Ось чому не потрібно прогрівати двигун в машині взимку

339

Прогрів двигуна взимку може зменшити його ресурс

Ось оптимальна схема прогріву двигуна: Відео

У зимовий сезон здоровий глузд підказує нам, що, перш ніж відправитися в шлях на автомобілі, ми спочатку повинні запустити двигун і дати йому попрацювати на холостому ходу, тобто до тих пір, поки двигун не прогріється. Але чи справді це потрібно? На цей рахунок існує багато різних думок, про ніж автолюбителі люблять довго просторікувати і сперечатися годинами. А насправді питання автомобілістами ставиться цікавий: чи потрібно прогрівати холодний двигун, і особливо в зимовий період часу? Виявляється, всупереч поширеній думці, існує конкретна відповідь: сам прогрівання холодного двигуна перед поїздкою ніяк не подовжує строк його служби. Ви здивовані?

Дивіться також: Прогрівання холодного двигуна: Альтернативна думка

Прочитавши цю статтю, ви будете знати, що тривалий прогрів двигуна в зимовий час може призвести до нестачі мастила всередині блоку двигуна, а в результаті частого прогріву двигуна взимку ви можете значно знизити його ресурс із-за зменшення якості мастила внутрішніх компонентів силового агрегату.

Якщо пояснити в двох словах, то двигун внутрішнього згоряння працює з використанням поршнів, які, в свою чергу, стискають повітряно-паливна суміш (суміш повітря і палива) для подальшого її займання свічкою запалення в камері згоряння. Займання палива – це малоконтролируемый міні-вибух всередині камери згоряння, в результаті якого вивільняється енергія, як раз і «живить» і приводить в рух внутрішні компоненти в двигуні.

Ось чому не потрібно прогрівати двигун в машині взимку

Коли двигун холодний, бензину менше шансів випаровуватися в достатній кількості. Відповідно, виходить, що при холодному моторі (наприклад, після нічної стоянки автомобіля на вулиці в мороз) паливна суміш може виявитися не зовсім придатною для її оптимального займання.

Сучасні двигуни з електронним уприскуванням палива мають різні датчики, які, в залежності від температури двигуна і від температури на вулиці, подають сигнал блоку управління двигуном на додатковий впорскування палива в камеру згоряння. Тобто, по суті, якщо в холодну пору року бензин випаровується погано, то електроніка сучасного автомобіля автоматично подає на холодний двигун в камеру згоряння більше палива. І це буде відбуватися до тих пір, поки двигун не прогріється до +4-5 градусів.

У підсумку виходить, що під час прогріву на холостому ходу двигуна в камеру згоряння потрапляє більше палива, ніж потрібно тоді, коли мотор знаходиться в прогрітому стані. Таким чином, на думку провідних автомобільних інженерів-фахівців, вся додаткова порція палива осідає на стінках циліндрів двигуна і може призвести до подальшого вимивання моторного масла. Хочемо нагадати, що бензин, будучи прекрасним розчинником, при запуску холодного двигуна починає швидко вимивати саму змащування двигуна зі стінок циліндрів. Щоправда, з багатьма тут можна погодитися, що протягом короткого прогріву двигуна на холостому ходу цей процес навряд чи може скоротити ресурс самого двигуна. Але якщо регулярно прогрівати сучасний автомобіль як раніше, по-старому, то протягом тривалого періоду часу із-за постійної нестачі всередині двигуна моторного масла ресурс його служби може значно скоротитися.

Наприклад, від нестачі мастила в холодному двигуні страждають в першу чергу поршневі кільця і самі стінки циліндрів. Адже через те, що зайвий бензин, по суті, миттєво розчиняє моторне масло, збільшується вироблення стінок циліндрів і поршневих кілець.

Крім усього не варто забувати, що з-за збільшеної подачі палива при прогріві двигуна істотно зростає витрата пального.

