В ПДР введуть правки для велосипедистів і не тільки

253

Мінтранс уточнює і вводить нові поняття в ПДД: Нові поправки

Складається відчуття, що перед закінченням року законодавці поспішають доробити на законодавчому рівні всі проекти, які ще залишаються невирішеними. Інакше пояснити таку велику кількість законодавчих ініціатив за останній час просто складно. Одним із проектів нормативно-правової бази, що вносить зміни в Правила дорожнього руху ПДР РФ, став розроблений Міністерством транспорту блок поправок, набагато більш детально регулюють правила поведінки велосипедистів на проїжджій частині.

Текст Проекту

Втім, цими ж поправками, що вносяться до ПРАВИЛ дорожнього руху, уточнюються і інші питання, зокрема:

Як повинні поводитися пішоходів на проїзній частині;

Де буде заборонено їздити автомобілістам, і кому вони повинні поступатися дорогою;

Розширюються підпункти щодо управління гужевыми возами, уточнюються права і обов’язки погоничів.

Дивіться також: Уряд затвердив нові зміни до ПРАВИЛ дорожнього руху, які стосуються екології, велосипедистів та пішоходів

Поправки вводять декілька змінене поняття терміна «Велосипед – транспортний засіб, крім інвалідних колясок, що має два колеса або більше і приводиться в рух за допомогою педалей мускульною силою людей, що перебувають на ньому. До велосипедів прирівнюються мопеди з електродвигуном номінальною потужністю не більше 250 Вт, а також мопеди з електродвигуном, автоматично отключающими на швидкості більше 25 км/год».

У проекті розділені терміни «Велосипедна доріжка», «Велосипедна смуга руху».

«Велосипедна доріжка» – конструктивно відокремлена від проїзної частини або тротуару елемент дороги (або окрема дорога), призначений для руху на велосипедах.

Позначається знаками

В ПДР введуть правки для велосипедистів і не тільки

«Велосипедна смуга руху – смуга проїзної частини, призначена для руху велосипедів і мопедів, відокремлювана від решти проїзної частини поздовжньої дорожньою розміткою 1.2.3, 1.2.4 і позначена знаками 5.14.2 і 5.14.3».

В ПДР введуть правки для велосипедистів і не тільки

Пункт 13.1 викладено в такій редакції:

«При повороті направо або наліво водій зобов’язаний дати дорогу пішоходам, які перетинають проїжджу частину дороги, на яку він повертає, а також велосипедистам і водіям мопеда, перетинають її по велосипедній смузі руху, велосипедної або велопешеходной доріжці». Таким чином, водіям потрібно бути вдвічі уважнішим, якщо в зоні їх маневру є велополоса, пропуск велосипедистів входить у прямі обов’язки водія.

Вперше вводиться термін «велосипедна зона», що визначається дорожнім знаком і відсутністю у інших транспортних засобів переваг перед велосипедистами. Велосипедисти в таких зонах отримають перевагу в русі по всій ширині проїзної частини, пішоходи зможуть переходити дорогу в будь-яких місцях велосипедної зони.

При відсутності велосипедної доріжки і велопешеходной доріжки допускається рух на велосипедах по тротуару і пішохідної доріжки для велосипедистів, що перевозять дитини віком до 7 років на додатковому сидінні, в велоколяске або в причепі, призначеному для експлуатації з велосипедом, або супроводжують його, не створюючи перешкод для пішоходів.

Дивіться також: Новий порядок перевезення дітей в автомобілях з 10 липня 2017 року

Нагадаємо, що чинними правилами забороняється пересуватися на велосипеді по тротуару. У разі зіткнення неспешившегося велосипедиста на тротуарі, скажімо, з пішоходом винен у трагедії буде перший учасник ДТП.

Пункт 24.11 зазначає, що водіям велосипеда і мопеда робити забороняється:

В ПДР введуть правки для велосипедистів і не тільки

їздити, не тримаючись за кермо хоча б однією рукою;

перевозити вантаж, який виступає більш ніж на 0,5 м по довжині або ширині за габарити, або вантаж, що заважає управління;

перевозити пасажирів, якщо це не передбачено конструкцією транспортного засобу;

перевозити дітей до 7 років за відсутності спеціально обладнаних для них місць, що забезпечують підтримку ніг, рук і спини;

повертати ліворуч або розвертатися на дорогах з трамвайним рухом і на дорогах, які мають більше однієї смуги для руху в даному напрямку;

рухатися по дорозі без пристібненого мотошлема (для водіїв мопедів);

здійснювати буксирування велосипедів і мопедів, а також велосипедами та мопедами, крім буксирування причепа, призначеного для експлуатації з велосипедом або мопедом.

Для автомобілістів, в свою чергу, вводяться заборони зупинки на:

В ПДР введуть правки для велосипедистів і не тільки

велосипедних і велопешеходных доріжках;

у місцях, де велосипедна доріжка перетинає проїзну частину;

перед бордюрними пандусами, призначеними для маломобільних громадян.