Мінтранс розробив нові правила передрейсових оглядів автомобілів

308

Підготовлені зміни до правил передрейсового огляду і передзмінного контролю технічного стану транспортних засобів.

З 21 грудня 2018 року вводяться нові правила передрейсових оглядів

Міністерство транспорту РФ опублікувало на єдиному порталі проектів правових актів, наказ, яким запроваджуються нові правила проведення передрейсового технічного огляду всіх транспортних засобів. У разі його затвердження Новий порядок передрейсових оглядів автомобілів почне діяти з дня вступу в силу Нового федерального закону № 398-ФЗ «ПРО внесенні змін у Федеральний закон Про безпеку дорожнього руху» від 20 грудня 2017 р. Нагадаємо, що Новий ФЗ набирає чинності 20 грудня 2018 року.

Відповідно, у випадку затвердження цього наказу, який регулює новий порядок передрейсових оглядів і порядок передзмінного контролю технічного стану автотранспорту, нові правила вступлять в силу також 20.12.2018 року.

Нагадаємо, що новими правилами передрейсового огляду буде регулюватися дотримання організаціями обов’язкових передрейсових оглядів перебуває у їх віданні автотранспорту перед випуском його на лінію. Тобто, нові правила стосуються всіх юридичних осіб і індивідуальних підприємців, які займаються комерційними перевезеннями вантажів.

Мінтранс розробив нові правила передрейсових оглядів автомобілівТакож, згідно нового законодавства передрейсові огляди повинні проводити юридичні особи та індивідуальні підприємці, які здійснюють перевезення пасажирів автомобільним і міським наземним електричним транспортом на підставі договору перевезення або договору фрахтування та (або) вантажів на підставі договору перевезення, а також здійснюють переміщення осіб, крім водія, що знаходяться в їх транспортному засобі (на ньому), і (або) матеріальних об’єктів без укладення зазначених договорів (далі – суб’єкти транспортної діяльності). В тому числі і компанії здійснюють легкові перевезення таксі.

Юридичним особам та ІП варто звернути увагу на наступне, що сам передрейсовий огляд повинен проводитись перед зміною, якщо автомобіль, автобус або інший автотранспорт в рамках однієї зміни здійснює одну поїздку.

Якщо ж в рамках однієї зміни такий транспорт здійснює кілька поїздок, він повинен проходити вже предсменный огляд.

Хто повинен проводити контроль і стежити за технічним станом автомобілів в організації?

Мінтранс розробив нові правила передрейсових оглядів автомобілів

Згідно нового Федерального закону № 398-ФЗ «ПРО внесенні змін у Федеральний закон Про безпеку дорожнього руху» від 20 грудня 2017 року, який набере чинності 20 грудня 2018 року, контроль технічного стану здійснюється контролером технічного стану автотранспортних засобів або контролером технічного стану транспортних засобів міського наземного електричного транспорту.

Згідно розроблених правил проведення передрейсових оглядів, контролер технічного стану автотранспорту повинен відповідати професійним та кваліфікаційним вимогам до працівників юридичних осіб та індивідуальним підприємцям, що здійснюють перевезення автомобільним транспортом та міським наземним електричним транспортом, затверджених наказом № 287 Міністерства транспорту Російської Федерації від 28 вересня 2015 року.

Що має бути перевірено під час передрейсового огляду автотранспорту на підприємстві?

Мінтранс розробив нові правила передрейсових оглядів автомобілів

Новий порядок контролю за технічним станом автотранспорту у підприємства (юр. особи або індивідуальні підприємці) зобов’язаний включати контроль і перевірку з метою виявлення несправностей, наступних систем та компонентів:

– Гальмівної системи (включаючи манометр пневматичного або пневмогідравлічного гальмівних приводів, якщо їх установка передбачена конструкцією транспортного засобу)

– Рульового управління

– Склоомивачів

– Коліс і шин (крім трамваю)

– Звукового сигналу (клаксон)

– Тахографа (якщо згідно з чинним законодавством в Росії він обов’язковий для установки на МС)

– Апаратури супутникової навігації і пристроїв виклику екстрених оперативних служб (якщо згідно з чинним законодавством в Росії система обов’язкова для установки на МС)

– Замків дверей кузова або кабіни, бортів вантажної платформи, запори горловин цистерн і пробок паливних баків (крім транспортних засобів міського наземного електричного транспорту)

