Новий адміністративний регламент МВС з 20 жовтня 2017 року

301

Новий адміністративний регламент з нагляду за додержанням вимог законодавства у сфері безпеки дорожнього руху.

УВАГА!!! Вступ в силу нового адміністративного регламенту з 20 жовтня 2017 року.

Новий адміністративний регламент про внесені зміни в конструкцію автомобілів

Органи МВС підготували новий адміністративний регламент з нагляду за дотриманням безпеки дорожнього руху, який набере чинності 20 жовтня 2017 року.

Новий адміністративний регламент з нагляду за додержанням вимог законодавства у сфері безпеки дорожнього руху був підготовлений у зв’язку з численними змінами чинного законодавства та внесених поправок в чинний на даний момент старий регламент №185.

Дивіться також: Є доказом відеореєстратор

Так, у новому регламенті змінено перелік та найменування адміністративних процедур, а також дано вичерпні норми, які повинні дотримуватися в рамках нагляду за додержанням вимог законодавства у сфері безпеки дорожнього руху. Ось список нових норм, які були актуалізовані новим регламентом ГИБДД МВС РФ:

– порядок інформування про виконання державної функції з нагляду за дотриманням учасниками дорожнього руху вимог у сфері безпеки дорожнього руху

– надання першої допомоги учасникам дорожнього руху, захисту їх від злочинних та інших протиправних посягань

– перевірка документів іноземних громадян і осіб без громадянства

– проведення огляду на стан алкогольного сп’яніння

– припинення провадження у справі про адміністративне правопорушення у відношенні неповнолітніх, виконання постанови про позбавлення права керування

– досудового (позасудового) порядку оскарження рішень і дій (бездіяльності) органів, які виконують державну функцію, а також їх посадових осіб

Головне нововведення нового регламенту – це виключення норми прописаної в старому регламент МВС №185, яка стосувалася вилучення водійського посвідчення та з забороною експлуатації автомобіля в якості міри забезпечення виробництва по справі про адміністративне правопорушення.

Так само новий адміністративний регламент МВС, який набере чинності 20 жовтня 2017 року, передбачає порядок відеореєстрації процесуальних дій співробітниками ДАІ при оформленні адміністративних протоколів без участі понятих, порядок перевірки на автотранспортних засобах наявності тахографа. У тому числі, новий регламент дає вичерпний порядок оформлення ДТП без участі співробітників ГИБДД, а також уточнює порядок оформлення аварій співробітниками поліції в разі розбіжностей учасників дорожньо-транспортних пригод. У тому числі, також уточнено порядок оформлення ДТП за наявності постраждалих.

Ще одне нововведення у новому регламенті МВС в області контролю за дотриманням ПДР, це можливість співробітників ДІБДР в якості доказів порушення правил дорожнього руху використовувати відео записи і фотографії створені технічними засобами вимірювання, що не належать органам внутрішніх справ.

Крім того, новий регламент включає ряд додатків, в яких публікуються зразки адміністративних документів, які повинні заповнювати співробітники ГИБДД в порядку нагляду за дотриманням безпеки дорожнього руху на дорогах РФ.

Дивіться також: Повторні порушення ПДР, за які позбавляють прав

Так, зокрема, у додатку вказані бланк протоколу, бланк пояснення, бланк схеми місця вчинення адміністративного правопорушення, бланк-зразок постанови про притягнення до адміністративної відповідальності, ухвалу про порушення адміністративної справи і проведенні розслідування, бланк-визначення про відмову в порушенні адміністративної справи в зв’язку з порушенням ПРАВИЛ дорожнього руху і т. д.

Тепер давайте детальніше розберемо Новий адміністративний регламент з контролю за дотриманням безпеки дорожнього руху, відповівши на всі важливі питання.

Які мають право співробітники ДАІ на дорозі?

Новий адміністративний регламент МВС з 20 жовтня 2017 року

Згідно з Новим регламентом МВС, співробітник Державтоінспекції має право зупинити транспортний засіб, перевірити документи на право користування чи управління нею, перевірити документи на автотранспортний засіб та вантаж. Так само співробітник ГИБДД може перевірити наявність страхового поліса ОСАЦВ або роздрукований бланк електронного поліса, який був оформлений в Інтернеті.

В тому числі, співробітники Державтоінспекції можуть перевіряти транспортний засіб і вантаж при підозрі на те, що автомобіль використовується для протиправних цілей.

Природно новий регламент також передбачає затримання транспортного засобу у випадку, якщо воно знаходиться в розшуку.

