Чи варто в автомобілі робити чіп-тюнінг

345

Переналаштування блоку управління двигуном: Все, що вам потрібно знати.

В останні роки збільшення потужності двигуна з допомогою чіп-тюнінгу стає все більш популярним. Чіп-тюнінгом сьогодні займаються безліч різних як профільних, так і непрофільних технічних центрів. Переналаштування блоку управління двигуном виконують навіть гаражні сервіси, обіцяючи своїм клієнтам помітне збільшення потужності та інших характеристик двигуна. Але чи це так? Чи варто робити чіп-тюнінг і якщо так, то куди звертатися за цією послугою? Відповідь на ці та інші питання дасть наш огляд.

Багато автовласників знають, що всі сучасні автомобілі оснащені електронним блоком управління двигуном (ECU), який контролює життєво важливі функції авто. В тому числі це стосується і режиму роботи двигуна. Природно, за роботу двигуна в електронному пристрої відповідає спеціальна програма, яку при бажанні можна трохи змінити або повністю встановити свою власну програмну оболонку.

Чому ж процес переналаштування блоку управління двигуном називається чіп-тюнінг?

Справа в тому, що на ранньому етапі появи електронних блоків управління для того щоб змінити налаштування в програмі, фахівцям найчастіше було необхідно замінити мікрочіп, який відповідає за роботу мотора. В результаті заміни чіпа за керування двигуном відповідає модифікована версія програмного забезпечення.

Чи варто в автомобілі робити чіп-тюнінг

Сьогодні ж найчастіше для чіп-тюнінгу немає необхідності міняти мікросхему з тюнінг-програмою. Завдяки сучасним технологіям чіп-тюнінг може зробити практично будь-який водій, самостійно, скориставшись спеціальною програмою, встановленою на ноутбук, планшет і навіть смартфон, підключивши їх до діагностичного роз’єму OBD II.

Дивіться також: найбожевільніші тюнінг автомобілі

Більш того, програмне середовище для тюнінга можна скачати в Інтернеті на різних форумах і в співтовариствах соцмереж. В результаті в нашій країні з’явилося безліч гаражних чіп-тюнерів, які пропонують свої послуги з недорогого чіп-тюнінгу автомобілів. До речі, цей вид чіп-тюнінгу по вартості найдешевший і займає мінімум часу. Зазвичай такий простий процес чипования «мізків» автомобіля виглядає так:

  • – Вибір програми для чіп-тюнінгу
  • – Підключення комп’ютера до роз’єму OBD автомобіля
  • – Перезапис заводський програми на свою або вибіркова зміна налаштувань програми (в середньому процес займає 20 хвилин)
  • – Також при бажанні можна повернути заводські настройки блоку управління двигуном

Але проблема в тому, що якість цих послуг залишає бажати кращого. Ми рекомендуємо проводити дешевший чіп-тюнінг у подібних спеціалістів, чия кваліфікація найчастіше залишає бажати кращого. Так, ми не сперечаємося, що в Росії чимало кулібіних, які вміють робити якісний чіп-тюнінг. Тільки, на жаль, таких «електронників» можна по пальцях перерахувати. Найчастіше послуги з чипованию автомобілів пропонують не дуже просунуті автомайстра. Також майте на увазі, що хороша програма для чіп-тюнінгу коштує чималих грошей. Природно, якщо вам пропонують дешеву послугу з чипованию «мізків» авто, то варто задуматися, чи треба на це погоджуватися.

Чи варто в автомобілі робити чіп-тюнінг

Пам’ятайте, що неправильна чіповка автомобіля може привести не тільки до виходу з ладу блоку управління двигуном, але і навіть до появи проблем в роботі двигуна, а це самі розумієте, чим загрожує.

Тому рекомендуємо вам звертатися за послугою по чіп-тюнінгу тільки у великі і відомі технічні центри або до приватних перевіреним майстрам, про яких є позитивні відгуки від ваших знайомих або на спеціалізованих форумах в Мережі.

Є, звичайно, і більш глибокий чіп-тюнінг, про який ми раніше розповідали у статті «Що таке чіп-тюнінг?»

Крім того, зараз набирає популярність чіп-тюнінг Superchips Bluefin, який також можна провести самостійно (якщо ви знайомі з комп’ютером і пристроєм автомобіля).

Чи варто в автомобілі робити чіп-тюнінг

По суті, Superchips Bluefin – це переносне обладнання, за допомогою якого власник авто може сам прошити свій автомобіль, не звертаючись за послугою до чиповальщикам. Причому сам процес прошивки максимально простий і займає не більше півгодини.