Ось чому не потрібно прогрівати двигун в машині взимку

Ось чому більшість автовиробників радять в сучасних автомобілях не прогрівати двигун тривалий час. Наприклад, багато автомобільні компанії рекомендують водіям прогрівати автомобіль прямо на ходу на невеликих обертах, а далі, як тільки мотор прогріється до 4 градусів, електроніка автоматично перемкне впорскування палива в камеру згоряння двигуна на нормальне його значення. До речі, візьміть на замітку, саме з цього моменту в машині також знизиться підвищений витрата палива, який зазвичай відзначається відразу після запуску холодного двигуна.

Зверніть також увагу, що холостий хід насправді повільніше прогріває двигун. Набагато швидше мотор може прогрітися на ходу, в русі. Причому варто відзначити, що навіть якщо через кілька хвилин після запуску холодного двигуна всередину салону машини почне надходити тепле повітря, це ще не означає, що двигун автомобіля почав швидко прогріватися.

Дивіться також: 27 питань автомобілістів про холоді

Ідеальним, на думку багатьох інженерів, є наступний алгоритм: запустити холодний двигун і дати йому попрацювати 1-2 хвилини (цей час можна очистити машину від льоду і снігу) і тільки потім, на невеликих обертах, відправлятися в шлях. Правда, треба враховувати погодні умови: якщо на вулиці сильний мороз (більше -10 градусів), то прогрів мотора на холостому ходу бажано збільшити як мінімум удвічі.

Таким чином, з усього вищесказаного стає зрозуміло, що не варто беззастережно прислухатися до поради автовиробників, деякі з яких у своїх рекомендаціях нерідко заявляють, що двигун взагалі не потрібно прогрівати. Просто потрібно пам’ятати, що рушати відразу після запуску автомобіля в зимовий час може спричинити для мотора зайвим навантаженням.

Але й затягувати холостий хід двигуна під час прогріву також не варто. Ми вже сказали, що для цього достатньо 1-2 хвилини (при невеликому морозі), потім можна плавно і повільно рушати, рухаючись на невеликих обертах. Для повного прогріву двигуна автомобіля під час руху, в залежності від температури повітря, потрібно всього у середньому від 5 до 15 хвилин.

Звідки ж взявся міф, що перед поїздкою потрібно завжди прогрівати двигун до робочої температури?

Ось чому не потрібно прогрівати двигун в машині взимку

Прогрів двигуна до робочої температури в минулі роки був обов’язковий для всіх автомобілів, вкомплектованих карбюраторною системою уприскування. Нагадаємо, що карбюратор в старих машинах змішував бензин і повітря, створюючи, тим самим, паливну суміш для двигуна. На жаль, карбюратор не мав датчиків, які є сьогодні у всіх сучасних автомобілях з електронною системою уприскування. Відповідно, за відсутності датчиків в карбюраторних машинах під час прогріву автомобіля кількість палива, змішуваного з киснем, не регулювалося. У результаті, щоб відправитися в шлях на старій машині в зимовий час, необхідно було повністю прогріти двигун до робочої температури.

Ось чому до цих пір існує стійкий міф, що всі автомобілі (навіть нові) неодмінно потрібно повністю прогрівати перед експлуатацією взимку.

Але якщо ви не є власником старої карбюраторною машини, то вам немає ніякої необхідності повністю прогрівати свій автомобіль перед поїздкою. Найкраще буде, якщо ви після запуску двигуна дасте йому кілька хвилин, щоб набрати невелику температуру, а далі вже вирушите в дорогу.

Не зашкодить рух на непрогрітій машині гидроусилителю?

Ось чому не потрібно прогрівати двигун в машині взимку

А як бути з гідропідсилювачем? Адже він також використовує мастило для роботи рульового підсилювача і на морозі теж має властивість замерзати. Як бути, якщо довго автомобіль прогрівати не можна, а їхати з непрогрітим гідропідсилювачем теж небезпечно?

Насправді це не є проблемою, оскільки трансмісійне масло гідропідсилювача прогрівається дуже швидко. Так, звичайно, в першу хвилину після запуску холодної машини взимку кермо буде дуже важким, адже в гідропідсилювачі при холоді масло буде густе. Але після того як ви тронетесь з місця і проїдете всього 1-2 хвилини, рульове колесо стане легким і трансмісійне масло гідропідсилювача повністю прогріється.

