От у яких випадках вам не потрібен автомобіль

271

Дізнайтеся, чи вам потрібен автомобіль.

Напевно, багато автолюбителі знають, що вартість володіння автомобілем не закінчується щомісячними платежами по автокредиту або лізингу. Адже існує ряд інших обов’язкових витрат, які впливають на підсумкову вартість володіння будь-яким автомобілем. Мова йде про такі витрати, як страхування, паливо, податки, технічне обслуговування і ремонт, парковка, штрафи, мийка, амортизація і т. д. На жаль, не всі це враховують, коли купують авто в кредит. У підсумку в подальшому деякі автолюбителі починають розуміти, що їхні доходи не дозволяють володіти автомашиною, як планувалося. Що ж робити? Продавати і обходитися без машини? Насправді, щоб відповісти на це питання, ви повинні зрозуміти, чи дійсно вам потрібен автомобіль, яким ви володієте. Може бути, вам варто купити авто дешевше? Хоча є безліч власників, яким машина в принципі не потрібна.

От у яких випадках вам не потрібен автомобіль

Перш ніж вирішити, чи варто вам позбавлятися від автомобіля, порахуйте всі свої витрати на нього, пов’язані з володінням, у тому числі платежі за кредитом, вартість страхування. Зверніть увагу, що необхідно враховувати сезонні витрати на автомобіль, такі як заміна гуми і т. п. Тому ваші витрати повинні бути пораховані за повний рік володіння. Далі розділіть всі витрати на 12 місяців і ви дізнаєтеся, скільки вам обходиться володіння автомобілем. Якщо ваші витрати перевищують 50% від ваших доходів, то, не роздумуючи, шукайте собі авто, яке буде обходитися дешевше, або взагалі позбавтеся від автомобіля. Адже в житті є важливіші речі, ніж машина, за яку потрібно віддавати півзарплати. Подумайте про своїх близьких, які, можливо, потребують чогось.

От у яких випадках вам не потрібен автомобіль

Особливо це стосується тих власників автомобілів, які рідко нею користуються і лише час від часу виїжджають по магазинах і т. п. Не забувайте, що будь-який автомобіль відразу після того, як ви покинули автосалон, починає втрачати свою ринкову вартість. Тому якщо ви сподіваєтеся зберегти машину в хорошому стані і потім отримати за неї більше грошей при продажі, то не розраховуйте на істотну вигоду. Ви все одно пристойно втратите при продажу. Такий ринок. Плюс не забувайте, що навіть при рідкісної експлуатації авто ви несете витрати, пов’язані безпосередньо з його володінням: страховка, податки, паливо, паркінг, планове технічне обслуговування, техогляд, миття і т. д.

Дивіться також: Чому покупка навіть дешевого автомобіля може сильно вдарити по сімейному бюджету

Погодьтеся, коли особисті фінанси обмежені, а витрати на автомобіль суттєві, для сімейного бюджету тощо володіння автомобілем безглуздо і не має сенсу. В такому випадку вигідніше брати автомобіль на прокат, або користуватися таксі.

От у яких випадках вам не потрібен автомобіль

Але як точно зрозуміти, що вашій сім’ї не потрібен автомобіль? Для цього можна скористатися простою математикою.

Коли варто залишитися без автомобіля

От у яких випадках вам не потрібен автомобіль

По-перше, це варто зробити, якщо вам доріг кожен зайвий рубль і ваші доходи не дозволяють утримувати автомобіль, яким ви користуєтеся рідко. Особливо це актуально, якщо ви живете в густонаселених районах з розвиненою системою громадського транспорту і ваші поїздки в основному відбуваються неподалік від будинку. В цьому випадку вам реально не потрібен автомобіль. Ви можете користуватися таксі або громадським транспортом.

От у яких випадках вам не потрібен автомобіль

Також радимо це зробити, якщо: у вас маленький стаж водіння, ваші доходи залишають бажати кращого, ви живете недалеко від роботи і поряд з вашим будинком повно магазинів, ви купили автомобіль в кредит на довгий термін і щорічно оплачуєте поліс КАСКО. В такому випадку, якщо ви продасте машину і пересядете на громадський транспорт чи таксі, ви зможете заощадити чималі гроші. До речі, хочете знати, що вигідніше – володіти вашою машиною або користуватися послугами таксі? Хочете дізнатися, скільки ви можете заощадити грошей, позбувшись від автомобіля? Ось калькулятор, який допоможе вам розрахувати всі. Правда, калькулятор англомовний, але тим не менше ви без проблем можете ним скористатися.

