильне місце для запасного колеса знаходиться на задніх дверях Запасне колесо на задніх дверях в новому позашляховику Jeep Wrangler не сильно знижує задню видимість. Але в попередньому поколінні позашляховика задня оглядовість залишала бажати кращого

Однак головна проблема розташування запаски на задній двері – це удар ззаду при аварії. Так, Страховий інститут автомобільної безпеки США (IIHS) провів у свій час ряд випробувань позашляховиків на швидкості 8 км/годину, в результаті яких з’ясувалося, що транспортні засоби з запасними колесами на задніх дверях схильні до більшої кількості пошкоджень в результаті аварії. Тобто, на думку фахівців IIHS, запасне колесо на задніх дверях є винуватцем більш істотного збитку при ДТП.

Чому правильне місце для запасного колеса знаходиться на задніх дверях Фото: IIHS

Ось подивіться на цей краш-тест позашляховика Isuzu Trooper 2000 року випуску, який тестували на швидкості 5 миль в годину (8 км/год):

Президент IIHS Брайан о’ніл після цих тестів сказав, що позашляховик Isuzu Trooper за результатами випробувань став найгіршим з усіх коли-небудь тестованих позашляховиків середнього розміру. Після випробувань Isuzu Trooper у звіті IIHS було зазначено наступне:


  • Позашляховик Isuzu Trooper 2000 року внаслідок чотирьох краш-тестів отримав пошкодження на суму понад 11 000 доларів. В тому числі пошкодження на суму понад 3 000 доларів при задньому ударі на швидкості 8 км/годину. Наприклад, удар в задню частину машини з-за запасного колеса привів до сильного пошкодження задньої частини машини. У тому числі заднє скло розбилося

Подібні погані результати можна спостерігати в інших низькошвидкісних краш-тестах, в яких брали участь такі автомобілі, як Jeep «KJ» Liberty і Suzuki Grand Vitara

Краш-тест задньої двері з запаскою Jeep Liberty 2002 року випуску на швидкості 8 км/год

Краш-тест задньої двері з запаскою Suzuki Grand Vitara XL 2001 року випуску

Для порівняння: ось краш-тест на Isuzu Rodeo, який пройшов це ж випробування задньої двері з запасним колесом:

У своїй доповіді 2000 року Страховий інститут IIHS заявив, що позашляховик Isuzu Rodeo 2000 року має запаску на задній двері точно таку ж, як на позашляховику Isuzu Trooper. Але порівняно з Trooper, позашляховик Isuzu Rodeo після удару в задню частину на швидкості 8 км/годину має менше пошкоджень. За даними фахівців, при ударі Isuzu Rodeo в задню частину витрати на ремонт, у порівнянні з Isuzu Trooper, менше більш ніж 2000 доларів.

Отже, так, заднє колесо на двері багажника несе в собі великі витрати при ударі. Але, як бачите, цю проблему частково вирішили на початку 2000-х років.

Є ще одна річ, на яку ми хочемо звернути увагу, – це запасне колесо з боків автомобіля, яке в свій час встановлювалося на деякі автомобілі. Ось подивіться, як це виглядає на прикладі Jeep CJ-6:

Чому правильне місце для запасного колеса знаходиться на задніх дверях

Ця конструкція запаски в машині не жертвує якоїсь задньої оглядовістю в машині, не утрудняє доступ до вантажного простору, а при задньому зіткненні бічна запаска може при певних умовах поглинати енергію удару, так як колесо повернене протектором тому.

На старому джипі бічна запаска виглядає так само ефектно, чи не правда?

Але на сучасному автомобілі бічне запасне колесо виглядало б жахливо. Крім того, запасне колесо з бічним розташуванням на кузові не дуже зручно у сучасному дорожній трафік. Наприклад, на вузьких вулицях і на парковці за кермом таких машин буде дуже важко. Так що для сучасних позашляховиків бічне кріплення запаски не зовсім оптимально.

Чому правильне місце для запасного колеса знаходиться на задніх дверях

Саме тому ми дотримуємося думки, як і багато любителів позашляховиків, що найкраще розташування запасного колеса на задніх дверях. І це незважаючи на те, що колесо на двері багажника часто загороджує задню видимість і може бути винуватцем більш глобальних пошкоджень навіть при невеликому ударі ззаду. В тому числі навіть якщо для відкривання багажника потрібно більше зусиль із-за ваги запаски.

Ми вважаємо, що запаска на двері багажника має більше плюсів, ніж мінусів, порівняно з іншими видами конструкції запасних коліс в сучасних автомобілях. Адже коли запаска знаходиться на вулиці на двері багажника, це не тільки полегшує доступ до неї у випадку проколу колеса, але і дає вільний простір в багажнику і не зменшує дорожній просвіт.

Ну і, зрозуміло, запасне колесо на задніх дверях виглядає стильно. Так що сподіваємося, що автовиробники погодяться з нами і незабаром повернуть запасне колесо на задню двері. Хоча б реальним позашляховикам. Повірте, це потрібно багатьом.