Так само співробітник ГИБДД має право обмежувати дорожній рух, змінювати організацію дорожнього руху і т. п. дії.

Через який проміжок часу в мережі Інтернет повинен з’явитися штраф за порушення ПДР?

Новий адміністративний регламент МВС з 20 жовтня 2017 року

Згідно Нового регламенту МВС, який набере чинності 20 жовтня 2017 року, інформирование про скоєні адміністративні правопорушення у зв’язку з порушенням правил дорожнього руху повинно здійснюватися через Єдиний портал державних і муніципальних послуг. Тобто, інформація про штрафи повинна бути обов’язкова доступна на федеральному порталі “Держпослуг” або на муніципальному державному порталі Держпослуг.

Згідно з пунктом 18 нового регламенту, відомості про штрафи, накладені на осіб, які порушили ПДР, повинні бути подані в базу даних державного порталу “Держпослуг” не пізніше 3 діб з моменту винесення адміністративного постанови про притягнення винного в порушенні ПДР до відповідальності.

Чи зобов’язаний працівник ГИБДД повідомляти учасника дорожнього руху про те, що при виконанні державної функції ведеться фото або відео реєстрація (а також аудіо запис розмови)?

Так, згідно Нового регламенту ГИБДД співробітник поліції зобов’язаний повідомити учасника дорожнього руху про те, що ведеться фото, відео та аудіозапис. У тому числі, за наявності технічного обладнання для відео запису в патрульній машині.

Дивіться також: Водії зможуть ловити порушників за допомогою смартфонів

Звертаємо вашу увагу, що співробітник дорожньо-постової служби при виконанні державної функції по контролю за дотриманням безпеки дорожнього руху зобов’язаний при наявності фото та відео обладнання знаходитися в полі зору об’єктива технічних засобів.

Чи повинен співробітник ГИБДД представитися і пред’явити службове посвідчення?

Новий адміністративний регламент МВС з 20 жовтня 2017 року

Так, згідно регламенту МВС, працівник Державтоінспекції зобов’язаний представитися (назвати своє прізвище), назвати свою посаду і звання. Пред’явлення посвідчення самим співробітником ГИБДД має бути тільки при його вимогу з боку учасника дорожнього руху. У цьому випадку співробітник поліції пред’являє службове посвідчення у розгорнутому вигляді.

Дивіться також: Нові квитки ПДР з 1 вересня 2016 року

На вимогу учасника дорожнього руху, працівник повинен повідомити місцезнаходження та телефон чергової групи стройового підрозділу Державтоінспекції, в якому він проходить службу або відповідно, телефон чергової частини територіального органу МВС Росії.

Що може бути, якщо не виконати вимоги співробітника ГИБДД?

Новий адміністративний регламент МВС з 20 жовтня 2017 року

Згідно з Новим регламентом, який скоро вступить в силу, співробітник Державтоінспекції, у разі невиконання його законних вимог учасником дорожнього руху збуджує щодо особи не виконав вимоги співробітника поліції, адміністративна справа, за адміністративне правопорушення (частина 1 стаття 19.3 КоАП РФ). Згідно чинного законодавства стаття 19.3 ч. 1 КоАП РФ передбачає відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 500 до 1000 рублів або ж арешт до 15 діб за рішенням суду.

Чи можна надавати документи на автомобіль та права в обкладинках або у утримують пристроях?

Новий адміністративний регламент МВС з 20 жовтня 2017 року

Однозначно ні. Новий регламент МВС чітко вказує на те, що учасники дорожнього руху зобов’язані на вимогу співробітника поліції пред’явити необхідні документи для перевірки без обкладинок і утримуючих пристроїв.

Чи може співробітник ДАІ зупинити автомобіль перебуваючи не в патрульній машині без розпізнавальних знаків?

Новий адміністративний регламент МВС з 20 жовтня 2017 року

Незважаючи на те, що працівники ДАІ мають право проводити нагляд за дотриманням ПРАВИЛ дорожнього руху в пішому порядку і при русі (також при стаціонарному положенні) в патрульному автомобілі, а також і на стаціонарному посту ДПС, здійснювати зупинку транспортного засобу співробітникові ГИБДД, що знаходиться в автомобілі без розпізнавальних знаків, суворо заборонено.

У яких випадках співробітник ДАІ має право зупинити автомобіль?

