Найнезвичайніші вітчизняні автомобілі

313

Вітчизняні автомобілі, з якими ви не знайомі.

Як ви думаєте, які автомобілі крім популярних «Жигулів», «Волг», «Запорожців», «Москвичів», «Камазів» і т. п. виробляла наша країна ще при СРСР? Природно, що крім масово випускаються на авторинок моделей машин існували і сотні інших малосерійних транспортних засобів, які сьогодні практично нашій публіці не відомі. Ми вирішили цю прогалину в історії вітчизняної автопромисловості усунути і разом з вами спробувати згадати, про тих самих дивних і незвичайних автомобілях колись сходили з конвеєрів наших автозаводів.

МАЗ-7907 24×24

Найнезвичайніші вітчизняні автомобілі

Перед вами шановні читачі єдине в світі транспортний засіб з 24-ма провідними колесами. Причому 16 з 24-х коліс управлялися рульовою системою. Не поверталася тільки наступна пара коліс, саме 5, 6, 7 і 8-я.

Колеса харчувалися електрогенераторами, які приводилися в дію газотурбінним танковим двигуном.

Потужність спеціально розробленого для МАЗ-7907 газотурбінного двигуна становила 1250 л. с.

Цей спецтранспорт був сконструйований нашими автомобілебудівниками в радянські роки і призначався для перевезення міжконтинентальних балістичних ракет.

Перший дослідний зразок цього 24-х колісного монстра було створено у 1985 році.

ГАЗ-16: Автомобіль на повітряній подушці

Експериментальний вітчизняний автомобіль, який був створений на Горьківському автомобільному заводі ще в 1960 році. Цей прототип ГАЗ-16 став неймовірною спробою наших інженерів а також і конструкторів створити універсальне наземний транспортний засіб, яке б поєднувало в собі якості судна на повітряній подушці і одночасно звичайного автомобіля.

Фахівці автозаводу «ГАЗ» оснастили автомобіль ГАЗ-16 підвіскою, яка була схожа по своїй конструкції з підвіскою авто ГАЗ-21 («Волга»). Також, крім основного двигуна машина отримала гідравлічну систему, яка у випадку виїзду автотранспортного засобу на бездоріжжі починала прибирати шасі, а після чого в дію наводилася повітряна подушка, яка надувалась за рахунок двох потужних вентиляторів встановлених під самим автомобілем. В результаті їх роботи, автомобіль підводився над поверхнею дорожнього полотна на повітряній подушці на 155 мм.

Будинок на колесах: Атомна гусенична електростанція ТЕС-3

Найнезвичайніші вітчизняні автомобілі

Перед вами друзі, дивовижний продукт російських інженерів, які в радянські роки змогли створити на базі чотирьох танкових шасі атомну пересувну електростанцію, що одержала свою кодову назву,- ТЕС-3.

Сама електростанція була розроблена в інституті Обнінськ, шасі – у Кірові. Теплова потужність двоконтурного гетерогенного водо-водяного реактора, який був встановлений на двох самоходах, дорівнює 8,8 МВт ( а електрична, безпосередньо з генераторів – 1,5 МВт).

Доречі, ТЕС-3 могла також використовуватися для перевезень і на залізничних платформах. Ця атомна пересувна електростанція почала використовуватися в країні в 1961 році.

«Лада 21109-Консул»

Найнезвичайніші вітчизняні автомобілі

Цей автомобіль серійно не випускався, виготовлявся на автозаводі в Тольятті в якості штучної продукції тільки на замовлення. Виробництво лімузина розпочалося в 1997 році й тривало до 2006 року.

«Лада-Консул» створена на базі шасі автомобіля Волга-2110.

Що цікаво, дах у цього лімузина 21109 була скляна.

Салон відрізнявся своєю розкішною обробкою і мав усі необхідні атрибути автомобіля даного класу, в тому числі і бар з відкидним столиком.

Єдиним мінусом даної машини був малопотужний Вазівський двигун, який мав потужність 92 к. с.

ЗІЛ САК

Найнезвичайніші вітчизняні автомобілі

Як ви думаєте, для чого була створена ця машина? Зараз розповімо. Цей автомобіль, як видно з Мережі, багатьох автомобілістів вже спантеличив. Але насправді треба зрозуміти, що це не серійний автомобіль і створювався він не для широких мас споживачів. Перед вами шановні автолюбителі,– досвідчена модель, яка з’явилася на світ і була зроблена на автозаводі «ЗІЛ». Машина призначалася для конкретної роботи на аеродромах.

Було випущено всього 2 примірники. Довгий час цей автомобіль використовувався на одному з підмосковних аеродромів у порядку випробувальної техніки.

Автомобіль ЗІЛ САК був оснащений електро-двигуном і міг перевозити до 1000 кг вантажу.

ГАЗ-62 з заниженою кабіною

Найнезвичайніші вітчизняні автомобілі

Перед вами друзі,- справжній військовий вантажівка призначений для десантних військ. Особливість цієї машини полягає в її заниженою кабіні. Подібна конструкція була необхідна для того, щоб вантажівка міг спокійно заїхати у вантажний відсік десантного літака. На превеликий жаль в той час, з-за розмірів вантажного відсіку військових літаків, таке перевезення високих вантажних машин була просто неможлива.