Також є модуль RaceChip, що вбудовується в проводку (підключення до датчиків) автомобіля в якості додаткового блоку управління двигуном (ECU). В результаті в машині з’являється додатковий роз’єм, до нього підключається спеціальний електронний блок управління, за допомогою якого ви можете налаштовувати різні параметри вприскування палива, подачі повітря та інші настройки двигуна. У тому числі в деяких моделях RaceChip є можливість керувати налаштуваннями за допомогою смартфона.

Чи варто в автомобілі робити чіп-тюнінг

Ну і, безумовно, деякі офіційні дилери пропонують свої послуги за переналаштування блоку управління двигуном. Правда, як правило, цей вид чіп-тюнінгу не передбачає встановлення нових додаткових чіпів або глибоку перенастроювання параметрів роботи двигуна. Зазвичай дилерський тюнінг полягає в зміні декількох налаштувань.

В інших випадках за більш глобальним чіп-тюнінгом вам доведеться звертатися до неофіційні технічні центри.

Навіщо чіпувати автомобіль?

Чи варто в автомобілі робити чіп-тюнінг

Є дві основні причини, чому багато автовласників хочуть провести чіп-тюнінг своєї машини. Мова йде про збільшення потужності і зміні максимального крутного моменту двигуна на певних оборотах.

Але навіщо міняти заводські налаштування? Що це дасть?

Вся справа в тому, що коли ваш автомобіль покинув завод, то, найімовірніше, він вийшов зашитим в мікрочіп ECU програмного забезпечення, яке не передбачає максимально можливу потужність автомобіля. Тобто виробник спочатку обмежує потужність багатьох автомобілів для відповідності цілям тієї чи іншої запланованої моделі. Також обмеження потужності необхідно для досягнення певної економічності.

Дивіться також: Великі диски та шини: Плюси і мінуси

Відповідно, в наші дні в сучасних автомобілях потужність і інші характеристики продуктивності, як правило, обмежені не якими-небудь конкретними механічними факторами, а звичайними налаштуваннями програмного забезпечення, яке встановлено на мікрочіп всередині блоку управління двигуном (ECU).

Комп’ютерні алгоритми контролюють роботу двигуна, впливаючи на такі параметри, як час запалювання, співвідношення повітря/паливо в камері згоряння (паливна суміш), тиск наддуву турбіни і т. д.

Чи варто в автомобілі робити чіп-тюнінг

Тому якщо ви хочете збільшити продуктивність вашої сучасної машини або зробити її економічніше, то вам немає необхідності в її глибокої механічної модернізації. Сьогодні для цього достатньо чіп-тюнінгу блоку управління двигуном.

Наприклад, якщо ваш автомобіль оснащений турбіною, то з допомогою чіп-тюнінгу ви можете зменшити витрату палива в середньому на 7-10%. Це можна зробити, зменшивши доступність максимального крутного моменту на певних обертах двигуна. Відповідно, цією настройкою ви повинні знизити силу вашого двигуна. Але завдяки цьому ви поліпшите економічність машини.

Якщо вас не влаштовує продуктивність автомобіля, то ви, навпаки, можете додати максимальний крутний момент на певних обертах мотора. У цьому випадку ви збільшите силу авто. Правда, тоді витрата автомобіля стане більше. Як кажуть, за все потрібно платити.

Наприклад, з допомогою чіп-тюнінгу RaceChips виробник чіпа обіцяє, що Ford Mondeo 2.0 TDCI 2007 року отримає додатково 25 л. с. і 61 Нм.

Якщо ви купите більш дорогий чіп, то можете збільшити потужність до 40 к. с., а крутний момент – до 90 Нм.

З обладнанням Superchips, припустимо, для SEAT Leon (1,2-літрова модель TSI) власник авто може додати до 20 л. с. і 36 Нм.

У тому числі ви можете звернутися до різним фахівцям, які прочипуют ваш автомобіль на своєму обладнанні, просто підключившись до блоку управління двигуном і перенастроює в «мізках» деякі параметри. Правда, при цьому на помітне збільшення потужності не розраховуйте.

Для більш суттєвого зростання ККД вам у будь-якому випадку доведеться встановлювати модернізовану програму або повної перепрошиванням «мізків» автомобіля, або заміною заводський мікросхеми на тюнінг-чіп.

