Увага! Будьте уважні: Камери в зонах дії тимчасових знаків

262

Новий метод відбирання грошей у автомобілістів.

Напевно, ви чули, що 20 жовтня 2017 року набрав чинності новий адміністративний регламент МВС РФ №664, який вніс зміни в раніше існуючий регламент з нагляду за додержанням вимог законодавства у сфері безпеки дорожнього руху. Для більшості автолюбителів цей документ залишився непомітним. Але новий регламент незабаром може багато чого змінити на дорозі. Наприклад, найближчим часом всім водіям варто побоюватися появи камер фото і відеофіксації в зоні дії тимчасових знаків, де раніше комплекси фото і відеофіксації не встановлювалися. Чим це загрожує автолюбителям і навіщо органи МВС РФ вирішили встановлювати камери в нових місцях?

Не секрет, що в нашій країні камери ДАІ стали справжнім золотим Граалем для місцевих бюджетів. Адже камери фото-і відеофіксації з моменту своєї першої появи на дорогах країни почали перевиконувати план по збору штрафів, завдяки своїй цілодобової ефективності. Погодьтеся, електроніка не співробітник ДПС, з яким можна “домовитися”. Природно штрафи за порушення ПДР стали справжньою житлової для бюджету. У результаті кількість камер на дорозі продовжує зростати в геометричній прогресії.

Увага! Будьте уважні: Камери в зонах дії тимчасових знаків

Але потрібно зазначити, що максимальні надходження штрафів з камер спостерігалося на початковому етапі їх поширення. Потім після появи, різних додатків, які попереджають водіїв про камери на дорогах, а також після того, як водії вивчили напам’ять місцезнаходження “ДПСных радарів” ріст доходів бюджету пов’язаний з надходженням штрафів почав сповільнюватися.

У підсумку багато влади в регіонах вирішили, що для того щоб повернути колишні доходи від штрафів необхідно просто збільшити кількість комплексів фото і відеофіксації. В результаті хоч на короткий час, але збирання штрафів знову почала зростати. Але самі розумієте, що вічно так тривати не могло.

Водії ж не мільйонери постійно оплачувати грабіжницькі штрафи ГИБДД. Так, камери вплинули на безпеку на дорозі. Потрібно визнати, що багато автолюбителів побоюючись отримати штраф з камери перестали їздити з перевищенням швидкості. Але це не означає, що це захищає від камер. Все одно час від часу навіть самі законослухняні водії отримують штрафи за мінімальне перевищення швидкості.

Увага! Будьте уважні: Камери в зонах дії тимчасових знаків

І ось влада знайшли новий спосіб знову надовго збільшити збирання штрафів в країні. На цей раз це прописано в новому адміністративному регламенті, який і набув чинності 20.10.2017. Якщо точніше, то в новому адміністративному регламенті по нагляду за додержанням вимог законодавства у сфері безпеки дорожнього руху зник заборону встановлення камер фото і відео автоматичної фіксації правопорушень у зоні дії тимчасових знаків. Це означає, що незабаром на дорогах країни будуть з’являтися камери ДАІ в зоні проведення ремонтних робіт, де, як правило, діють тимчасові дорожні знаки.

На жаль, це неминуче призведе до зростання стягнення штрафів. Справа в тому, що камери ДАІ в зоні дії тимчасових знаків фіксуватимуть перевищення швидкості з урахуванням часових обмежень.

Це означає, що багато автолюбителів потраплять у своєрідну пастку на дорозі. Адже кожен з нас зустрічав на дорозі тимчасові знаки (наприклад, які були встановлені в зоні ремонтних дорожніх робіт), які забули прибрати після закінчення будівельно-ремонтних робіт.

Погодьтеся, такі знаки часто просто не помічаєш. А тепер уявіть в зоні дії тимчасових знаків, які просто-напросто ще не прибрали (або забули прибрати) буде стояти камера ГИБДД. Ви уявляєте скільки на який-небудь федеральній трасі буде виписано штрафів за перевищення швидкості?

Увага! Будьте уважні: Камери в зонах дії тимчасових знаків

Ось живий приклад. Нещодавно на старому Ленінградському шосе масово перекладали асфальт. Природно, на всій протяжності ремонтних доріг були виставлені тимчасові знаки обмеження швидкості 30 км/год, 40 км/год і 50 км/год).

З урахуванням що рух поза населених пунктів по трасі як правило дозволяється зі швидкістю 90 км/год багато водії, знаючи про те, що перевищення швидкості більш ніж на 20 км/год не переслідується за законом в результаті рухаються поза населеними пунктами зі швидкістю 100-110 км/год.

А тепер уявіть на який штраф зможуть “налетіти” водії в зоні дії тимчасових знаків, які найімовірніше часто не прибиратимуть на дорозі, де раніше проводилися ремонтні роботи. Думаєте, що такого не може бути. Даремно. Наприклад, на старій “Ленинградке” асфальт вже переклали, а тимчасові дорожні знаки ще висять. І добре в їх зоні поки немає камер. І щось нам підказує що зовсім скоро влади обов’язково затурбуються подібними камерами в зоні дії тимчасових знаків.

Увага! Будьте уважні: Камери в зонах дії тимчасових знаків

Ось приклад. Давайте уявимо, що в зоні дії тимчасових знаків обмеження швидкості була встановлена камера автоматичної фіксації перевищення встановленої швидкості руху.

Наприклад, для того, щоб водії дотримувались швидкісний режим в зоні проведення ремонтних робіт на дорозі. А тепер уявіть, що ремонтні роботи завершилися, а тимчасові знаки і камера залишилися. Як ви думаєте, що буде відбуватися на дорозі до тих пір, поки знаки і камеру не демонтують? Все правильно, більшість водіїв, не бачачи будь-яких звужень на дорозі, дорожніх тимчасових огорож та інших ознак проведення будівельно-ремонтних робіт, навряд чи відразу звернуть увагу на забуті тимчасові дорожні знаки і швидше за все не будуть знижувати швидкість. У підсумку це призведе до масової фіксації порушення ПДР. Ви уявляєте які суми штрафів отримає місцевий бюджет якщо подібні знаки забути на швидкісній трасі де зазвичай дозволено рухатися зі швидкістю 90 км/год.