Нуль загиблих на дорогах країни до 2030 року

225

Стратегія безпеки на дорогах Росії на 12 найближчих років

Стратегія розвитку безпеки на дорогах – вкрай важлива і благородна мета для влади країни. Хоч детальна підсумкова статистика ДТП за 2017 рік ще не опублікована ГИБДД, можна в черговий раз впевнено говорити і те, що потрапляє в аварії, гине і відправляється в лікарні все ще занадто багато людей. У загальних цифрах за 2017 рік відбулося понад 168 тис. ДТП (за повідомленням першого віце-прем’єра Ігоря Шувалова, це на 3% менше показників 2016 року), в них загинуло 19 тис. осіб (менше ніж у 2016 році на 6.5%), поранено понад 214 тис. осіб (-3%).

І, здавалося б, зниження йде, воно триває і можна святкувати проміжний успіх. Насправді занадто рано. Згідно зі статистичними даними, смертність в дорожньо-транспортних пригодах в Росії до цих пір вище країн Європи в 3-4 рази. Кількість ДТП також набагато вище.

Тому, для подальшого зменшення загиблих на дорогах і була розроблена нова стратегія, яка допоможе підвищити безпеку на дорогах. 4 загиблих на 100 тис. населення, ось прийнятні проміжні результати (показник як зараз Німеччини). За деякими даними зараз смертність на дорогах країни становить не менше 13 людей на ті ж 100 тис. жителів.

До 2030 року, згідно з документом, смертність повинна прагнути до нуля. У документі зібрані основні ризики безпеки, які з року в рік призводять до тяжких наслідків, які в сукупності від яких страждають люди, а держава втрачає мільярди рублів.

Нуль загиблих на дорогах країни до 2030 року

Одними з пріоритетних, найважливіших проблем названі:


неконтрольоване зростання автомобілізації населення;

все ще недостатня якість вулично-дорожньої мережі;
зниження середнього віку водіїв;
пріоритет економічних результатів господарської діяльності перед принципом забезпечення збереження життя і здоров’я громадян, що беруть участь у дорожньому русі;
недооцінка ролі інститутів громадянського суспільства і засобів масової інформації у формуванні законослухняної поведінки учасників дорожнього руху;
застосування першочергових заходів, своєчасно не забезпечуються нормативно-методичною базою в даній сфері.
значна кількість транспортних засобів, які не відповідають сучасним вимогам безпеки (у даний час половина транспортних засобів має термін експлуатації більше 10 років);
відсутність дієвого організаційно-правового механізму контролю технічного стану транспортних засобів;
недосконалість системи допуску водіїв до участі в дорожньому русі (підготовка, іспити, медичні критерії);
наявність у країні кола економічних проблем, часто перешкоджають прийняттю необхідних заходів по підвищенню безпеки дорожнього руху;
недостатня увага до причин дитячого дорожньо-транспортного травматизму;
недосконалість діючої системи оповіщення про дорожньо-транспортних пригодах;
недосконалість системи надання допомоги потерпілим у дорожньо-транспортних пригодах.

Таким чином, для вирішення цих та інших проблем у найближчі 7 років на дорогах країни будуть ще тугіше «закручені гайки», на кшталт збільшення штрафів за ті чи інші порушення ПДР, почнуть проводити роз’яснювальну роботу з населенням, використовуючи більш сучасні методи донесення інформації, посилять контроль за пересуванням автомобілів віком понад 10 років, для цього будуть вводити екологічні класи, автомобілі з нижчими будуть обкладатися податком підвищеним або їм буде заборонений в’їзд в центральні частини міст.

Дивіться також: При обміні прав водіїв можуть зобов’язати повторно здавати іспити

Техогляд також може бути посилений. Стане ще складніше отримати водійські права, можливо ми ще не раз побачимо реформи в системі підготовки водіїв, оскільки молоді автомобілісти досі залишаються у зоні ризику.

Не забудуть про п’яних за кермом (відповідальність для них може стати суворіше) і безлічі інших проблемах, які прямо впливають на якість і тривалість життя автомобілістів.