В якому випадку варто володіти автомобілем або купити авто трохи дешевше за вартістю володіння

От у яких випадках вам не потрібен автомобіль

Отже, багатьох, звичайно, цікавить, в якому випадку немає сенсу продавати автомобіль і пересідати на таксі або громадський транспорт, навіть якщо доходів не вистачає на утримання автомобіля. Нижче список причин, при яких ви не повинні позбавлятися від автомобіля або вам краще купити інше авто з меншою вартістю володіння:

– У вас є дитина в сім’ї

– Ваша робота знаходиться далеко від дому

– Більшість магазинів далеко від дому

– Ви часто їздите туди, куди можна дістатися тільки з пересадкою на громадському транспорті

От у яких випадках вам не потрібен автомобіль

– Ви відвідуєте місця, куди дістатися на таксі занадто дорого

– Ви часто протягом дня відвідуєте безліч місць в місті

– Ваші поїздки на машині займають більше 30 хвилин в день

– У вашому районі послуги таксі дуже дороги

От у яких випадках вам не потрібен автомобіль

– У вашому районі не розвинений громадський транспорт

– Ви живете за містом

От у яких випадках вам не потрібен автомобіль

Також якщо ви володієте економічним автомобілем вартістю менше 1 млн рублів і в рік проїжджаєте більше 20 000 км, а також збираєтеся володіти машиною до тих пір, поки вона не розвалиться (не закінчиться термін володіння), то, безумовно, не варто продавати її. Адже такий кілометраж в будь-якому випадку обійдеться вам дешевше, ніж поїздки в таксі. Правда, громадським транспортом їздити дешевше, але з такими щорічними пробігами навряд чи громадський транспорт заощадить вам час. У цьому випадку, залишивши машину, ви реально заощадите і час, і гроші.

От у яких випадках вам не потрібен автомобіль

Якщо у вашій родині кілька автомобілів, що не рідкість у наш час, і ваш сімейний бюджет не справляється з володінням транспортними засобами, то для початку ви можете просто зменшити їх кількість.

Дивіться також: Як скоротити витрати на автомобіль: Лайфхак

Може бути, простіше продати всі автомобілі і купити на всю сім’ю мінівен? У деяких випадках це більш вигідно, ніж володіння декількома автомобілями.

От у яких випадках вам не потрібен автомобіль

Звичайно, вирішувати вам. У всіх нас може бути різна ситуація в сім’ї. І для кого-то зручність і комфорт пересування дорожче витрат на володіння автомобілем. Якщо ви готові терпіти збитки від процесу володіння автомобілем заради комфорту пересування, то в такому випадку не варто навіть і думати про продаж машини на користь громадського транспорту чи таксі.

От у яких випадках вам не потрібен автомобіль

Також для багатьох росіян автомобіль – це не просто засіб пересування. Він вже давно став в нашій країні символом статусу. Багато хто з нас купили автомобіль не за потребою. Не вірите? Тоді подивіться вдень на парковку біля будинків у густонаселених районах великих міст і ви навряд чи побачите багато вільних місць. Чому? Справа в тому, що величезна частина людей, купивши автомобіль, для економії їздять на роботу на громадському транспорті. Про що це говорить? Звичайно, про те, що автомобіль куплений з метою вкладення грошей або ж просто в якості статусу. Хоча це, звичайно, і не мудро.

От у яких випадках вам не потрібен автомобіль

От у яких випадках вам не потрібен автомобільНі, ми ні в якому разі не закликаємо прямо зараз відмовитися від автомобіля. Безсумнівно, автомобілі рухають нашу економіку. Адже чим більше автомобілів буде куплено, тим більше буде розвиватися наша економіка. Але це зовсім не означає, що при недостатності фінансів потрібно обов’язково купувати автомобіль. Особливо це актуально для молодих людей без дітей з невеликою зарплатою, які тільки починають свою кар’єру. Відмовившись від машини, молоді люди, скоротивши витрати, пов’язані з утриманням автомобіля, набудуть більш стійке фінансове становище і зможуть витратити зекономлені гроші на щось більш вартісне. Наприклад, на додаткове освіта і т. п. Також це стосується літніх людей, які вийшли на пенсію. Позбувшись від автомобіля, вони зможуть поліпшити не тільки свій фінансовий стан, але і здоров’я за рахунок більш активного способу життя. Адже, погодьтеся, краще зайвий раз пройтися до магазину, ніж постійно їздити на машині.

От у яких випадках вам не потрібен автомобіль

Крім того, продавши автомобіль і пересів на громадський транспорт, ви позбавите себе від зайвого головного болю, пов’язаного з паркінгом, страховкою, пробками, нервами на дорозі, ремонтом і обслуговуванням та ін. Іноді це корисно. Хоча і очевидно, що автомобіль – це наш особистий комфорт. Але іноді потрібно вміти відмовитися від комфорту, коли дійсно це логічно і правильно.