5 секретів Toyota Land Cruiser

257

П’ять цікавих фактів про позашляховик Тойота Ленд Крузер

Для Toyota Land Cruiser з самої появи на світ і до цих пір є ключовою моделлю в історії цього японського автовиробника. Дивно, який вагомий внесок може внести лише одна модель у розвиток автомобільного бренду, таке складно уявити, якщо б мова не йшла саме про Ленд Крузере, з якими слова «надійність» і «якість» переплелися назавжди.

Дивіться також: Тест-драйв Toyota Land Cruiser 200 на реальному бездоріжжі

Сьогодні ми представляємо вам п’ять секретів Toyota Land Cruiser, про яких, можливо, ви не знали, але обов’язково повинні дізнатися. Оскільки багато фанати японського бренду, говорячи про найважливіші автомобілях Toyota, найімовірніше, думають про інших моделях, начебто Supra, Corolla або Celica, їм повинно бути ясно, що, можливо, жодна з цих моделей не існувала б, якби не цей легендарний довговічний повнопривідний автомобіль, який став ключовим моментом в історії компанії.

Чергова оновлена модель 2018 року Toyota Land Cruiser не так давно була представлена на торішньому Франкфуртському автосалоні. З одного боку, у неї були внесені явні зміни – автомобіль, як завжди, з приходом нового покоління змінився в кращу сторону, але з іншого боку, основа залишилася колишньою – модель чудово справляється з внедорожьем і все така ж надійна, як раніше. Як видно, ставка на характеристики, які зробили його далекого попередника тріумфатором, залишилася колишньою.

Land Cruiser є самою старою моделлю в історії Toyota

5 секретів Toyota Land Cruiser

Можливо, коли ви думаєте про самою довговічною моделі в історії Toyota, на розум приходять такі імена, як Toyota Corolla або Camry, – два автомобіля, які користуються великою популярністю у всьому світі. Однак саме Land Cruiser поклав початок усім значущим моделей в асортименті продуктової лінійки японського гіганта, потрапивши на конвеєр понад 60 років тому.

Щоб дізнатися витоки, ми повинні повернутися в 1951 рік до моделі Toyota Jeep BJ, яка почала випускатися в 1953 році. Якщо ви думаєте, що американці допомагали у розробці першого японського позашляховика, то помиляєтеся – Тойота не мала нічого спільного з відомою американською фірмою (крім створення повнопривідного позашляховика для військових цілей). Фактично використання слова «Jeep» у назві викликало більше проблем, ніж преференцій, оскільки в червні 1954 року Willys Corporation подала в суд на Toyota і назву довелося змінити на всім відомий «Land Cruiser». Було це в 1955 році.

5 секретів Toyota Land Cruiser

Через роки, у 1985 році, технічний директор Ханджи Умехара пояснив в статті в журналі Toyota 4×4 походження цієї номенклатури, яка зараз відома у всьому світі: «В Англії у нас був ще один конкурент – Land Rover. Мені потрібно було знайти ім’я для нашого автомобіля, яке, здавалося б, не менш гідним, ніж у наших конкурентів. Ось чому я вирішив назвати це Land Cruiser».

Land Cruiser допоміг Toyota досягти світової слави

5 секретів Toyota Land Cruiser

Після закінчення Другої світової війни Toyota спробувала розширитися на європейських ринках, але вони вже були захоплені місцевими та американськими виробниками. До цього ми повинні додати небажання споживачів купувати продукти невідомого в той час бренду, до того ж з країни, яка донедавна вважалася ворогом. Тому Toyota вирішила зосередитися на інших регіонах, таких як Близький Схід і Південно-Східна Азія, зробивши ставку на Land Cruiser в якості моделі для реклами бренду.

5 секретів Toyota Land Cruiser

Протягом багатьох років легендарна надійність і якість Land Cruiser, підтверджені поколіннями і десятиліттями експлуатації позашляховика в самих непривітних середовищах на планеті, були необхідні для того, щоб довести: компанія може випускати високоякісні автомобілі.

В цілому можна сказати так: «Toyota не була б такою автобрендом, якою вона є сьогодні, без Land Cruiser».

