Найважливіші зміни в регламенті ГИБДД по нагляду за дотриманням ПДР

229

Які зміни вступили в силу в новому регламенті ГИБДД з 20 жовтня 2017 року.

Сьогодні в Росії набрав чинності новий адміністративний регламент МВС № 664 “Про затвердження Адміністративного регламенту виконання Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації державної функції по здійсненню федерального державного нагляду за дотриманням учасниками дорожнього руху вимог законодавства Російської Федерації в області безпеки дорожнього руху”, в якому з’явилося ряд нововведень для всіх учасників дорожнього руху. Ми відібрали для вас всі знакові зміни, які стосуються автолюбителів.

1) ДАІ більше не буде видавати довідки про ДТП

Найважливіші зміни в регламенті ГИБДД по нагляду за дотриманням ПДР

У новому адміністративному регламенті МВС РФ № 664, що регулює порядок органів ГИБДД контролю за дотриманням учасниками дорожнього руху чинного законодавства, прибрали пункт, який у старому регламент зобов’язував працівників Державтоінспекції виписувати довідки про дорожньо-транспортних пригодах.

Так що з сьогоднішнього дня органи ГИБДД при оформленні аварії не будуть виписувати стали звичними для всіх довідки про ДТП, а будуть займатися тільки процесуальними документами, передбачені законодавством.

Відомості ж, які раніше вносилися в довідку про ДТП, буде тепер вказуватися у первинних процесуальних документах.

Тобто, в цих документах тепер співробітник ДАІ зобов’язаний буде вказувати відомості про транспортні засоби, інформацію про їх пошкодженні, відомості про відповідні страхові поліси ОСАЦВ і інформацію про учасників аварії.

2) Автомобіль тепер можна зупинити поза стаціонарного поста ДПС

Найважливіші зміни в регламенті ГИБДД по нагляду за дотриманням ПДР

У зв’язку з істотним скороченням постів ДПС по всій країні (за даними МВС кількість постів в країні скоротилося в 3 рази) і великий аварійністю на дорогах Росії, органи МВС прийняли рішення дозволити співробітникам ДАІ зупиняти транспортні засоби поза стаціонарних постів.

В результаті з 20 жовтня 2017 року органи Державтоінспекції тепер має право для перевірки документів зупинити будь-який автомобіль не тільки на посту ДПС, але і в будь-якому місці. В тому числі співробітникам ДПС, що здійснюють патрулювання пішки, також дозволяється зупиняти автомобілі для перевірки документів.

Нагадаємо, що раніше поза стаціонарних постів дозволяється зупиняти автомобілі, але тільки при наявності серйозних підстав. Наприклад, при виявленні факту порушення водієм ПРАВИЛ дорожнього руху, наявності орієнтувань про причетність транспортного засобу до скоєння правопорушення, необхідності опитування водія чи його залучення в якості понятого, для надання допомоги, необхідності використання автомобіля при проведенні спеціальних профілактичних та інших заходів.

Тепер до цих підстав для зупинки машин поза стаціонарних постів додалося підстава для перевірки документів.

3) чи Можна, згідно з новим регламентом, знімати на фото або відео співробітника ДАІ?

Найважливіші зміни в регламенті ГИБДД по нагляду за дотриманням ПДР

Варто відзначити, що новий адміністративний регламент МВС № 664, який набрав чинності 20.10.2017 року, не містить як у старому регламент (від 2009 року) заборони органами ГИБДД в проведенні учасниками дорожнього руху фото і відео зйомки.

Саме тому новий регламент викликав велику кількість питань. У підсумку, сьогодні органи ГИБДД нарешті роз’яснили, чому в новому регламенті відсутнє положення про фото і відео зйомки, право на які було раніше у всіх без винятку учасників дорожнього руху незалежно від обставин.

Тепер за новим законом на фото та відео зйомку є обмеження. Але в більшості випадків забороняти фото і відео зйомку співробітники Державтоінспекції не мають право.

В яких випадках учасникам дорожнього руху може бути заборонена фото та відео зйомка?

Найважливіші зміни в регламенті ГИБДД по нагляду за дотриманням ПДР

Згідно з роз’ясненнями МВС РФ і ГИБДД РФ, право на зйомку може бути обмежено в рамках оперативно-розшукових заходів. Також заборона на зйомку може бути накладено у зв’язку з охоронними заходами. Наприклад, судячи з усього, тепер не можна буде знімати автомобілі зі спецсигналами і супроводжують транспортні засоби.

Також обмеження на зйомку може бути накладено співробітником ГИБДД при розгляді справи про адміністративне правопорушення, а також в цілях захисту державної та іншої таємниці, яка охороняється законом, захисту прав громадян, громадських об’єднань і організацій.

Припустимо, якщо наприклад ви підійшли до співробітника ДАІ на дорозі і почали знімати на камеру, то співробітник Державтоінспекції може заборонити зйомку, якщо ви заважаєте йому.

Варто звернути увагу, що працівник ДПС має право робити свою особисту зйомку не тільки на службове пристрій, але і на свій мобільний телефон.

Як нам здається, це потенційно трохи обмежує права учасників дорожнього руху, оскільки з часом співробітники ДІБДР можуть спеціально під різним приводом забороняти фото і відео зйомку. Мотивування буде стандартна – заважає проведенню адміністративної процедури і т. п.

Піди потім доведи, що учасник дорожнього руху не заважав. Погодьтеся, що з таким становищем у співробітників ДПС буде більше спокуси порушувати права автолюбителів.

4) Камери швидкості – Тепер і на дорогах де ведуться ремонтні роботи

Найважливіші зміни в регламенті ГИБДД по нагляду за дотриманням ПДР

Новий адміністративний регламент МВС, який набрав чинності 20.10.2017 року, дозволяє тепер встановлювати камери фото і відео фіксації для контролю швидкісного режиму. Раніше нагадаємо, що в зоні ремонтних робіт камери не можна було використовувати. Тепер же, з сьогоднішнього дня співробітники ДАІ мають право розміщувати на дорогах, де ведуться ремонтні роботи швидкісні камери фото та відео фіксації.

5) Тепер співробітники ДАІ зобов’язані з медичного огляду відвозити водіїв назад до автомобіля

Найважливіші зміни в регламенті ГИБДД по нагляду за дотриманням ПДР

Нова норма в адміністративному регламенті МВС. Тепер співробітники ГИБДД при направленні водія на медичний огляд після його проведення зобов’язані водія відвезти назад до свого автомобіля, у разі негативних результатів огляду.

Тобто, тепер, якщо водій буде доставлений на пост ДПС для проведення виміру у видихуваному повітрі рівня парів алкоголю, і після негативного висновку, співробітники ДАІ зобов’язані повернути водія назад.

Нагадаємо, що в старому регламент обов’язок повертати водіїв у співробітників ДПС була тільки у випадку медичного огляду в мед. установах.