Чому викрадачі розбирають автомобілі на запчастини?

249

Навіщо викрадені автомобілі розбирають на запчастини?

Машини крали, крадуть і, по всій видимості, будуть гнати. Цей кримінальний бізнес залишається досить прибутковим у всіх країнах світу.

Досвід правоохоронних органів держав – Росії та Китаю до Канади і Німеччини – показує, що боротися з автокрадіями далеко не просто навіть за допомогою розгалуженої мережі камер зовнішнього відеоспостереження, спеціалізованих відеокомплексів та інших засобів знаходження зниклих транспортних засобів.

Існує думка, що кримінальний «бізнес» угонів зараз поступово починає сходити нанівець, мовляв, труднощі, з якими стикаються викрадачі, не окупаються їх заробітком. Проте в економічно складні часи досить невеликої іскри у вигляді подорожчання нових запчастин або серйозного зростання цін на автомобілі, щоб угони знову стали «рентабельними».

На жаль, можуть викрасти будь-який автомобіль.

Чому викрадачі розбирають автомобілі на запчастини?

У зоні ризику знаходяться:

Люксові автомобілі типу Гелендваген, Майбаха і інших дорогих і престижних марок. Супутникові системи GPS-трекінгу та найновіші системи навігації не можуть дати їх власникам 100% гарантії проти викрадення.

Бюджетні старі машини: Лади, Хендай Солярисы і різноманітні BMW, Mercedes-Benz, Audi 15-20-річної давності і багато-багато інших авто.

Мотоцикли і скутери різних класів і років випуску.

Велосипеди… і навіть самокати.

Чому викрадачі розбирають автомобілі на запчастини?

Загалом, картина вимальовується наступна: тащиться все, що, на думку зловмисників або просто недалеких людей, гонящихся за швидкими грошима, погано «лежить».

Зрозуміло, «кваліфікація» у викрадачів теж різна. Одні «працюють» по старинці, розкриваючи або за допомогою спеціальної лінійки відмикаючи замки дверей, займаючись крадіжками старих машин. Інші йдуть в ногу з часом – закуповують дорогу електронну апаратуру і в буквальному сенсі вивуджують у ні про що не підозрюючи жертви його автомобіль, після чого машина безслідно зникає.

Ми вже багато разів розповідали, як захиститися від викрадачів. Ось статті про те, як не попастися в лапи автомобільних злодіїв:

Як захистити автомобіль від викрадення. Статистика викрадень та поради

Як знайти викрадений автомобіль

Десять способів захистити автомобіль від викрадення

Як викрадачі, використовуючи смарт-ключі, зламують автомобілі

Як викрадачі розкривають і викрадають автомобілі за секунди?

Якщо ви читали наші матеріали щодо захисту від автокрадіїв, то напевно зрозуміли, що шляхів реалізації викрадених автомобілів кілька, але сьогодні ми поговоримо про один з найпоширеніших – продажу машини на запчастини. Вірніше, покажемо вам, чому викрадачі вважають за краще або воліли до недавнього часу (з цього приводу інформація в Інтернеті розходиться) красти автомобілі саме з метою розбору.

Чому викрадачі розбирають автомобілі на запчастини?

В якості прикладу візьмемо Toyota Camry XV50. Після невеликої калькуляції вам стане зрозуміло, чому автомобіль, розібраний на запчастини, коштує дорожче цілого авто.

Якщо приводити в приклад закони “білого” ринку, то OEM запчастини в роздріб завжди стоять на порядок дорожче точно таких же запчастин, що встановлюються на автомобіль на конвеєрі. В залежності від марки і року випуску машини, якщо б її можна було зібрати виключно з нових запчастин, куплених в роздріб, вона обійшлася б в 3-4 рази дорожче, ніж зібраний заводом примірник.

На ринку б/у автомобілів правлять бал інші розцінки, але все одно розібрані автомобілі продаються з «наваром» в 150 – 200 тис. рублів, у порівнянні з середньоринковою ціною целікова машини.

Чому викрадачі розбирають автомобілі на запчастини?

Ось, приміром, середня вартість дорестайлінгової Тойота п’ятого покоління (рік 2011 – 2012) в Росії – 850 тис. рублів.

Дивіться також: Передні фари в сучасних автомобілях стають занадто дорогими

Самими ходовими частинами автомобіля (неважливо, кримінальний він або просто потрапив на розбирання з якоїсь іншої причини) залишаються: кузовні елементи, елементи підвіски, оптика і скла, диски, гума, двигун і КПП. Але навіть їх продажу достатньо, щоб реалізувати автомобіль майже за ті ж гроші, що він стоїть цілком.

Тойота Камрі XV50

Елемент

Вартість (крб)

Двері + дверні карти

Від 7.5 до 20 тис. + 3 – 7 тис. рублів множимо на 4 = від 42 до 108 тис. за чотири двері

Вартість б/у запчастин Avito.ru

Капот і багажник

Від 7 до 15 тис. + різноманітні молдинги, ущільнення, накладки, шумки, кожна запчастина на б/у ринку коштує від 1 до 2 тис. рублів. Разом: від 11 до 20 тис.

Вартість б/у запчастин Avito.ru

Крила

Переднє від 2 до 8 тис. рублів. Заднє до 15 тис. рублів. Кузов теж йде в розпил і на продаж, аж до рідкісних на ринку силових елементів. Разом злочинці можуть отримати до 46 тис. з бляшанки.

Вартість б/у запчастин Avito.ru

Передній і задній бампера

Передній – 3 тис., задній 4 тис. = 7 тис. рублів в середньому

Вартість б/у запчастин Avito.ru

Радіаторна фальшрешетка

5 тис.

Вартість б/у запчастин Avito.ru

Молдинги

Кожна з накладок коштує від 1 до 3 тис. рублів Весь комплект може обійтися покупцеві до 15 тис.

Вартість б/у запчастин Avito.ru

Фари

Одна фара від 15 до 20 тис. Комплект: 30 – 40 тис.

Вартість б/у запчастин Avito.ru

Задні ліхтарі

20 тис. комплект

Вартість б/у запчастин Avito.ru

Колеса (диски+шини)

40 тис. комплект + шини 20-30 тис. = 60 – 70 тис.

Навісна «дрібнички» виходить на 331 тис. рублів. Двигун – від 80 до 180 тис. рублів (baza.drom.ru)

КПП – 120 – 150 тис. рублів. (baza.drom.ru)

331.000+180.000+150.000= 661.000 рублів.

Чому викрадачі розбирають автомобілі на запчастини?

Залишається половина автомобіля. І вже повірте, в «умілих» руках це ще як мінімум 300 – 400 тис. рублів. Датчики, блоки управління, салон, сидіння, елементи кузова, підвіска, частини приводу… До кінця розбирання автомобіля залишиться лише остов.

ЗАГАЛЬНА: 960.000 – 1.060.000 РУБЛІВ ЗАМІСТЬ СЕРЕДНІХ ПО РИНКУ 850 ТИС.

При цьому також не варто забувати, що викрадені автомобілі зазвичай продаються набагато дешевше “чистих” машин – у половину вартості або того менше, тому пішли на розбирання деталі принесуть прибуток в рази вище, ніж реалізація викраденого автомобіля.

Плюс кримінальний бізнес любить тишу. У гаражі у джентльменів удачі менше шансів зустрітися з поліцією, а значить, менше ймовірність потрапити за ґрати. Ось такі справи…