Як зрозуміти що шумить в автомобілі

361

Як встановити причину сторонніх шумів в машині.

Ми впевнені, що немає, мабуть, жодного водія, якого за свій водійський стаж не турбували б сторонні дивні шуми в машині. Незалежно від типу цього шуму, будь то раптовий вереск, тріск або свист, будь-які сторонні звуки можуть зіпсувати настрій будь-якому водієві. Справа в тому, що незалежно від досвідченості водія і знань пристрою автомобіля, всіх нас при виникненні сторонніх шумів в автомобілі цікавить тільки одне: що сталося? В порядку технічний стан і можна продовжувати їхати?

Важливо знати: 10 шумів в автомобілі, які можуть турбувати водія

Найцікавіше, що при появі сторонніх шумів в машині, якщо він за короткий час не призведе до відмови якоїсь системи, то, як правило, більшість автовласників, швидше за все, проігнорують сторонні звуки.

Особливо якщо мова йде про тенденції, коли шум спочатку з’являється, а потім на якийсь час зникає.

У цьому випадку багато власників автомобілів помилково починають вважати, що в таких сторонніх звуках немає нічого страшного.

Справа в тому, що якщо у вашій машині з’явився неприродний шум, то це в будь-якому випадку є сигналом до того, що з вашим автомобілем щось не так і ви обов’язково повинні провести як мінімум його огляд. Але краще провести діагностику.

Іншими словами кожен водій повинен розуміти, що будь-який сторонній звук в машині це сигнал про можливі несправності. Наприклад, поява шуму повинно сприйматися автовласником точно також як поява значка «Чек двигуна» на приладовій панелі, що говорить про неправильну роботу двигуна.

Ви не повинні ігнорувати будь-які сторонні шуми навіть якщо вони то з’являються, то зникають. Головне правило просте – з’явився шум, необхідно встановити як можна швидше джерело звуку.

Як зрозуміти що шумить в автомобілі

В автомобілі існує величезна кількість різних шумів, які в свою чергу також говорять про незліченних більш або менш серйозні проблеми з автомобілем у зв’язку з несправностями. Ми спробуємо вам сьогодні розповісти джерела різних шумів, з якими автолюбителі стикаються найчастіше.

Тому не потрібно нас звинувачувати, якщо ми не вказали в нашому матеріалі якісь шуми, що говорять про несправності в машині. Якщо ви хочете доповнити нашу статтю, пропонуємо вам зробити свій коментар в кінці статті або надіслати нам свою пропозицію на електронну пошту.

І так, поїхали. Найбільш часто поява неприємних шумів в машині відбувається в трьох місцях: з-під капота, з під рульової колонки і з-під коліс.

Це ті три місця, за якими ви повинні уважно стежити і постійно прислухатися на предмет появи сторонніх звуків, оскільки в разі появи цих місць неприродного звуку, може відкрито говорити про те, що машина має серйозну несправність.

Шум з рульової колонки

Як зрозуміти що шумить в автомобілі

У більшості випадків рульова колонка в автомобілі рідко може бути джерелом стороннього звуку в порівнянні з іншими місцями в машині. Тим не менш, є кілька специфічних шумів, які можуть вказувати на несправність рульової системи.

Один з найпоширеніших шумів, які можуть йти від рульової колонки, це “клацання” під час обертання рульового колеса і проходження поворотів. Клацання, які виходять від рульової колонки, можуть вказувати на низку можливих проблем з рульовою системою.

Наприклад, клацання рульової можуть вказувати на знос підшипників всередині рульової колонки або на низький рівень рідини гідропідсилювача. В тому числі, клацання можуть з’явитися з-за зносу втулок рульової рейки. Також щілинки і стуки, що виникають при обертанні рульового колеса, можуть вказувати на знос рульових наконечників і сайлентблоків рульових тяг.

Як зрозуміти що шумить в автомобілі

Якщо при обертанні керма ви чуєте вереск, то це може говорити про зношування ременя гідропідсилювача, або про недостатність його натяжки. Справа в тому, що вереск при обертанні говорить про те, що ремінь гідропідсилювача проскакує.

Так що якщо ви помітили сторонні шуми, що виникають в рульової колонки, не можна їх ігнорувати і затягувати з діагностикою. Якщо ж ви залишите сторонні звуки без уваги, то це не лише може призвести до великої поломки і великих витрат грошей, але й навіть до аварії. Пам’ятайте, що несправність рульової системи несе небезпеку для водія, пасажирів та інших учасників дорожнього руху.

Шум від передніх коліс

Як зрозуміти що шумить в автомобілі

Передня колісна вісь має більше рухомих частин, ніж рульова колонка, тому передні колеса частіше підносять різноманітні “сюрпризи” у вигляді появи великої кількості шумів. Причому деякі звуки можуть вказувати на низку проблем, які можуть представляти серйозну небезпеку, як для автомобіля, так і для всіх тих, хто знаходиться усередині машини.

Найчастішим стороннім звуком, який йде від передніх коліс, з’являється, коли ви натискаєте педаль гальма. Це може бути як вереск, скрип, свист і навіть стукіт. Деякі автолюбителі напевно стикалися з шумом під час гальмування, який схожий на звук шліфування. У цьому випадку, наприклад, найбільш імовірною причиною шуму може бути знос гальмівних колодок.

При появі подібного скреготу, що нагадує шліфування металу, ви повинні, як можна швидше, перевірити стан гальмівних колодок. В іншому випадку ви ризикуєте залишитися без ефективних гальм.

