Потрібно виходити з автомобіля на вимогу інспектора ДПС

228

Можна проігнорувати вимогу співробітника ДПС.

Нагадаємо, що 20.10.2017 року набрав чинності новий адміністративний регламент МВС № 664 від 23 серпня 2017 року. Його поява була викликана необхідністю врахувати всі зміни в чинному законодавстві.

На диво, незважаючи на те, що документ здебільшого стосується лише працівників Державтоінспекції та інших підрозділів МВС РФ, він викликав бурю різних суперечок і безліч домислів серед водіїв. Адже новий документ стосується також кожного автолюбителя в країні. На жаль, деякі експерти і юристи побачили в регламенті ряд моментів, які можуть загрожувати прав водія. Але насправді це не так.

Наприклад, відразу після вступу регламенту в законну силу в Мережі почали активно обговорювати, що тепер автолюбителям можуть заборонити знімати на фото і відео співробітників ДАІ, оскільки в новому адміністративному регламенті відтепер відсутній пункт, що дозволяє учасникам дорожнього руху фіксувати на фото або відеокамеру дії співробітників ДІБДР. Але це не так.

Нещодавно керівництво Державтоінспекції докладно роз’яснив, в якихось виняткових випадках співробітники ДПС мають право обмежити фото – і відеозйомку. Однак сьогодні мова не про це. Сьогодні ми хочемо поговорити ще про один пункт, який викликав масу обговорень в суспільстві, що призвело до різних неправильним домислів. Мова йде про пункті 93 Наказу МВС РФ №664, який набрав чинності 20 жовтня 2017 року.

Потрібно виходити з автомобіля на вимогу інспектора ДПС

Ось витяг з нового адміністративного регламенту:

Працівник має право запропонувати учаснику дорожнього руху:

93.1. Вийти з транспортного засобу у випадках:

– наявності у водія ознак сп’яніння і (або) хворобливого стану

– для проведення особистого огляду, огляду або огляду транспортного засобу та вантажу

– для проведення в присутності водія (власника транспортного засобу) звірки номерів агрегатів та вузлів транспортного засобу із записами в реєстраційних документах

– коли потрібна його участь у здійсненні процесуальних дій, а також надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або співробітникам поліції

– необхідність усунення технічної несправності транспортного засобу або порушень правил перевезення вантажів

– коли його поведінка створює загрозу особистій безпеці працівника

Потрібно виходити з автомобіля на вимогу інспектора ДПС

Якщо порівняти цей пункт і підпункти адміністративного регламенту МВС №664 з колишньою редакцією документа, що діяла до 20.10.2017 року, то ви не знайдете відмінностей. Але, незважаючи на це, ряд авторитетних інтернет-видань, телевізійних новинних передач, а також відомі радіоканали повідомили про те, що тепер водії повинні на вимогу співробітників ДАІ відразу виходити з машини. Але це не так. Де про це йдеться в новому адміністративному регламенті?

Крім рядки “…працівник має право запропонувати учаснику дорожнього руху…”, більше нічого в регламенті немає. Але дозвольте, словосполучення “має право запропонувати” не означає вимогу інспектора Державтоінспекції вийти з машини. У більшості випадків ви на цілком законних підставах можете відмовитися виходити з автомобіля.

Тобто згідно з внутрішнім адміністративним регламентом (який, до речі, створений для співробітників МВС, а не для всіх автолюбителів, тобто внутрішній документ) інспектор має право запропонувати автолюбителю вийти при необхідності зі свого автомобіля. Відповідно, у будь-якого водія залишається право вибору: виходити з машини або залишитися в ній. Тобто це особистий вибір кожного, а не обов’язок, як поспішив відрапортувати багато ЗМІ.

Хоча все-таки варто зробити застереження. Пам’ятайте, що не у всіх випадках ви маєте право залишатися в машині. Наприклад, згідно з чинним законодавством ви зобов’язані вийти з машини при складанні наступних процесуальних документів:

  • – Адміністративний протокол про затримання на підставі статті 27.4 КоАП РФ
  • – Протокол про огляд автотранспортного засобу на підставі статті 27.9 КоАП РФ
  • – Протокол про відсторонення від керування автомобілем на підставі статті 27.12 КоАП РФ

У тому числі варто зазначити, що у новому регламенті є пункт 93.3:

“Працівник має право запропонувати учаснику дорожнього руху зайняти місце в патрульному автомобілі або пройти в службове приміщення, коли його участь необхідна для оформлення процесуальних документів”.

Ми знову виділили головне словосполучення в адміністративному регламенті МВС. Як бачите, згідно з новим регламентом МВС співробітник ДПС має право запропонувати водієві при необхідності зайняти місце на задньому сидінні патрульного автомобіля. Але ви згідно з чинним законодавством вправо і відмовитися. Це ваше особиста справа, оскільки “мають право запропонувати” – це пропозиція, а не вимога.

Чи може інспектор ГИБДД притягнути до відповідальності за непокору співробітнику МВС, за відмову вийти з машини?

Потрібно виходити з автомобіля на вимогу інспектора ДПС

Напевно, деякі водії вже не раз стикалися з натяками співробітників ДПС, які попереджали нас про те, що, якщо не послухатися вимоги співробітника Державтоінспекції, водій може бути притягнутий до відповідальності за непокору законній вимозі представника влади.

Але в більшості випадків співробітники ДПС частіше лякають водіїв. На ділі притягнути водія до відповідальності за непокору не представляється можливим. Особливо якщо мова йде про пропозицію інспектора ДПС вийти з машини. Так, як згідно із законодавством і новим регламентом МВС №664, за відмову вийти з машини, водій не може бути притягнутий до відповідальності за непокору співробітнику поліції, оскільки пропозиція вийти з автомобіля не є вимогою співробітника ДПС, який ігнорувати закон забороняє.

Правда, звичайно, якщо мова не йде про оформлення документів, пов’язаних із затриманням водія, оглядом автомобіля, або про усунення від управління транспортним засобом. У цих випадках відмовлятися від вимоги співробітника ДАІ вийти з машини ви не маєте права, оскільки при таких адміністративних процедурах водії зобов’язані підкорятися представникам влади.