В яких випадках не спишуть борги по податках?

231

Податкова амністія – не для всіх.

Напевно, про податкову амністію для тих, хто заборгував державі майнові податки, чули більшість автолюбителів. Адже в першу чергу це стосується транспортного податку. Нагадаємо, що в Росії набув чинності закон про податкову амністію, яка дозволяє списати борги росіян за майновим податкам. На жаль, для тих, хто не сплатив транспортний та інші види майнових податків, списати вийде не всю заборгованість, і ось чому.

Важливо знати: Не сплатив транспортний податок: Пені будуть обмежені

Так що багато автовласників, які мають борги по майнових податках, рано почали радіти, коли почули про те, що в країні вступила в силу податкова амністія, підписана Президентом РФ.

В яких випадках не спишуть борги по податках?А тепер головне. Незважаючи на величезну суму безнадійної заборгованості по майнових податках, амністія насправді торкнеться не багатьох. Так, якщо сума боргу з транспортного чи інших видів майнових податків становить понад 3 тис. рублів і податкова подала в суд на недбайливих автовласників, то згідно з чинним законодавством цей борг не може бути списаний в рамках оголошеної амністії.

Тобто, по суті, амністії не бачити тим автовласникам, які, не заплативши транспортний податок за податкові періоди до 2015 року, потрапили під примусове стягнення боргу.

Але як же борги за податкові періоди до січня 2015 року можна примусово стягнути, якщо податкова служба може вимагати сплатити або стягнути податки тільки за три податкових періоду, що передують календарному році його спрямування?

Так, це дійсно так. Тобто відповідно до Податкового кодексу РФ фіскальний орган не може стягнути з боржників несплачені податки у періоди до 1 січня 2015 року. Так навіщо тоді амністія за боргами майнових податків? Але не все так просто.

Справа в тому, що відповідно до законодавства у ИФНС є право у разі несплати майнових податків розпочати процедуру примусового стягнення податків, звернувшись в судовий орган. Для цього, як правило, у разі несплати майнового податку (податків) у встановлений законом термін інспекція надсилає боржнику вимогу про сплату боргу у визначений період. У разі ігнорування боржником вимоги законного і якщо борг перевищує 3 тис. рублів, податкова служба має право протягом 180 днів (6 міс.) звернутися до суду для примусового стягнення боргу.

Яка процедура діє в податковій службі у випадку заборгованості по майнових податках на суму менше 3 тис. рублів?

В яких випадках не спишуть борги по податках?

У цьому випадку податкова не має права звертатися в судовий орган з позовом про примусове стягнення заборгованості, що утворилася з майнових податків. Але як тільки сума боргу перевищить 3 тис. рублів, у ИФНС з’являється законне право звернутися за допомогою в судову інстанцію.

Якщо ж протягом трьох років сума боргу по транспортному та інших майнових податків не перевищить 3 тис. рублів, то після закінчення трирічного терміну податкової служби також з’являється право звернутися до суду для стягнення несплачених податків.

Кого ж тоді торкнеться податкова амністія по транспортному та інших майнових податків?

В яких випадках не спишуть борги по податках?

На жаль, якщо відносно вас податкова служба почала процедуру примусового стягнення боргів з податків, сума яких перевищує 3 тис. рублів, то ви, швидше за все, можете не розраховувати на послаблення, оскільки в цьому випадку з вас будуть стягувати борги через суд.

Якщо ж податковий орган не звертався до суду і з моменту трирічного строку по сплаті боргу пройшло більше 6 місяців, то в цьому випадку вам спишуть борги по податках навіть у тому випадку, якщо сума заборгованості перевищує 3 тис. рублів.

Стосовно тих боржників, чий борг за майновим податкам становить менше 3 тис. рублів, то згідно з чинним законодавством борги будуть списані в рамках податкової амністії, яка почала діяти з нового, 2018 року.