Ось часті причини чому автомобіль не заводиться в мороз

365

Чому двигун відмовляється заводитися в холодну погоду.

Більшість жителів нашої країни проживають в регіонах з суворими і навіть екстремальними зимовими умовами. Цей період часу перетворюється на серйозне випробування для всіх без винятку, в тому числі і автолюбителів, для більшості з яких відмова запуску двигуна в мороз стає справжнім головним болем. Причому, що саме неприємне, від цього не застраховані навіть власники нових автомобілів. У чому ж причини такої невдачі, і як з цим боротися? Наше інтернет-видання пропонує докладну інструкцію.

Як відомо, холодна погода (особливо сильний мороз) чинить серйозний негативний вплив на будь-який автомобіль. Транспортний засіб – це складний технічний пристрій, для запуску якого необхідна злагоджена робота багатьох систем.

Ось часті причини чому автомобіль не заводиться в мороз

І часом розібратися, яка з цих систем призвела до відмови запуску двигуна, дуже непросто, але тим не менш можливо.

Дивіться також: 27 питань автомобілістів про холоді

Отже, на які ж компоненти автомобіля в першу чергу впливає мороз? Найбільш частими причинами відмови запуску двигуна є проблеми з акумуляторною батареєю, з паливною системою, зі стартером, з генератором і моторним маслом. Давайте розглянемо кожну проблему детальніше.

Проблема з акумулятором

Ось часті причини чому автомобіль не заводиться в мороз

Якщо ваша машина не запускається на морозі, безумовно, найбільш ймовірна причина цього криється в акумуляторі (у 80% випадків відмова у запуску двигуна в холодну погоду пов’язаний саме з батареєю). Причому, що найцікавіше, з подібною проблемою може зіткнутися навіть власник нового автомобіля. Справа в тому, що навіть в новій машині акумулятор може розрядитися, в результаті чого батареї не вистачить енергії, щоб провернути стартер для запуску силового агрегату.

Ознаки розрядки акумулятора: Якщо ви, повертаючи ключ у замку запалювання для запуску мотора, чуєте завывающие звуки, але стартер не провертається, то, швидше за все, заряд акумулятора знаходиться на низькому рівні. У підсумку стартеру для правильної роботи просто-напросто не вистачає енергії.

Зверніть увагу, що якщо батарея повністю розряджена або є проблеми з високовольтними проводами, то при запуску двигуна ви можете взагалі нічого не почути.

Також якщо акумулятор вашого автомобіля повністю сіл, ви навряд чи побачите яскраві значки на приладовій панелі, коли повернете ключ у замку запалювання.

Ось часті причини чому автомобіль не заводиться в мороз

У деяких автомобілях при повній розрядці акумуляторної батареї може перестати працювати охоронна система. В тому числі при «мертвої» батареї може не працювати центральний замок.

Рішення: Якщо ваша машина не завелася і ви майже впевнені, що причиною цього є розряджений акумулятор, у вас є декілька варіантів:

– Запустити двигун за допомогою іншого автомобіля («прикурити» від іншої транспортного засобу)

– Замість розрядженого встановити заряджений акумулятор

– Зняти батарею і віднести її додому на зарядку.

Цілком можливо, що акумулятор машини вийшов з ладу. Наприклад, з часом старі батареї просто перестають тримати заряд. Загалом, все точно так само, як на смартфонах, чиї батареї з часом зношуються і не можуть довго тримати заряд. Так що в цьому випадку вам доведеться купити новий акумулятор. Але як дізнатися, що настав час купувати новий?

Для цього розряджений акумулятор необхідно зарядити і далі перевірити його працездатність на автомобілі. Якщо батарея знову швидко розрядиться на морозі, то тоді простіше купити нову. Це буде краще, ніж мучитися з відновленням старого акумулятора.

Але не завжди несподівана розрядка автомобільного акумулятора пов’язана з його вичерпаним терміном придатності. Наприклад, як ми вже сказали, акумулятор може розрядитися на морозі навіть у нової машини. Як так? Дуже просто. Припустимо, якщо машина простоїть на сильному морозі всього кілька днів, заряд нового акумулятора може істотно знизитися. В результаті при запуску двигуна накопиченої енергії в батареї може просто не вистачити для старту двигуна.

Ось часті причини чому автомобіль не заводиться в мороз

Також цілком справна свіжа акумулятор може розрядитися з-за недостатньої зарядки. Особливо це стосується тих власників, які в зимовий час використовують свої автомобілі нечасто або їздять в основному на короткі відстані. Вся справа в тому, що при холодному запуску двигуна на морозі витрачається дуже велика кількість енергії акумулятора. До речі, з-за недозарядки акумулятора може знизитися термін його служби. Тому радимо вам при рідкісному використанні машини або при частих коротких поїздках час від часу заряджати акумулятор або з допомогою спеціальної зарядки, або раз на тиждень здійснювати поїздки на автомобілі мінімум на 40 хвилин.

