Ось чому в 90-х роках німецькі автомобілі мали різні бічні дзеркала заднього виду

349

Чи знаєте ви, що в деяких німецьких автомобілях бічні дзеркала різного розміру?

Багато років тому я володів класичним автомобілем німецького автовиробника. Це був Mercedes-Benz серії W124. У нього була одна особливість, яку я просто не помічав, тобто вважав її повсякденному даністю. А от мої друзі сіли вперше в Мерседес, миттєво примічали таке інженерно-дизайнерське рішення. Справа тут в наступному, саме в тому що, якщо ліве дзеркало з боку водія було як зазвичай стандартним і витягнута по осі X, то праве зовнішнє дзеркало на відміну від нього було вже вкорочено до квадрата.

Ось чому в 90-х роках німецькі автомобілі мали різні бічні дзеркала заднього виду

Чесно кажучи я ніколи не задумувався для чого було вкорочено праве дзеркало, вважав, що це в основному данина моді 80 – 90-х років, адже видно в нього було чудово. Напевно від цього наївно думав я поліпшується аеродинаміка.

Пройшли роки і нещодавно, переглядаючи фотографії старих німецьких автомобілів епохи 90-их я на свій подив виявив одну явну схожість, між усіма автомобілями різних марок і моделей. Майже у всіх машин праве дзеркало було укороченим. Тут мені самому стало навіть цікаво, в чому ж криється причина. Пошуки в зарубіжному інтернеті привели мене до відповіді з якого були зроблені наступні висновки.

Ось чому в 90-х роках німецькі автомобілі мали різні бічні дзеркала заднього виду

Дзеркала з боку водія – зліва, пасажирська сторона – праворуч.

Як мені вдалося з’ясувати, подібну практику в першу чергу можна було помітити на середньорозмірних і повнорозмірних німецьких седанах ще в середині та наприкінці 1990-х років. Автофирма Volkswagen встановила укорочені дзеркала на свої моделі Passat, а Audi використовувала такий же набір дзеркал на своїх моделях вже різних марок. Mercedes також не відставав від загальної моди, на моїй моделі автомобіля протягом десятиліття ставилися праворуч такі ж «укоротыши». Фірма BMW теж не гребувала ставити на свої авто невеликі квадратні дзеркала. Opel по всій видимості точно так же встановлював на свої моделі схожі по конструкції прилади заднього виду.

Так в чому ж причина?

Ось чому в 90-х роках німецькі автомобілі мали різні бічні дзеркала заднього виду

Виявляється сама причина була до смішного проста. Щоб не томити вас предъисторией розповім прямо і відразу, справа виявляється полягало, в габаритах. Великі автомобілі на вузьких вуличках європейських були наче слони в посудній лавці, роз’їжджатися і навіть проїжджати на них за такими вуличками не завжди було зручно. Щоб зменшити ймовірність пошкодження елементів автомобіля (відбиті або подряпані дзеркала) і доводилося зменшувати в машинах праве засіб огляду, тобто праві дзеркала.

Таке дзеркало не тільки збільшує шанс автомобіля не зачіпати припарковані автомобілі вже, але і дає можливість не знести боковим дзеркалом при парковці уздовж вузького тротуару або на пішохідному переході в місті, того ж пішохода. Втім треба зауважити, що навіть при зіткненні ті ж інженери продумали найменш травмо-безпечний спосіб зіткнення автомобіля з рухомим об’єктом, будь це люди або люди – велосипедисти. Самі дзеркала були оснащені петлями, що дозволяло їх не тільки складати, а й пригинати при зіткненні з об’єктом.

Ось таке забавне і непогане рішення німецьких автовиробників було реалізовано і реалізовувалося ще в 90-ті роки.

Відразу хочу відповісти на можливі запитання з приводу оглядовості: це дзеркало «коротиш» відображало відмінну картину всього, що відбувається ззаду, ніяких нарікань на його оглядовості ні в кого не виникало.

Ось чому в 90-х роках німецькі автомобілі мали різні бічні дзеркала заднього виду

Кінець 1960-х-початок 1970-х років, у Audi, з боку, взагалі немає ніякого дзеркала!

Для багатьох Європейських автовиробників 1970-ті та 1980-ті роки були перехідним періодом, так як до цього періоду дзеркал на стороні пасажира взагалі не було. У Радянському союзі в той час автомобілі також випускалися без зовнішнього правого дзеркала, тоді в ньому не було жодної необхідності, так як щільність руху була не висока і достатньо було мати дзеркала в автомобілі всередині і зліва, щоб контролювати ситуацію на дорозі.

Дивіться також: Чому саме відображення в машині іноді буває перевернутим?

Напевно ви задастеся черговим питанням. Чому ці дивні міні-дзеркала врешті-решт пішли в минуле? Можливо європейці розширили свої вулиці?

До середини 2000-х років європейці для себе з’ясували, що можуть обладнати свої машини простими і потужними складними дзеркалами, а далі взагалі не турбуватися про цю проблему.

У наші дні цей нюанс з дзеркалами просто став унікальним анахронізмом, який мені завжди подобався в своїй машині. Тепер я дізнався про нього на багато більше. Сподіваюся, ви теж дізналися й чого навчилися.