Новий порядок передрейсового огляду транспортних засобів

301

25 грудня набуває чинності нові правила передрейсових оглядів транспортних засобів.

З 21 грудня 2018 року вводяться нові правила передрейсових оглядів

Нагадуємо, що 25.12.2017 року набирає чинності Наказ Міністерства транспорту Російської Федерації від 06 квітня 2017, № 141 “Про затвердження Порядку організації та проведення передрейсового контролю технічного стану транспортних засобів”. Новий порядок встановлює вимоги до організаціям з проведення передрейсового контролю технічного стану автотранспортних засобів. Це необхідно для того, щоб виключити випуск на лінію несправних автотранспортних засобів. За порушення цього законодавства водіям і організаціям загрожує серйозна відповідальність.

Дивіться також: Новий порядок заповнення шляхових листів з 26 лютого 2017 року

До речі, новий порядок передрейсових оглядів транспортних засобів тепер передбачає відповідальність не лише організацій, які випустили на лінію несправні автотранспортні засоби. Наприклад, якщо раптом станеться аварія, саме із-за несправності транспортного засобу выпущеного на лінію після передрейсового огляду, то за аварію будуть відповідати не тільки сам водій та організація, а також автомеханік, тобто те обличчя, яке випустило на лінію даний транспортний засіб після його передрейсового огляду. Так що у автомеханіків, як ми бачимо, тепер буде особиста відповідальність за випуск автомобілів на лінію.

Ми проаналізували новий наказ Мінтрансу РФ № 141 від 06.04.2017, щоб відповісти на всі виникаючі з цього закону питання, як у самих водіїв, які займаються комерційними перевезеннями, так і у власників комерційного автотранспорту. До речі, цей наказ, як багато хто думає і помиляються, стосується не тільки водіїв та власників автобусів, вантажних автомобілів і т. п. автотранспортних засобів. Він стосується і водіїв таксі, індивідуальних підприємців, а також юридичних осіб, що займаються цими перевезеннями легковими таксі.

Зобов’язані індивідуальні підприємці проводити передрейсові огляди автомобілів?

Новий порядок передрейсового огляду транспортних засобів

Так зобов’язані. Згідно наказу Мінтрансу РФ № 141 від 06.04.2017 року новий порядок проведення передрейсових оглядів транспортних засобів обов’язковий до виконання не тільки юридичними особами, але й індивідуальними підприємцями, які здійснюють свої перевезення автомобільним та електричним автотранспортом.

Хто повинен проводити передрейсовий огляд?

Новий порядок передрейсового огляду транспортних засобів

Згідно наказу Мінтрансу РФ № 141 передрейсовий технічний огляд повинен проводити контролер, який відповідає кваліфікаційним і професійним вимогам згідно з наказом Мінтрансу №287 від 28.09.2015 року.

Що повинно перевірятися на передрейсовий огляд?

Новий порядок передрейсового огляду транспортних засобів

При проведенні передрейсового контролю перевіряється працездатність і стан основних вузлів і систем транспортного засобу впливають на безпеку дорожнього руху (згідно з технічним регламентом Митного союзу “Про безпеку транспортних засобів” та у відповідності з Постановою Уряду РФ №1090 від 23.10.1993 року “Про правила дорожнього руху”).

Ось перелік, встановлений згідно з наказом Мінтрансу РФ № 141, що повинно бути перевірено в автомобілі, автобусі і в інших подібних транспортних засобах перед випуском на лінію:

– справність гальмівної системи

– справність рульового управління

– працездатність склоочисників

– стан коліс і шин

– справність клаксона

– працездатність тахографа (при наявності)

– справність обладнання супутникової навігації і працездатність пристрою для виклику екстрених та оперативних служб (якщо це обладнання обов’язкове)

– справність замків дверей і кабіни, бортів, пробок паливних баків і горловин цистерн

– перевірка справності фіксації подушки і спинки водійського сидіння

– перевірка працездатності пристроїв охолодження і обігріву скла

– перевірка стану тягово-зчіпного пристрою і страхувальних тросів

– перевірка стану тримач запасного колеса

– перевірка стану опор напівпричепів

Автомеханік-контролер здійснює передрейсовий огляд також зобов’язаний, перед випуском на лінію транспортного засобу перевірити наступне:

– огляд приладовій панелі на наявність попереджувальних значків, що свідчать про несправності, які можуть впливати на безпеку дорожнього руху

– перевірка оглядовості з місця водія

– перевірка видимості огляду в дзеркалах заднього виду

– перевірка заднього захисного пристрою, брудозахисних фартухів і бризковиків

– перевірка ременів безпеки і підголівників

– перевірка працездатності світлових приладів

– перевірка герметичності вузлів і агрегатів транспортного засобу, в тому числі системи випуску відпрацьованих газів. Також перевіряється герметичність додатково встановленої гідравліки

– перевірка укомплектованості транспортного засобу аптечкою, вогнегасником та противідкотними упорами

– перевірка відсутності внесення в транспортний засіб конструктивних змін в порушення законодавства. Наприклад, перевірка на встановлення незаконного газового обладнання

Що повинен або зобов’язаний зробити контролер після проведення їм успішного передрейсового огляду?

