Ось чому в машині запотівають фари

645

Чому в фарах утворюється конденсат.

Виявили в передніх або задніх фарах вашого автомобіля вологу? Чи означає це, що фара втратила свою герметичність і терміново потрібен ремонт оптики? Відповіді на ці та інші питання – у нашому огляді.

Чи стикалися ви з тим, що передні або навіть задні фари вашої машини всередині покриваються конденсатом? Напевно багато автолюбителів знайомі з цією проблемою в сучасних автомобілях. Примітно, що від цього не застраховані навіть власники нових автомобілів, нещодавно куплених в салоні. Як же так? Адже це означає, що фара втратила герметичність, а якщо автомобіль новий, то це заводський брак. Насправді в більшості випадків освіта в фарах вологи – нормальна і цілком допустиме явище. Особливо якщо мова йде про всіх сучасних транспортних засобах.

Чого не скажеш про старих автомобілях, де, як правило, автомобільна оптика була практично герметична, що захищало фари від утворення конденсату. В результаті у старих автомобілях запотівання фар зазвичай означає пошкодження герметичності корпусу фари чи скло, що, природно, вимагає ремонту або заміни оптики на нову.

Ось чому в машині запотівають фари

Всі сучасні автомобілі в основному обладнані фарами, які закриті негерметично, а також мають систему вентиляції. Ця система регулює (вирівнює) тиск, а також запобігає утворенню занадто великий вологості всередині фари.

Проте при різких змінах температури всередині сучасних автомобільних фар може утворюватися надмірна вологість, яка випадає в осад у вигляді конденсату.

Запотівання фар часто відбувається після відвідування автомийки або якщо ваша машина довго простояла в холодному приміщенні. Ще однією причиною цього можуть бути різкі перепади температури. У тому числі, якщо ви ставите машину у підземному паркінгу, гаражі, з-за великої різниці температури на вулиці і в приміщенні фари вашого автомобіля також можуть запотівати.

Ось чому в машині запотівають фари

Це не є якимось недоліком фар. Адже конденсат всередині фар зникає через деякий час завдяки системі вентиляції фар, яка полягає в їх особливій конструкції. Завдяки вентиляції волога в фарі поступово випаровується. Також конденсат може йти за рахунок тепла, яке генерують лампи фари. Правда, якщо ваша машина оснащена світлодіодними лампами, волога буде випаровуватися дуже повільно. Але тим не менше не варто забувати і про те, що зазвичай світлодіодна оптика має дещо іншу конструкцію блоку фар, які оснащуються спеціальною системою вентиляції.

Запотівання автомобільних фар також може відбуватися через лампочок. Справа в тому, що, вимикаючи освітлення автомобіля, лампочка гасне, починаючи охолоджуватися, що сприяє всмоктуванню повітря зовні. Коли повітря на вулиці занадто вологий, волога, потрапляючи всередину фари, осідає у вигляді конденсату на відбивачів, лінзах і стеклах.

Ось чому в машині запотівають фари

Невже фари в старих машинах не запітніли всередині? Насправді немає, так як старе покоління автомобільної оптики також було не повністю герметично і волога все одно потрапляла в фари. Так чому найчастіше покриваються вологою фари сучасних автомобілів? Вся справа в тому, що у всіх нових автомобілях сьогодні найчастіше використовуються абсолютно плоскі прозорі пластикові скла, на яких конденсат відразу видно неозброєним оком, що, звичайно, псує зовнішній вигляд автомобіля.

Ось чому в машині запотівають фари

Навпаки, в старих машинах, якщо хто пам’ятає, ставилися, головним чином, рифлені стекла, які були ледве прозорими. В результаті у старих автомобілях конденсат всередині фар просто не так видно. Хоча варто визнати, що у фарах старих авто волога утворювалася все-таки менше з-за кращої герметичності оптики. Краща герметичність була необхідна для захисту металевих відбивачів та інших металевих компонентів оптики від утворення іржі. Сьогодні ж у всіх сучасних автомобілях застосовуються пластикові відбивачі, які не схильні до корозії. Саме тому в хорошій герметичності фар відпала необхідність.

Що робити, якщо у фарі вода?

Ось чому в машині запотівають фари

Якщо у фарі автомобіля ви виявили воду або безліч крапель води, то слід шукати причину, оскільки це вже не просте освіта природного конденсату. Цілком можливо, що вода в фару потрапила через вентиляційні отвори з бризками води. У тому числі причиною потрапляння зайвої води можуть бути тріщини у склі або корпусі фари. У цьому випадку без ретельного огляду оптики не обійтися. Правда, для того щоб повністю оглянути всю фару, вам, швидше за все, доведеться зняти її з машини.

Ось чому в машині запотівають фари

Якщо дійсно виявиться, що фара має тріщини, потрібен комплексний ремонт оптики в спеціалізованому сервісі або ж купівля нових фар. Також будь-яка фара з часом розсихаються, і збільшуються зазори між деталями, що сприяє появі тріщин, через які може потрапляти вода.

Але із-за чого в фарах можуть з’являтися тріщини? Звичайно, все залежить від віку автомобіля, його пробігу і мотогодин. Самі розумієте, що під час роботи лампи фар всередині них нагрівають повітря. Природно, це тепло нагріває не тільки відбивач, скло, але й весь корпус фари.

З часом від великої температури або з-за постійних різких перепадів фара розсихається, і волога починає потрапляти в оптику.

Ось чому в машині запотівають фари

Також багато автолюбителі часто використовують замість штатних ламп не заводські лампи з збільшеною потужністю або яскравістю. В результаті, трохи поліпшивши яскравість освітлення, вони піддають фари постійного перегріву. Так, з-за незаводських більш потужних ламп перегрівається відбивач, скло і корпус фар. В результаті термін служби фар помітно скорочується. Так що, в принципі, фара може розтріснутися навіть у новому автомобілі, якщо його власник поставить джерела освітлення підвищеної потужності.

Якщо вода проникла всередину фари, то потрібно сушка оптики шляхом обдування теплим повітрям. Однак пам’ятайте, що з-за води на відбивачі можуть з’явитися розлучення, що вплине на якість освітлення. Але навіть у цьому випадку не чіпайте відбивач, оскільки його поверхня дуже чутлива і ви можете зробити ще гірше. Під час сушіння також намагайтеся не направляти на відбивач прямі потоки теплого повітря. Інакше існує ризик пошкодження відбивача.

Ось чому в машині запотівають фари

У тому числі врахуйте, що з часом відбивачі фар вигорають з природних причин. Також відбивач може вигоріти і в нових фарах, якщо застосовувати до них нестандартні потужні лампи або ксенонові джерела освітлення, призначені для використання тільки в спеціальних лінзах.

Так що якщо ви виявите, що у фарах вигоріли відбивачі, вам доведеться замінити їх або придбати нові фари.

Пам’ятайте, що вигоряти можуть не тільки відбивачі фар, але і самі лампи. Особливо якщо мова йде про ксенонових фарах. Також часто вигорають помаранчеві лампи поворотників, які покриті для кольори спеціальною фарбою. З часом ця фарба починає відшаровуватися. У цьому випадку придбайте нові лампи поворотників.