МАЗ-541

Якщо не знати, для чого створений такий автомобіль, то більшість автолюбителів навряд чи зможуть здогадатися про призначення цієї незвичайної машини. Перед вами господа і громадяни,– тягач МАЗ-541, який був створений на Мінському автозаводі. Автомобіль призначався конкретно для транспортування літаків.

Всього було випущено три одиниці-примірники цієї техніки. Зверніть вашу увагу на невелику висоту тягача. Це зроблено спеціально, для того, щоб він міг під’їхати під самий ніс літака для його зчіпки. Примітно, що машина була оснащена двома водійськими кріслами і двома пультами керування, розташованими один навпроти одного.

Найнезвичайніші вітчизняні автомобілі

Автомобіль був оснащений 12-циліндровим дизельним двигуном. Витрата палива тягача становив 130 літрів на 100 кілометрів. Хоча для робіт на аеродромі зазвичай застосовується зовсім інша система розрахунку споживання палива, зазвичай розрахунок ведеться по годинах. Так можна сказати, що тягач МАЗ-541 витрачав у середньому 45 літрів за годину роботи.

СМЗ С-1Л

Найнезвичайніші вітчизняні автомобілі

Продовжує наш рейтинг найбільш незвичайних вітчизняних автомобілів,- модель СМЗ С-1Л, яка була створена ще в радянські роки. Це триколісний автомобіль, або точніше буде сказати,- мотоколяска. Цей шедевр радянської автопромисловості випускався на заводі мотоциклів, т. е. в місті Серпухові Московської області.

Машина-мотоколяска призначалася конкретно для інвалідів. Детальніше про це можете прочитати тут.

ГАЗ-ГЛ1

Найнезвичайніші вітчизняні автомобілі

А як вам цей шедевр автомистецтва часів СРСР? Ця гоночна машина побудована на базі автомобіля ГАЗ-М1, який в ті роки був найшвидшим радянським гоночним автомобілем.

Найнезвичайніші вітчизняні автомобілі

ГАЗ-ГЛ1 отримав 65-сильний мотор збільшеної потужності від свого попередника, автомобіля ГАЗ-М1. Пізніше інженери оснастили цей автомобіль новим 6-циліндровим двигуном потужністю до 100 л. с. (мотор був узятий від ГАЗ-11).

Максимальна швидкість 65-сильного гоночного автомобіля становила 148 км/год. Версія з шестициліндровим мотором потужністю до 100 л. с. могла розганятися вже до 162 км/год.

«Москвич ПТ» (ВНДІТЕ-ПТ)

Найнезвичайніші вітчизняні автомобілі

У 1960-х роках наша країна вирішила спробувати створити один з найбільш перспективних автомобілів-таксі. Розробку такого автомобіля доручили Всесоюзного науково-дослідного інституту технічної естетики (ВНДІТЕ). У результаті його конструкторам вдалося спроектувати мінівен-таксі, який у подальшому повинен був перевернути уявлення про самих таксомоторних перевезеннях не в одній тільки нашій країні, але і на всьому світовому рівні.

У 1964 році був створений перший повноцінний прототип автомобіля, який надалі повинен був стати серійною моделлю. Примітно те, що вже в ті роки в автомоду входив такий матеріал, як пластик. Саме цей матеріал здавався багатьом інженерам одним з найперспективніших у світі. Планувалося, що в кінцевому підсумку пластик зможе повністю замінити метал, який використовувався світової автопромисловості.

Так, «Москвич ПТ» (ВНДІТЕ-ПТ) оснащувався пластиковими кузовними панелями, які кріпилися до металевого каркасу кузова. Правда пізніше, від використання пластику для масового серійного виробництва автомобілів тих років, вирішено було відмовитися, через непридатність даного матеріалу для цих цілей.

Найнезвичайніші вітчизняні автомобілі

Родзинка цього мінівена-таксі криється в його футуристичному дизайні. Так ніхто і не сперечається про те, що в цій машині було багато мінусів, але в ті радянські роки на них мало хто звертав увагу.

Мінівен-таксі було започатковано та створено на різних компонентах автомобілів марки «Москвич». Так наприклад, даний автомобіль отримав для себе двигун, коробку передач, задній міст, передню підвіску і т. п. компоненти деталей від різних моделей «Москвича».

Найнезвичайніші вітчизняні автомобілі

До речі, кілька досвідчених зразків цього автомобіля пройшли реальні випробування на дорогах Москви в таксомоторному парку. За підсумками тестування комісія прийняла рішення, що автомобіль підходить для серійного виробництва. Але на превеликий жаль, цей перспективний проект (як і багато інших чудові вітчизняні розробки) так і залишився лише проектом. Справа тут ось в чому. Із-за ненадійності самої конструкції та неузгодженості між собою різних міністерських служб, автомобіль не зміг поступити в серійне виробництво.