Биття гальмівної педалі, причини, наслідки, рішення проблеми

288

Чому трясе автомобіль при гальмуванні і як вирішити цю проблему?

Що конкретно важливо в гальмівній системі? Насправді,- важливо все! Ось чому треба обов’язково стежити не тільки за гальмівними колодками і гальмівної системною магістраллю, але й за самими гальмівними дисками. Яку небезпеку таять у собі перегріті ротори? Ми відповідаємо вам коротко.

Якщо натиснувши на гальмівну педаль ви відчули биття педалі або незначну але явну розкачку, тобто коливання всього автомобіля, то прийшов час перевірити гальма на предмет несправності.

Биття гальмівної педалі, причини, наслідки, рішення проблеми

Швидше за все ви зіткнулися з класичним випадком деформації гальмівних роторів. Треба терміново виправляти ситуацію, в іншому випадку це може призвести до дуже поганих наслідків.

Дивіться також: Гальмівні колодки: Органічні, Керамічні і Напівметалеві, в чому різниця?

Справа в наступному. З часом чавунні гальмівні диски починають стоншується, так як гальмування знімає міліметри і грами не тільки з одних гальмівних колодок, але і з самих дисків. Як тільки товщина дисків доходить до певної величини (сервісного межі товщини), запас їх міцності зменшується і наближається до нуля. Такі диски можуть отримати пошкодження. Один з прикладів описано вище. Ротори – починає «бити».

Коли диски стають тонше, вони схильні до більшої деформації із-за нагріву, який супроводжує їх гальмування.

Іноді вібрація виникає не через гальмівного диска, а при неправильному притисненні супортом колодок.

«Пливуть» гальмівні ротори і при нерівномірному різкому перепаді температур. Ось наприклад, весна, ви мчитеся по дорозі майже під сотню км, вилітаєте з-за повороту і бачите велику калюжу вже перед самим капотом. Ви різко оттормаживаетесь, але погасити до кінця швидкість не встигаєте і природно влетаете в цю калюжу води піднімаючи при цьому великі снопи бризок. І тоді, розігріті гальмівні поверхні дисків заливаються талої прохолодною водою якщо їх товщина стала критичною, може неодмінно повісті.

Теж саме може статися і з неякісними дисками після такого різкого і тривалого гальмування. Причому в цьому випадку биття може з’явиться навіть і на нових дисках.

Порада №1 Звідси робимо перший висновок, не купуйте неперевірені диски у неперевірених продавців. Намагайтеся не перегрівати гальма сильними гальмуваннями.

Биття гальмівної педалі, причини, наслідки, рішення проблеми

Далі, витончення поверхні диска може також привести до появи тріщин або тріщини на роторі, що може сприяти блокуванню колеса, а далі призвести до аварії. Ця проблема з гальмами іноді описується на сайтах-форумах або піднімається в особистих бесідах між автомобілістами. Наскільки часто гальмівні диски лопаються, сказати складно, в основному ці випадки пов’язані з сучасними автомобілями, а саме з-за того, що автовиробники намагаються максимально заощадити на вазі всіх елементів, що входять в гальмівну систему, в тому числі і на зменшенні товщини самих роторів.

Причинами биття можуть стати також:

Нерівномірний знос дисків («лікується» проточкою диска).

Перегрів гальмівних колодок з подальшим випаданням частин колодок або сильний їх знос.

Закислі поршні в супортах.

Розбалансування всього колеса.

Ще один варіант пов’язаний не з зношуванням диска, а з його неправильною установкою. Але цей тип несправності проявить себе відразу ж після установки або повторної установки дисків

Порада №2 Проблему можна вирішити двома способами. Перший,- зняти гальмівні диски і відправити їх на доопрацювання фахівців з автомобільної майстерні. Процес обробки викривленого диска полягає в наступному, поверхню диска дорівнює за допомогою спеціального верстата.

Биття гальмівної педалі, причини, наслідки, рішення проблеми

Правда тут є один підводний камінь, а саме, якщо поверхня диска занадто тонка, то проведення такої процедури не дозволяється, тобто заборонено.

Дивіться також: Як поміняти гальмівні колодки у вашому автомобілі

Порада №3. Інший і, ймовірно, більш ефективний варіант – придбати новий комплект дисків і замінити ними старі.

Найчастіше підлягає заміні передній комплект гальмівних дисків, так як задній навантажений менше всього. При цьому треба не забути поміняти і колодки, тоді проблема з гальмами вирішиться автоматично.

Биття гальмівної педалі, причини, наслідки, рішення проблеми

А щоб проблема не повторилася, намагайтеся будь ласка не перегрівати гальма. Адже це не тільки невигідно, але й небезпечно.