Його 4×4-привід здатний їздити практично де завгодно

5 секретів Toyota Land Cruiser

Еволюція, яку ця модель пережила з моменту її появи, є прикладом глибокої переосмислення. Був пройдений шлях від грубих і простих повнопривідних військових джипів, які не мали навіть натяку на комфорт, до статного позашляховика, здатного протистояти тим же пригод там, де немає доріг, розважаючи своїх пасажирів комфортною, просторою кабіною, розкішшю і технологічними рішеннями.

Це вкрай рідкісне поєднання в сучасному автосвіті, оскільки більшість так званих сучасних позашляховиків є нічим іншим, як звичайними легковими автомобілями з великими кузовами і більш місткими паливними баками.

5 секретів Toyota Land Cruiser

Ключем до виключних позашляховим можливостям і його феноменальною міцності, що допомагає впоратися з усіма типами екстремальних поїздок, є шасі позашляховика і його рама. Land Cruiser помістив кузов на дуже жорстку структуру, яка особливо стійка до скручування і грає ключову роль в комфорті їзди на всіх доступних поверхнях, изолирую внутрішню частину корпусу від вібрацій, які виникають при русі на бездоріжжі.

Єдине, чого не вдалося уникнути японським інженерам – проблем з гниттям металу. Ленд Крузер не відрізняються високою витривалістю проти іржі і можуть після 5-7 років експлуатації показати днище в дірочку або розірвану навпіл раму

5 секретів Toyota Land Cruiser

Також ми повинні додати той факт, що у нього є постійна система повного приводу, із заниженою коробкою передач, в поєднанні з просунутими помічниками по бездоріжжю, які дозволяють позашляховику подолати майже будь-які перешкоди з дивовижною легкістю. Широкі ходу підвісок також є ключовим моментом допомоги на бездоріжжі, оскільки підвіска дозволяє колесам залишатися в контакті з землею довше, вибираючи вільну висоту до землі і долаючи круті кути атаки.

Він продається в більш ніж 190 країнах по всьому світу

5 секретів Toyota Land Cruiser

Чи знаєте ви, що нинішній Toyota Land Cruiser продається в більш ніж 190 країнах по всьому світу практично без змін? Це одна з небагатьох моделей на планеті, яку ви можете придбати буквально на будь-якому ринку планети, що також допомогло зробити її одним з улюблених варіантів найбільш авантюрних любителів автопригод.

І завдяки його доступності на всіх континентах (за винятком Антарктиди) ті, хто зважиться підкорювати дороги і напрямки на Land Cruiser, можуть легко знайти запчастини або допомогу для свого позашляховика практично в будь-якому місці. Це класно!

Звичайно, вам повинно бути ясно, що не всі Land Cruiser рівні, є версії і моделі, більш відповідні для підкорення бездоріжжя, ніж інші, це ми пояснимо в наступному, заключному пункті.

«Land Cruiser», так називають три різних автомобіля

5 секретів Toyota Land Cruiser

Хоча спочатку на світ з’явився лише один варіант Land Cruiser, сьогодні цей бренд дає життя трьом різним транспортним засобам: Land Cruiser 200, Land Cruiser 70 і Land Cruiser Prado. Останній – це міні-Land Cruiser, концептуально безпосередньо походить від Land Cruiser 70, з’явився в серії в 1984 році. Модель все ще виробляється, зберігаючи два жорстких мосту, можливість установки бензинових і дизельних рядних шестициліндрових двигунів на додаток до турбованому дизельного V8, аналогічного тому, який встановлювали на Land Cruiser 200. Єдина відмінність – одна турбіна замість двох.

5 секретів Toyota Land Cruiser

Зараз Land Cruiser асоціюється з розкішшю, тим не менш, як і десятки років тому, в обоймі автовиробника є суто утилітарні моделі. Наприклад, для країн Африки проводиться досить проста версія на 94 дизельні «коні», яка хоч і має точно таку ж зовнішність, як інші сучасні Land Cruiser Prado, по суті, ними не є. Адже як можна порівняти потужний 2.8-літровий турбодизель на 177 к. с. з ледве їдуть 94 – сильним варіантом?

Та насправді це просто чудово, що є вибір, у тому числі абсолютно класичної моделі!