Природно, після запуску мотора акумулятор компенсує втрачену енергію від генератора, який, в свою чергу, одержує обертальний момент від двигуна. Але, на жаль, акумулятор не може швидко відновити свій заряд. Для цього необхідно від 5 до 40 хвилин в залежності від марки, моделі та погодних умов.

Зрозуміло, що при коротких поїздках акумулятор вашого автомобіля (особливо в зимовий час) може не встигати заряджатися від генератора. В результаті заряд батареї може з часом падати. А тепер уявіть, що з низьким зарядом батареї вам доведеться заводити автомобіль, який простояв на морозі кілька днів. Логічно, що машина просто не заведеться.

Як можна збільшити строк служби автомобільного акумулятора?

Ось часті причини чому автомобіль не заводиться в мороз

Крім регулярної зарядки акумулятора в зимовий час кожен автолюбитель може збільшити термін служби батареї, виконуючи ряд рекомендацій:

  • Перед вимиканням двигуна в кінці поїздки відключіть все електрообладнання автомобіля, в тому числі габаритні вогні і ближнє світло, склоочисники, нагрівач і радіоприймач
  • Не допускайте утворення корозії на затискачах і кабелях акумулятора. Це може заважати руху електрики. Коли двигун вимкнений, очистіть клеми від корозії за допомогою дротяної щітки або зверніться в автосервіс для прочищення клем акумулятора
  • Перед включенням запалювання переконайтеся, що все електрообладнання вимкнено
  • Уникайте обігріву сидінь, дзеркал і стекол довше, ніж це потрібно. Все це вимагає багато енергії. В результаті акумулятор витримує велике навантаження. Також намагайтеся не використовувати програвач і радіо, коли двигун вимкнений. Пам’ятайте, що аудіообладнання автомобіля також споживає дуже велику кількість енергії, зайвий раз надаючи навантаження на батарею автомобіля
  • При можливості припаркуйте свій автомобіль в теплому гаражі, якщо на вулиці очікується дуже сильний мороз
  • Обслуговуйте батарею правильно, особливо якщо вона прослужила більше трьох років
  • Виходячи з машини, переконайтеся, що вимкнули габаритні вогні, ближнє світло фар, а також не забули в прикурювача або USB-роз’ємі підключені гаджети

Проблеми з генератором

Ось часті причини чому автомобіль не заводиться в мороз

Генератор змінного струму – це електричний генератор, який заряджає акумулятор автомобіля під час роботи двигуна. Якщо на вашій машині встановлений новий акумулятор, але він постійно втрачає заряд (навіть у відсутність мороза), то вірогідною причиною цього може бути генератор.

Дивіться також: Не заводиться двигун: Як дізнатися причину несправності

Ознаки несправності генератора: Якщо двигун запустився, але потім майже відразу стих; мерехтіння автомобільних фар; мерехтіння приладової панелі або тьмяні значки на приладовій панелі; запах диму в салоні, який може йти від перегрітої обладнання.

Рішення: Якщо ви не розбираєтеся в пристрої і ремонті автомобіля, то при перших же ознаках виходу з ладу генератора зверніться в технічний центр.

На жаль, покупка нового генератора – дороге задоволення. Але не завжди зламаний агрегат передбачає покупку нового. Буває, що старий генератор вдається відновити. Та й ремонт обійдеться вам в меншу суму. Примітно, що відновлений генератор може пропрацювати точно такий же термін, як і новий.

Проблеми зі стартером

Ось часті причини чому автомобіль не заводиться в мороз

Ще однією частою причиною відмови запуску двигуна є вихід з ладу стартера, який для своєї роботи використовує електрику від акумулятора. Саме стартер і запускає двигун машини. До речі, багато сучасні автомобілі оснащуються системами стоп-старт. Як правило, в таких автомобілях стоять стартери підвищеної потужності з збільшеним терміном служби, для того, щоб справлятися з постійним циклом включення / вимикання двигуна під час зупинок машини. Тим не менш, рано чи пізно навіть самі надійні стартери виходять з ладу. Причому, на подив, термін служби стартерів в автомобілях з системою стоп-старт в середньому трохи нижча, ніж в автомобілях без подібних систем.

Ознаки несправності стартера: найочевидніша ознака – це клацання в момент повороту ключа запалювання і відмова запуску двигуна.

Але як дізнатися, що автомобіль не хоче заводитися через розрядженого акумулятора? Все дуже просто. Якщо в момент запуску двигуна електрообладнання автомобіля працює нормально (в тому числі і фари), то, найімовірніше, відмова запуску двигуна пов’язаний зі стартером.

Рішення: Природно, у разі несправності стартера потрібно його демонтаж для подальшого ремонту або встановлення нового агрегату. До речі, зазвичай ті майстерні, які займаються переборкой стартерів, пропонують не чекати закінчення ремонту, а придбати вже відновлений механізм. У цьому випадку ви віддасте свій і, доплативши, заберете вже робочий стартер. У деяких випадках ви таким чином зможете заощадити чимало часу.

На жаль, не у всіх випадках стартер автомобіля підлягає відновлювального ремонту. Все, звичайно, залежить від виду поломки.