Новий порядок передрейсового огляду транспортних засобів

Згідно нового наказу контролер, після проведення передрейсового огляду та у разі виявлення у транспортного засобу яких-небудь несправностей або причин, які перешкоджають до випуску автотранспортного засобу на лінію зобов’язаний проставити на дорожньому листі відповідну відмітку:- “пройшов передрейсовий контроль технічного стану”. Крім цього контролер зобов’язаний поставити на ньому свій підпис, вказати своє Прізвище та ініціали, а також дату і час проведеного огляду.

Можна випускати на лінію автомобіль без відмітки про передрейсовий огляд?

Новий порядок передрейсового огляду транспортних засобів

Згідно наказу Міністерства транспорту РФ №141 випуск на лінію автотранспорту без відмітки на дорожньому листі про проходження передрейсового огляду, не допускається. На дорожньому листі обов’язково має бути підпис автомеханіка, який здійснював перевірку технічного стану машини перед виїздом на лінію. В тому числі навіть, якщо на подорожньому листі є необхідна відмітка, а сама підпис контролера на ньому відсутній, то автотранспортний засіб виїжджати на лінію не має право. В іншому випадку законом за це передбачена адміністративна відповідальність.

Дивіться також: Ліцензування автомобільних перевезень більше 8 чоловік повертається

Яка відповідальність загрожує за виїзд автомобіля на лінію без передрейсового огляду?

Новий порядок передрейсового огляду транспортних засобів

Згідно чинного законодавства за виїзд транспортного засобу на лінію без передрейсового огляду передбачена адміністративна відповідальність по частині 3 статті 12.31.1 КоАП РФ. Докладніше про це тут. Ось витяг з КоАП РФ:

Стаття 12.31.1 КоАП РФ

КоАП РФ Стаття 12.31.1. Порушення вимог забезпечення безпеки перевезень пасажирів і багажу, вантажів автомобільним транспортом та міським наземним електричним транспортом

Здійснення перевезень пасажирів і багажу, вантажів автомобільним транспортом та міським наземним електричним транспортом з порушенням професійних і кваліфікаційних вимог, що висуваються до працівників, –

тягне за собою накладення адміністративного штрафу на посадових осіб у розмірі 20 000 рублів; на юридичних осіб – 100 000 рублів.

Здійснення перевезень пасажирів і багажу, вантажів автомобільним транспортом та міським наземним електричним транспортом з порушенням вимог про проведення передрейсових та післярейсових медичних оглядів водіїв транспортних засобів –

тягне за собою накладення адміністративного штрафу на громадян у розмірі 3 000 рублів; на посадових осіб – 5 000 рублів; на юридичних осіб – 30 000 рублів.

Здійснення перевезень пасажирів і багажу, вантажів автомобільним транспортом та міським наземним електричним транспортом з порушенням вимог про проведення передрейсового контролю технічного стану транспортних засобів –

тягне за собою накладення адміністративного штрафу на громадян у розмірі 3 000 рублів; на посадових осіб – 5 000 рублів; на юридичних осіб – 30 000 рублів.

Здійснення перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом та міським наземним електричним транспортом з порушенням вимог забезпечення безпеки перевезень пасажирів і вантажів на особливих умовах, передбачених Правилами забезпечення безпеки перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом та міським наземним електричним транспортом, –

тягне за собою накладення адміністративного штрафу на водія в розмірі 2 500 рублів; на посадових осіб – 20 000 рублів; на юридичних осіб – 100 000 рублів.

Здійснення перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом та міським наземним електричним транспортом з порушенням вимоги про заборону допускати водіїв до роботи, пов’язаної з керуванням транспортними засобами, без проходження ними відповідних інструктажів, передбаченого Правилами забезпечення безпеки перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом та міським наземним електричним транспортом, –

тягне за собою накладення адміністративного штрафу на посадових осіб у розмірі 10 000 рублів; на юридичних осіб – 30 000 рублів.

Здійснення перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом та міським наземним електричним транспортом з порушенням Правил забезпечення безпеки перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом та міським наземним електричним транспортом, за винятком випадків, передбачених частинами 1 – 5 цієї статті, статтею 11.15.1, частиною 2 статті 11.23 та статтею 12.21.1 цього Кодексу, –

тягне за собою накладення адміністративного штрафу на водіїв у розмірі 1 500 рублів; на посадових осіб – 10 000 рублів; на юридичних осіб – 25 000 рублів.

Примітка. За адміністративні правопорушення, передбачені цією статтею, особи, які здійснюють підприємницьку діяльність без утворення юридичної особи, несуть адміністративну відповідальність, як юридичні особи.

Коли вступає в силу новий порядок проведення передрейсових оглядів?

Новий порядок передрейсового огляду транспортних засобів

Новий наказ Мінтрансу №141 набуває чинності через 180 днів з дня його офіційного опублікування. За даними Російської газети документ, тобто закон набирає чинності з 25 грудня 2017 року.