Новий адміністративний регламент МВС з 20 жовтня 2017 року

Згідно Нового регламенту МВС співробітник ДПС може зупинити автомобіль, в наступних випадках:

– встановлені візуально або зафіксовані з використанням технічних засобів ознаки порушення вимог законодавства у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху

– при наявності даних (орієнтування, інформація чергового, інших нарядів, учасників дорожнього руху, візуально зафіксовані обставини) свідчать про причетність водія або пасажирів до скоєння дорожньо-транспортної пригоди, злочину чи адміністративного правопорушення

– при наявності даних (орієнтування, відомості оперативно-довідкових і пошукових обліків, інформація чергового, інших нарядів, учасників дорожнього руху) про використання транспортного засобу в протиправних цілях або підстав вважати, що воно знаходиться у розшуку

– за необхідності опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, адміністративного правопорушення або злочину, очевидцями якого вони були або є

– при необхідності залучення учасника дорожнього руху в якості понятого

– при необхідності використання транспортного засобу

– при необхідності тимчасового обмеження або заборони руху транспортних засобів

– при необхідності забезпечення безпечного та безперешкодного проїзду автомобілів спеціального призначення

– для надання сприяння в безперешкодному проїзді до місця події автомобілів швидкої медичної допомоги, а також транспортних засобів оперативних і інших аварійно-рятувальних служб, задіяних у ліквідації надзвичайних подій

– за необхідності залучення водія для надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або співробітникам поліції

– для виконання розпорядчо-регулювальних дій

– для проведення на підставі розпорядчих актів керівників територіальних органів МВС Росії, стройових підрозділів Державтоінспекції спеціальних заходів, пов’язаних із перевіркою відповідності з цілями відповідних спеціальних заходів транспортних засобів, що переміщаються в них осіб і перевезених вантажів

– при загрозі безпеки дорожнього руху, створювана несправністю або неправильною установкою технічних засобів організації дорожнього руху, порушенням правил виробництва ремонтних робіт на дорозі, стихійним лихом, виробничої (техногенної) аварією, пожежею і іншими надзвичайними обставинами, витоком небезпечних речовин

– для перевірки документів на право користування і керування транспортним засобом, документів на транспортний засіб і вантаж, а також документів, що посвідчують особу водія і пасажирів (тільки на стаціонарних постах ДПС)

Тобто для звичайної перевірки документів на керування автомобілем і водійських прав співробітники ДАІ мають право зупиняти автотранспортні засоби, тільки на стаціонарних постах ДПС. В інших випадках для зупинки автомобіля співробітники ГИБДД повинні мати вагомі підстави.

У яких випадках співробітник ДАІ може попросити водія вийти з машини?

Новий адміністративний регламент МВС з 20 жовтня 2017 року

Співробітник Державтоінспекції при зупинці транспортного засобу має право попросити водія вийти з машини, в наступних випадках:

– для необхідності усунення технічної несправності транспортного засобу або порушень правил перевезення вантажів

– для проведення в присутності водія (власника транспортного засобу) звірки номерів агрегатів та вузлів транспортного засобу із записами в реєстраційних документах

– для проведення особистого огляду, огляду або огляду транспортного засобу та вантажу

– коли потрібна його участь у здійсненні процесуальних дій, а також надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або співробітникам поліції

– якщо поведінка учасника дорожнього руху створює загрозу особистій безпеці працівника

Документ для скачування

[ Про затвердження Адміністративного регламенту виконання Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації державної функції по здійсненню федерального державного нагляду за дотриманням учасниками дорожнього руху вимог у сфері безпеки дорожнього руху [8,92 Mb] (скачувань: 9571)

Додаток № 5

до Адміністративного регламенту виконання Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації державної функції по здійсненню федерального державного нагляду за дотриманням учасниками дорожнього руху вимог у сфері безпеки дорожнього руху

Новий адміністративний регламент МВС з 20 жовтня 2017 року

Додаток № 6

до Адміністративного регламенту виконання Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації державної функції по здійсненню федерального державного нагляду за дотриманням учасниками дорожнього руху вимог у сфері безпеки дорожнього руху

Новий адміністративний регламент МВС з 20 жовтня 2017 року

Додаток № 7

до Адміністративного регламенту виконання Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації державної функції по здійсненню федерального державного нагляду за дотриманням учасниками дорожнього руху вимог у сфері безпеки дорожнього руху

Новий адміністративний регламент МВС з 20 жовтня 2017 року

Також пропонуємо вам для ознайомлення завантажити PDF-версію нового адміністративного регламенту МВС №664 від 23.08.2017 року.

novyy-reglament-mvd-664-ot-23.08.2017.pdf [8,92 Mb] (скачувань: 9571)