Дивіться також: Десять звуків, які говорять про поломку автомобіля

До речі, поява стороннього звуку при зношення гальмівних колодок не випадково і задумано виробником. Справа в тому, що всі сучасні гальмівні колодки оснащуються металевим елементом, який входить у контакт з гальмівним диском, відразу, як тільки поверхня гальмівних колодок зноситься до небезпечного рівня. Це зроблено для того, щоб попередити водія про знос гальмівних колодок, у разі якщо в машині немає датчиків зносу колодок.

Крім того, вереск, скрип і т. п. від коліс може з’явитися з наступних причин:

  • Пил у гальмівних барабанах
  • Деформація гальмівних колодок
  • Деформація опорної пластини
  • Несправність поворотної пружини гальмівних колодок
  • Несправність гальмівних циліндрів або погана гальмівна рідина
  • Розгерметизація гальмівної системи

Неприродний звук, що надходить від коліс, може вказувати не всі згадані вище проблеми, пов’язані з гальмами автомобіля. Також поява сторонніх шумів в машині можуть вказувати на знос підшипників коліс (найчастіше при зносі підшипника з’являється гул).

Як зрозуміти що шумить в автомобілі

Якщо не звертати увагу на цей звук ви ризикуєте, що потім шум зміниться на тріск і підшипник розвалиться, що призведе до блокування колеса, і машина напевно втратить керування. Так що якщо ви почуєте гул від коліс, ваше завдання якомога швидше зробити діагностику колісних підшипників.

В тому числі, сторонні звуки, які виходять від коліс, можуть говорити про проблеми з шинами або колісними дисками. Наприклад, дуже часто шум може виникнути при пошкодженні корду покришки (твердої основи гуми), у зв’язку з великим зносом шин.

У тому числі сторонній звук може з’явитися, якщо ви погнете колісний диск.

Зверніть увагу, що незалежно від виду і типу шуму, що виходить від коліс, ви не повинні ігнорувати їх і обов’язково повинні провести діагностику. Як і у випадку з шумом в рульовій колонці, сторонні звуки від коліс представляють величезну небезпеку.

Сторонні шуми з-під капота

Як зрозуміти що шумить в автомобілі

На жаль, шум з підкапотного простору на відміну від інших звуків не завжди легко виявити. Справа в тому, що в підкапотному просторі зазвичай шумно з-за працюючого двигуна. У результаті багато автовласників не звертають увагу на звуки під капотом.

Тим не менш, деякі звуки (особливо гучні) такі як стукіт, скрегіт і т. п. можна легко почути. Правда, на жаль найчастіше такі шуми можуть означати серйозну несправність.

Найчастішим звуком в підкапотному просторі є свист (нестерпний вереск), який виникає при прискоренні автомобіля. Як правило, такий звук вказує на джерело. Швидше за все, вереск під капотом говорить про те, що відбувається прослизання приводного ременя або ременя генератора.

Клацання або постукування вказують, як правило, на те, що двигун працює при низькому тиску масла. Також подібні шуми можуть говорити про неправильну роботу клапанів або несправності інших компонентів мотора.

“Крякающие” звуки з-під капота можуть говорити про несправності клапана рециркуляції ОГ (відпрацьованих газів), перегрів двигуна, про неякісному паливі.

Дивний і шоркающий звук, який з’явився під капотом, часто може вказувати на неправильну натяжки ременя ГРМ.

Якщо при прискоренні машини ви чуєте тріск, то це може говорити про неправильне запалюванні, про неякісному паливі і навіть про перегрів двигуна.

До речі, проблеми з двигуном можна почути, а іноді і побачити навіть в задній частині машини.

Наприклад, при неправильному запаленні, при несправності системи запалювання або при спрацюванні клапанів з вихлопної труби автомобіля може з’являтися рев, хлопки і навіть вогонь.

Як зрозуміти що шумить в автомобілі

В залежності від автомобіля, в якому ви їдете, деякі з зазначених вище шумів, можуть вказувати і на інші несправності. Тому для того щоб точно зрозуміти джерело стороннього шуму, ви повинні обов’язково провести ретельну діагностику автомобіля, щоб уникнути більш серйозних проблем у майбутньому.

Пам’ятайте, що ігнорувати сторонні звуки в автомобілі категорично не можна і навіть небезпечно.

Варто зазначити, що ми не закликаємо вас вчити мат. частина пристрою автомобілів, щоб навчитися розшифровувати джерела виникнення шумів у вашій машині. Цим нехай займаються професіонали під час технічної діагностики.

Ви ж повинні навчитися слухати свій автомобіль і не ігнорувати будь-які сторонні шуми, яких у справному авто не повинно бути.

Дивіться також: Десять ознак того, що ваш автомобіль серйозно несправний

Так, звичайно, в епоху Інтернету багато автолюбителів, виявивши сторонні звуки в своїй машині, відразу починають шукати причину можливих шумів в мережі, на різних тематичних форумах і т. п. Але, на жаль, для того щоб точно встановити причину шумів, вашому автомобілю потрібна комплексна діагностика в технічному центрі.

Так, в цьому випадку нам доведеться в черговий раз заплатити гроші. Але повірте, вартість будь діагностики ні що порівняно з витратами, які будуть необхідні в разі великої поломки по причині того, що ви вчасно не звернулися в автомайстерню в зв’язку появою сторонніх звуків.