«Арго», восьмиколесная алюмінієва амфібія

226

Чудова знахідка: Восьмиколесная амфібія із СРСР

Наш країна особлива по багатьом критеріям. Навіть ми, росіяни, не завжди розуміємо і чинимо часом чисто інтуїтивно. Що вже говорити про іноземців, які, не народившись і не живучи тут взагалі вважають уклад життя в Росії чимось незбагненним, а наших людей – прибульцями з іншої планети? Наприклад, як пояснити закордонному гостю для чого потрібно було проектувати і створювати такий автомобіль?

«Арго», восьмиколесная алюмінієва амфібія

Ось реально, як йому/їм це пояснити? Адже ми і самі не знаємо для чого взагалі потрібно було стільки зусиль для створення цього милого, але дивного в усі поля авто – амфібії!

Згідно з даними почерпнутим з Інтернету можна з упевненістю сказати лише про декілька фактів: це амфібія, тобто водоплавний автомобіль і він був розроблений дизайнерським бюро Челябінського тракторного заводу в 1950-х роках. 1950-1951 роки, за уточненими даними.

«Арго», восьмиколесная алюмінієва амфібія

Незважаючи на візуально великі габарити автомобіль важить 600 кг і не більшим великого сучасного седана: 4.530 мм в довжину, 1.900 мм в ширину і 1.490 мм у висоту. Малою масою, яка так важлива для непотоплюваності засоби пересування автомобіль повинен бути вдячний наявності алюмінієвих панелей і його масового використання в авто.

«Арго», восьмиколесная алюмінієва амфібія

В іншому про автомобілі відомо не дуже багато. Він зроблений на базі прекрасного зразок вітчизняного автомобілебудування – ГАЗ-М20 «Перемога», з агрегатами від легендарного фастбека. Схема приводу оригінальна, як і зовнішність унікального автомобіля. Всі вісім коліс приводяться в рух ДВС, який працює для обертання гідронасоса, який у свою чергу приводить в рух 8 гідромоторів, кожне колесо має свій окремий гідропривід.

«Арго», восьмиколесная алюмінієва амфібія

При необхідності на вісім ковзанок можна натягнути гусениці, при цьому кожне окремо колесо отримало систему підкачки.

Для пересування по водній гладі автомобіль володіє водометом.

Дивіться також: Триколісні автомобілі: Мінус одне колесо

Тобто цьому автомобілю по суті все одно за яким місцевостям їздити, хоч по болотах, хоч по річці або озері. Супер всюдихід!

«Арго», восьмиколесная алюмінієва амфібія

Як сказано на одному з пабликов VK, «За припущенням нового власника — це робота Максима Миколайовича Мельниченко, конструктора ЧТЗ, який був керівником групи гідростатичного приводу тракторного ГСКБ ЧТЗ. Орієнтовні роки споруди машини — 1950-1951. За непідтвердженими даними, була створена якась ініціативна група для роботи над проектом, але збірка проводилася всім колективом КБ гідравліки ЧТЗ.»

«Арго», восьмиколесная алюмінієва амфібія

Доля вітчизняної розробки не має аналогів у світі сумна. Автомобіль довгі роки буквально доживав свій вік під відкритим небом, кинутий, нікому непотрібний крім мародерів, расхитивших музейний експонат на запчастини. Добре хоч кузов не згнив, дюралюміній примхливої природі не так легко знищити, як сталь. Не можна так ставитися до своєї історії, якою б складною і суперечливою вона не була!

«Арго», восьмиколесная алюмінієва амфібія

Машина була пригнана в Москву для реставрації, а викуплена, судячи за даними з Мережі Інтернет, за ціною брухту матеріалу з якого зроблений корпус. Сподіваємося у «Арго» все ж буде світле майбутнє яке він безумовно заслужив.