Єдине, в перші хвилини руху машини вам не варто робити рульовим колесом різких рухів, треба бути обережним, так як кермо в цей час буде важким. До речі, якщо ви будете довго гріти автомобіль на холостому ходу, то не розраховуйте на швидкий прогрів рідини в гідропідсилювачі. Особливо тоді, коли під час прогріву ви не рухаєте кермом. Справа тут в тому, що із-за відсутності руху рульового колеса насос гідропідсилювача не качає потрібну кількість рідини і, відповідно, сам процес прогріву трансмісійного масла гідропідсилювача буде йти дуже повільно.

Можливо поради не прогрівати будь-які автомобілі – це чийсь змова?

Ось чому не потрібно прогрівати двигун в машині взимку

Існує думка (особливо серед багатьох автолюбителів, а не серед професіоналів), що рекомендації автовиробників щодо необов’язкового прогрівання двигуна після його запуску – це не що інше, як глобальний змову самих автовиробників, спрямований проти всіх автовласників транспортних засобів з метою зменшення строків володіння автомобілями через передчасного виходу з ладу самих силових агрегатів. Звичайно ж, ця версія не витримує жодної критики.

Подумайте гарненько, навіщо це виробникам автомобілів? Навіть якщо допустити, що їм це якраз і було потрібно, то навряд чи таким чином вони намагалися б зменшити ресурс у своїй автопродукції. Адже існує безліч інших, причому менш помітних, способів скоротити ресурс пробігу автомобілів.

Дивіться також: Чим відрізняється бензиновий двигун від дизельного

А деякі з автомобілістів вважають, що подібні поради не прогрівати двигун в зимовий час багато автовиробників у своїх посібниках дають під тиском екологів та інших відповідних державних служб. Адже не секрет, що автомобіль на холостому ходу виділяє в атмосферу найбільше шкідливих речовин порівняно з тим, коли перебуває у русі під навантаженням.

Саме з цієї самої причини в наші дні, на думку багатьох, автокомпанії-виробники радять водіям не гріти свою машину в зимову пору року.

На відміну від теорії змови самих автовиробників, ця версія все ж не позбавлена сенсу, хоча теж явно претендує на чергову байку щодо глобальної змови.

Ось чому не потрібно прогрівати двигун в машині взимку

Так, ніхто вже не приховує, що всі автовиробники вже як мінімум 10 років знаходяться під величезним тиском екологів і контролюючих служб, які час від часу посилюють екологічні норми в автопромисловості. Природно, що всі автомобільні компанії змушені пристосовуватися і підлаштовуватися під нові суворі екологічні норми і тим самим змінювати свої випускаються у світ автомобілі. Нерідко всі ці заходи призводять до погіршення якості автомашин.

Але все ж це не означає, що рекомендації автовиробників не прогрівати двигун в зимовий період часу безпосередньо пов’язані з екологічними нормами. Тут все набагато складніше, ніж здається спочатку.

Хоча ми, як і багато з вас, теж не згодні з тим, що двигун в зимовий час взагалі не потрібно прогрівати. Як ми вже сказали вище, мотор потребує початковому прогріванні на холостому ходу. Але тільки не тривалий час. Якщо, звичайно, мова не йде про сильному морозі, коли час прогріву на холостому ходу має бути, безумовно, збільшено.

Чому варто прогріти двигун хоча б недовго?

Ось чому не потрібно прогрівати двигун в машині взимку

А хоча б тому, що в сучасних інжекторних двигунах, як і в карбюраторних, між внутрішніми металевими компонентами двигуна є певні теплові зазори. Наприклад, існує певний тепловий зазор між поршнями і циліндрами, також і між іншими компонентами мотора.

Дивіться також: Як довго служить повітряний фільтр

Після запуску двигуна вони, природно, приходять в регламентовані для цієї конструкції норми, тому двигун не буде так сильно зношуватися і «тягнути» в навантаження на холодну. Та до того ж і інших компонентів автомобіля треба дати певний час приробитися, розігнати масло. Стосується це не тільки трансмісії або маточин коліс, а реально все металевого «організму» автомобіля. Непотрібних частин в ньому немає! Ви ж не хочете вбити їх раніше? То-то ж! Тому прогрівайте, і пребуде з вами щастя!