Проблеми з паливною системою автомобіля

Ось часті причини чому автомобіль не заводиться в мороз

З часом паливна система автомобіля може забруднитися і спровокувати відмову запуску двигуна із-за недостатньої кількості палива в системі уприскування. У тому числі в паливну систему може потрапляти вода (наприклад, в результаті скупчування конденсату або попадання в паливний бак неякісного палива), яка на сильному морозі перетвориться в лід. Це загрожує проблемами з займанням палива. В результаті при певних умовах вам не вдасться запустити двигун на морозі. Пам’ятайте, що паливна магістраль в автомобілі недостатньо великого діаметру і навіть маленькі частинки льоду здатні повністю припинити циркуляцію палива.

Ознаки несправності паливної системи: Під час запуску автомобіля двигун майже завівся, але сталася осічка. Двигун завівся, але працює нерівно (стрибають обороти). Автомобіль втратив потужність. Під час руху двигун може захлинутися.

Так, звичайно, всі ці симптоми можуть вказувати і на інші проблеми з автомобілем (у тому числі з датчиками), але якщо ви зіткнулися з проблемою запуску двигуна на морозі, то повинні в першу чергу разом з акумулятором, генератором і стартером перевірити працездатність паливної системи.

Рішення: Якщо в паливну систему вашої машини потрапила вода, вам може знадобитися професійна промивка паливної магістралі в технічному автоцентрі.

Також ви можете зменшити ризик утворення води в паливній системі. Для цього використовуйте спеціальні добавки до палива, які продаються в автомагазинах. Як правило, подібні засоби, що містять спирт, який може, зібравши і утримуючи воду, вивести її потім через вихлопну систему машини. У тому числі радимо вам в зимовий час заливати повний бак палива, щоб зменшити ризик утворення в баку великої кількості конденсату.

Якщо ваша машина працює на дизельному паливі, намагайтеся використовувати тільки якісне пальне. Пам’ятайте, що в іншому випадку воно може елементарно замерзнути на морозі, перешкоджаючи тим самим запуску двигуна.

Ви використовуєте невідповідний моторне масло

Ось часті причини чому автомобіль не заводиться в мороз

В першу чергу на моторне масло впливає мороз. Так, чим нижче температура на вулиці, тим мастило стає густішим. Це ускладнює роботу двигуна, який, в свою чергу, надає велике навантаження на акумулятор. В результаті якщо масло в буквальному сенсі замерзло, перетворившись в желеподібну важко текучу масу, запуск двигуна може бути скрутним.

Ознаки проблем із запуском двигуна із-за моторного масла: Якщо ваше моторне масло стає при негативних температурах дуже в’язким, то, швидше за все, ви не зможете запустити двигун, так як в момент його запуску не проверне стартер. Для надійного запуску автомобіля використовуйте зимові моторні масла, які мають невелику в’язкість. Варто відзначити, що подібні моторні масла краще не використовувати при високих позитивних температурах, оскільки вони не будуть забезпечувати якісне змащування двигуна.

Рішення: Перевірте керівництво до свого автомобіля, щоб дізнатися, яке моторне масло рекомендує використовувати виробник. Якщо це допускається за інструкцією, перейдіть на більш в’язке моторне масло на зимовий період часу (заливайте зимові олії) або використовуйте всесезонні сорти моторних масел.

Ось список позначень моторних масел, які підходять для використання в зимовий сезон: SAE 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W.

Зверніть увагу на цифру, що стоїть перед латинською літерою W. Чим вона менша, тим нижче температурний поріг використання масла. Відповідно, якщо ви проживаєте в регіоні з холодними кліматичними умовами, найбільш оптимальним може бути моторне масло з позначенням 0W. Правда, тільки в тому випадку, якщо в інструкції до автомобіля автовиробник допускає використання такої маркування.

Автомобілі з карбюратором

Ось часті причини чому автомобіль не заводиться в мороз

Якщо ваша машина була проведена 30 років тому, то, швидше за все, вона оснащена карбюратором, що відповідає вашому автомобілі за регулювання паливної суміші для спалювання в камері згоряння двигуна. На жаль, карбюраторні автомобілі найбільш схильні до проблем запуску на морозі.

Наприклад, сопла карбюратора часто засмічуються льодом. В результаті двигун автомобіля може не запуститися або ж не буде працювати належним чином.

Тому в холодну погоду під час запуску двигуна на карбюраторною машині, тримаючи ногу на зчепленні (якщо машина оснащена механічною трансмісією), обережно трохи натисніть на педаль газу. Це забезпечить карбюратора подачу невеликої кількості палива, яке допоможе для запуску двигуна.

Всі сучасні автомобілі зараз оснащуються електронною системою уприскування і не мають таких проблем з запуском в мороз, з якими зазвичай стикаються власники старих карбюраторних автомобілів.

Природно, це не всі причини, які можуть призвести до відмови запуску двигуна. Наприклад, автомобіль може не заводиться із-за проблем з датчиками, з-за несправності свічок запалювання, котушок запалювання, бензонасоса і т. п.

Але в основному якщо подібні компоненти несправні ви помітите проблеми із запуском двигуна не тільки в холодну погоду.