Хто несе відповідальність за ремонт автомобіля, який потрапив у яму на дорозі

265

Верховний суд: Роз’яснення хто повинен платити за збиток автомобілю з-за поганої дороги

Отже, стандартна схема. Дорога, автомобіль, велика яма. Підсумок – матеріальний збиток, витрачений на доказ час, гроші і нерви.

Дивіться також: Що робити, якщо покупець не зареєстрував автомобіль і почали приходити штрафи?

Напевно, немає в Росії автомобіліста, який би не потрапляв у вітчизняні дорожні ями. У Великому Новгороді стався схожий інцидент.

Передісторія:

Хто несе відповідальність за ремонт автомобіля, який потрапив у яму на дорозі

Громадянин звернувся в районний суд з позовом до муніципального бюджетній установі «Міське господарство», надавши необхідні документи. Про алгоритм дій у випадку потрапляння в яму і необхідної доказової бази ми докладно писали кілька років тому. Нагадаємо його:

1. Викличте співробітників ГИБДД на місце події за номером 112.

2. До приїзду інспекторів ДПС чи не від’їжджайте від місця ДТП.

3. Постарайтеся знайти свідків події, записавши їх контактні дані та адресу проживання.

4. Сфотографуйте дорожню яму.

5. Дочекайтеся співробітника ДПС, він повинен скласти протокол, в який повинні бути внесені ВСІ подробиці події. У протоколі повинно бути зазначено, що вибоїна не була виділена дорожніми знаками, огороджена, повинні бути вказані дані свідків і повинна стояти відмітка про те, що ви зафіксували дорожній ваду за допомогою засобів фото-, відеофіксації.

6. Копія протоколу повинна залишитися у вас на руках.

Далі.

1. Отримаєте в органах ГИБДД акт про незадовільний стан дорожнього покриття і довідку про ДТП (форма 154).

2. Дізнайтеся в ГИБДД, яка організація відповідає за стан доріг даної ділянки.

3. Необхідно провести оцінку пошкоджень автомобіля. Зателефонуйте туди і домовтеся про місце і час експертизи для оцінки збитку.

4. Проведіть оцінку пошкоджень в призначений час.

5. Подайте позовну заяву в районний суд за місцем юридичної адреси винуватця аварії.

Докладно про це можна прочитати тут: ДТП з вини дорожніх служб: Як отримати компенсацію?

Отже, потерпіла сторона зібрала докази про те, що в квітні 2016 р. в р. Великий Новгород на Колмовском мосту сталася дорожньо-транспортна пригода за участю автомобіля Mercedes-Benz CLS 350 під керуванням позивача, що сталося в результаті наїзду на вибоїну в дорожньому покритті, за який відповідач був притягнутий до адміністративної відповідальності. Вартість відновлювального ремонту автомобіля позивача з урахуванням зносу склала трохи більше 125.000 рублів, які позивач просив стягнути з відповідача, а також витрати на оцінку збитку в розмірі 1.500 рублів, витрати по сплаті державного мита та юридичних послуг.

Також співробітниками ДАІ було винесено постанову про адміністративне правопорушення працівника МБУ «Міське господарство», який був притягнутий до адміністративної відповідальності за ст. 12.34. Купап з накладенням штрафу в розмірі 2.200 руб. за появу «вибоїни на проїжджій частині, розміри якої перевищують встановлені п. 3.1.2. ГОСТ Р50597-93».

Хто несе відповідальність за ремонт автомобіля, який потрапив у яму на дорозі

Згідно ГОСТ 50597-93, розмір дорожньої ями не повинен перевищувати 15 см в довжину 60 см в ширину і 5 см в глибину. Ями не більше такого розміру не зможуть завдати пошкоджень автомобілю. Все, що більше, дуже навіть можуть.

Районний суд позов задовольнив, однак апеляційна інстанція, куди справу було направлено за ініціативою відповідача, скасувала раніше винесене рішення і постановила відмовити в задоволенні позовних вимог. Чому?

Незважаючи на те, що суд апеляційної інстанції погодився з виною МБУ «Міське господарство» щодо неналежного утримання дорожнього покриття, він підкреслив, що зазначена обставина не тягне безумовне покладання відповідальності на МБУ у розглянутому випадку, «оскільки також необхідно враховувати, що збиток транспортному засобу завданий на дорозі загального користування, під час руху якою водій зобов’язаний виконувати вимоги Правил дорожнього руху Російської Федерації».

Хто несе відповідальність за ремонт автомобіля, який потрапив у яму на дорозі

Для покладання відповідальності на МБУ «Міське господарство» необхідно було встановити, що позивач при русі з дозволеною швидкістю по Колмовскому мосту у Великому Новгороді не в змозі виявити вибоїну на дорожньому покритті, а у разі її виявлення – не мав технічної можливості уникнути наїзду. У підсумку суд, пославшись на пункт 10.1 Правил дорожнього руху*, поклав на позивача тягар доказів про неможливість виявлення даної небезпеки на освітленій вночі мосту.

* Водій повинен вести транспортний засіб зі швидкістю, що не перевищує встановленого обмеження, враховуючи при цьому інтенсивність руху, особливості і стан транспортного засобу і вантажу, дорожні та метеорологічні умови, зокрема видимість у напрямку руху. Швидкість повинна забезпечувати водієві можливість постійного контролю за рухом транспортного засобу для виконання вимог Правил.

При виникненні небезпеки для руху, яку водій в змозі виявити, він повинен прийняти можливі заходи до зниження швидкості аж до зупинки транспортного засобу.

Рішення Верховного суду:

Хто несе відповідальність за ремонт автомобіля, який потрапив у яму на дорозі

Перше. Верховний суд зазначив (Визначення ЗС РФ), що з даними висновками апеляційної інстанції погодитись неможливо, оскільки вони прийняті з порушенням норм чинного законодавства.

В силу п. 1 ст. 1064 Цивільного кодексу Російської Федерації шкода, заподіяний особистості або майну громадянина, а також шкода, заподіяна майну юридичної особи, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка заподіяла шкоду.

Особа, що заподіяла шкоду, звільняється від відшкодування шкоди, якщо доведе, що шкоду заподіяно не з його вини (п. 2).

Дивіться також: Коли власника не мають права штрафувати на підставі даних з камер відеофіксації?

Таким чином, тягар доказування відсутності вини у заподіянні шкоди законом покладено на особу, яка цю шкоду заподіяла, у цьому випадку – на МБУ «Міське господарство».

Хто несе відповідальність за ремонт автомобіля, який потрапив у яму на дорозі

Друга. ВС не погодився з пунктом 10.1 ПДР. Верховний суд зазначив, що для того щоб водій міг зреагувати на небезпеку на дорозі, він в обов’язковому порядку повинен бути попереджений про неї, тобто вибоїна повинна бути відзначена дорожніми знаками або огороджена. В матеріалах справи суду першої інстанції про такі нюанси нічого не сказано. Немає про них мови і в апеляційній інстанції.

Хто несе відповідальність за ремонт автомобіля, який потрапив у яму на дорозі

Про ямі водія ніхто не попередив. Значить, він не винен. Справу направлено на новий розгляд у суд апеляційної інстанції.