Мінтранс розробив нові правила передрейсових оглядів автомобілів

– Пристроїв фіксації подушки і спинки водійського сидіння

– Пристроїв для обігрівання і обдування скла

– Тягово-зчіпного пристрою, а також страховочних тросів (ланцюгів)

– Держателя запасного колеса (крім трамваю)

– Фіксаторів транспортного положення опор напівпричепів (при наявності)

– Перевірка індикації на щитку приладів, яка свідчить про несправності, що впливає на безпеку руху (перевіряється при працюючому двигуні)

– Перевірка стекол та оглядовості з місця водія

– Перевірка дзеркал заднього виду та їхніх кріплень

– Перевірка заднього захисного пристрою, брудозахисних фартухів і бризковиків

– Перевірка ременів безпеки (у встановлених законодавством випадках) та (або) підголівників сидінь і їх працездатність

Перевірка на працездатність в установленому режимі наступних систем:

– Склоочисників

– Зовнішніх світлових приладів і світловідбивачів

– Перевірка на герметичність систем, вузлів і агрегатів транспортного засобу, в тому числі системи випуску відпрацьованих газів, а також додатково встановлюються на транспортний засіб гідравлічних пристроїв

– Перевірка укомплектованості ТЗ медичною аптечкою, вогнегасником та противідкотними упорами (для вантажних транспортних засобів та автобусів)

– Перевірка транспорту на відсутність внесених у конструкцію транспортного засобу змін
в порушення встановленого порядку, передбаченого розділом 4 глави V технічного регламенту, в частині газобалонного обладнання, кузовів транспортних засобів, бортів вантажної платформи (для вантажних транспортних засобів), додаткових сидінь

Також додатково для транспортних засобів міського наземного електричного транспорту проводиться наступна перевірка:

– Стан і кріплення колісних пар і трамвайних візків (для трамвая)

– Відповідність сили струму витоку гранично допустимих значень

– Перевірка справності струмоприймачів, тягових двигунів, допоміжних електричних машин, пускорегулюючої та захисної апаратури, допоміжних ланцюгів, акумуляторної батареї, контрольно-вимірювальних приладів електричного обладнання.

Мінтранс розробив нові правила передрейсових оглядів автомобілів

У тому числі, за наявності на автотранспорті спеціального обладнання контролер технічного стану зобов’язаний, при передрейсовий огляд перевірити стан і справність інших систем, механізмів, агрегатів, вузлів і деталей характерних для даних типів транспортних засобів, що впливають на безпеку руху транспортних засобів на відповідність вимогам безпеки згідно з чинним законодавством.

У випадку відсутності несправностей за результатами передрейсового огляду контролер технічного огляду проставляє на дорожньому листі відмітку,- «контроль технічного стану пройдено», а також ставить свій підпис, Прізвище та ініціали. Також проставляється час проходження передрейсового огляду.

Можна випускати на лінію автомобіль або інший автотранспорт без відмітки контролера?

Мінтранс розробив нові правила передрейсових оглядів автомобілів

Немає. Згідно із законодавством випуск на лінію автотранспорту без відмітки і підписи контролера не допускається.

Що ще повинні робити юридичні особи та індивідуальні підприємці для контролю передрейсових оглядів транспорту?

Мінтранс розробив нові правила передрейсових оглядів автомобілів

Згідно нового порядку правил, які вступлять в силу 20.12.2018 року, організації, які здійснюють комерційні перевезення вантажів і пасажирів, повинні вести журнал щозмінних передрейсових оглядів.

Журнал реєстрації результатів контролю технічного стану повинен містити наступні реквізити:

1) найменування марки, моделі транспортного засобу

2) державний реєстраційний знак транспортного засобу

3) прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) водія транспортного засобу

4) прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) контролера, який проводив контроль технічного стану

5) дата, час проведення контролю технічного стану

6) показання одометра (повні км пробігу) при проведенні контролю технічного стану

7) відмітка про проходження контролю технічного стану

8) підпис контролера, що проводив контроль технічного стану

Мінтранс розробив нові правила передрейсових оглядів автомобілів

Журнал ведеться на паперовому носії, сторінки якого повинні бути прошнуровані та пронумеровані, і (або) на електронному носії з урахуванням вимог законодавства Російської Федерації про персональних даних з обов’язковою можливістю роздрукування сторінок журналу.

У разі ведення журналу в електронному вигляді внесені відомості засвідчуються посиленою кваліфікованої електронним підписом.

У журналі допускається розміщення додаткових реквізитів, що враховують особливості здійснення перевезень автомобільним транспортом або міським наземним електричним транспортом.