Мінуси чіп-тюнінгу

Чи варто в автомобілі робити чіп-тюнінг

Деякі автовласники побоюються, що після чіп-тюнінга блоку управління двигуном в машині можуть з’явитися проблеми. Так, це так, якщо чипование проводили некваліфіковані фахівці, які використовують неякісне обладнання та неоригінальну програму. Якщо ж провести чіп-тюнінг у відомої на ринку компанії, про яку позитивно відгукуються інші автовласники, то вашій машині ніщо не загрожує.

Наприклад, у серйозній технічному центрі, який займається чіп-тюнінгом, фахівці, перед тим як чіпувати автомобіль, перевіряють, чи не вплине нова програма в блоці ECU на роботу двигуна і не призведуть нові незаводские параметри роботи мотора до його виходу з ладу або підвищеного зносу. Так, після зміни ряду налаштувань в блоці керування ECU фахівці з чіп-тюнінгу повинні завжди перевіряти, чи не перевищує температура або тиск двигуна допустимих параметрів. На жаль, подібної перевіркою часто нехтують чиповщики, що пропонують в різних гаражах свої дешеві послуги. Пам’ятайте, що, змінивши ряд налаштувань в програмі управління двигуном, можна вплинути на інші параметри роботи двигуна, що може привести до серйозних проблем.

Чи варто в автомобілі робити чіп-тюнінг

Проте це не означає, що чіп-тюнінг потрібно ігнорувати. Тим більше, що сьогодні більшість сучасних автомобілів виходить із заводу із зменшеною потужністю. Насправді багато автомобілі в наші дні можна зробити потужнішим або економічніше. Просто для того щоб провести чіповку, потрібно звертатися тільки до перевірених фахівців.

Чи варто в автомобілі робити чіп-тюнінг

Зверніть увагу на сучасні автомобілі. Ви напевно в курсі, що деякі нові моделі, що виходять на авторинок, часто поставляються з тими ж двигунами, але мають велику потужність. Як правило, це пов’язано з тим, що автовиробники часто обмежують потужність більш ранніх моделей авто, а потім кожної нової версії автомобіля поступово додають потужність. Так що обмеження потужності на заводі – це не тільки турбота про екологію, але і чисто маркетинговий прийом.

Чіп-тюнінг дозволяє надати двигуну значно більшу продуктивність.

Однак потрібно розуміти, що, «чипанув» свою машину, ви отримаєте з збільшенням потужності збільшення витрати палива, якщо, звичайно, ви чипуете авто не з метою зниження витрат. У цьому випадку фахівці перенастроят параметри блоку управління двигуном таким чином, щоб знизити потужність машини. Так що, як бачите, закони фізики неможливо змінити, щось отримуючи, ми в будь-якому випадку щось втрачаємо. Тому кожен повинен вирішити для себе сам, чи варто проводити чіп-тюнінг своєї машини.

Скільки коштує чіп-тюнінг авто?

Чи варто в автомобілі робити чіп-тюнінг

Як ми вже сказали, все залежить від виду чіп-тюнінга і від місця, де ви будете проводити модернізацію роботи блоку управління двигуном. Повторимо, деякі дилери пропонують свою власну перенастроювання роботи програми ECU.

Але зазвичай їх чіп-тюнінг полягає максимум у звичайній налаштування деяких параметрів блоку управління двигуном. Однак, незважаючи на простоту такого псевдочип-тюнінгу, будьте готові викласти дилера круглу суму. Якщо ж ви хочете зробити більш глибокий чіп-тюнінг, то вам доведеться звертатися в спеціалізований технічний центр або в інше місце, де вам проведуть повну перенастроювання роботи двигуна з допомогою повної чіпування ECU.

Також вартість чіпування залежить від марки і моделі автомобіля. В тому числі на кінцеву вартість подібних послуг впливають ваші уподобання.

Наприклад, якщо ви хочете додати машині максимум потужності або максимальний крутний момент і потім провести випробування на спеціальному стенді або ж влаштувати реальні випробування машини на треку, то приготуйтеся розлучитися з великою сумою, оскільки тести після чипования коштують дуже дорого.

Так що ціни на чіп-тюнінг варіюються досить таки в широкому діапазоні, починаючи від дешевого гаражного чипования яке може коштувати всього кілька тисяч рублів і закінчуючи комплексними роботами по чіп-тюнінгу включаючи попередню діагностику, чіп-тюнінг і наступні тести, що може увіллється в не одну десятку тисяч рублів.

До речі, тестування машини після чипования дозволяє одразу зрозуміти, чи влаштовує вас робота нової програми, що управляє двигуном авто. Наприклад, якщо вам не сподобається, як працює двигун після чипования, ви можете попросити трохи змінити деякі параметри управління двигуном або ж перепрошити «мізки» на нову програму.