Як продовжити життя автомобільним шинам: найважливіші поради

347

Як вибрати правильний тиск в шинах

Неправильний тиск повітря в шинах не тільки позначиться на витраті палива, але навіть може закінчитися автокатастрофою. Для регламентного тиску користуйтеся таблицями тиску і регулярно перевіряйте його за допомогою насоса.

Дуже недобре для автомобільної шини її знижений тиск. При такому розвитку подій автомобілісти насамперед втрачають гроші і можуть витратити ще більше, якщо вчасно не помітять подспущенную покришку.

При зменшенні тиску навіть в одній шині колеса, наприклад, з-за проколу, неминуче збільшується витрата палива, оскільки опір коченню покришка виробляє в кілька разів більше, ніж при номінальному тиску, плюс до цього відбувається значно більш швидкий знос шини. Але що ще серйозніше і набагато небезпечніше – надто низький тиск в шинах може призвести до нестійкого поведінці автомобіля під час руху, ризику розбортування або проколу.

Як продовжити життя автомобільним шинам: найважливіші поради

Німецьке автоиздание Autobild провело опитування респондентів на трасах Німеччини з вимірюванням тиску в шинах їх автомобілів. Перевірка показала, що близько половини з зупинених автомобілів мали надто низький тиск в покришках, а дві третини респондентів навіть не знали, коли вони в останній раз перевіряли тиск в шинах.

Важливість вибору правильного тиску в шинах найчіткіше проявляється при завантаження транспортного засобу, адже кожне колесо має піднімати чверть ваги транспортного засобу. Несучий елемент в колесах, це не гума, а повітря. Умовно, але кажучи, чим більше його в шинах, тим вище вантажопідйомність.

Тривожний знак: поведінка автомобіля на дорозі змінилося, перевірте тиск

Як продовжити життя автомобільним шинам: найважливіші поради

Хто знає свою машину добре, може відчути найменша зміна в її поведінці під час водіння. За певних випадках зміна руління може бути прямим наслідком того, що тиск в шинах неправильне.


1. Якщо тиск повітря в шинах занадто низький або на колесі задньої осі є прокол, «хвіст» автомобіля буде реагувати при зміні смуг руху мляво, в гіршому випадку (якщо покришка дуже сильно спущена) на повороті автомобіль може раптово розгорнути або викинути за непередбаченої траєкторії в бік.

2. Транспортні засоби, обладнані ESP (динамічна система стабілізації автомобіля) будуть відчувати раптові втручання спрацьовування системи, почнуть подтормаживаться одне або кілька коліс. Загориться сигнальна лампа ESP на комбінації приладів.
3. Якщо тиск в шинах занадто низький або є прокол на колесі передньої осі, автомобіль під час руху буде плавно зміщувати вправо або вліво, при гальмуванні машина буде прагнути закрутитися навколо передньої осі.

При виникненні будь-якого з перерахованих вище випадків потрібно зупинитися і перевірити тиск повітря в колесах.

Як продовжити життя автомобільним шинам: найважливіші поради

Як знають досвідчені автомобілісти, не варто кидатися в іншу крайність. Занадто високий тиск в покришках також неприпустимо. Можливо небезпеку при керуванні автомобіля з перекаченными шинами менше, ніж на спущених колесах, але вона є.

Причина: пляма контакту шини з поверхнею зменшується, зчеплення знижується еквівалентно, погіршуючись при наборі швидкості і в сиру погоду.

Якщо шини завжди надмірно накачані, протектор буде працювати нерівномірно, а гума прийде в непридатність передчасно.

Як краще всього відстежити правильний тиск в шинах?

Регламентні таблиці тиску в шинах допоможуть вирішити проблему.

Як продовжити життя автомобільним шинам: найважливіші поради

Досвідчений автовласник не буде покладатися лише на дивну поведінку автомобіля на дорозі, це крайня можливість виявити несправність, куди важливіше регулярно перевіряти тиск.

Оптимальною є перевірка коліс за допомогою манометра кожні 14 днів. Візьміть на озброєння цю корисну звичку. Перевірити можна самостійно як окремим манометром, манометром насоса або на заправній станції або на шиномонтажі.

Також добре було б візуально перевіряти шини перед кожним виїздом на машині, вранці і ввечері. Це допоможе виявити серйозний прокол або поріз, коли шина явно спущена в порівнянні з іншими або вже промялась до обода.

Необхідний тиск повітря в шинах для конкретно вашого автомобіля можна знайти в керівництві користувача автомобіля, в таблиці на кришці паливного бака, на стійці дверей водія або в таблицях тиску шин, а також у фірмовому керівництві виробника шини.

Важливо при вимірі: Перевіряйте холодні шини. Якщо перевіряєте колеса на автомобілі після інтенсивної їзди, відніміть 0.2 бару від отриманого значення, так як тепле повітря розширюється і змінює значення тиску.

Питання і відповіді

Радять накачувати шини газом. Це принесе користь?

Як продовжити життя автомобільним шинам: найважливіші поради

Газ, яким накачують шини складається в основному з азоту, який краще утримується гумою шини, ніж звичайний повітря. Це основний плюс азоту. В іншому перевірку та підкачування коліс при необхідності варто проводити з тією ж регулярністю, як і шин, накачаних звичайним повітрям.

Чи шкідливо для шини «притиратися» до бордюрному каменю, заїжджати на неї під час паркування?

Як продовжити життя автомобільним шинам: найважливіші поради

Краще так не робити, не варто тертися боковиною про бордюр або часто заїжджати на нього. Навіть якщо при цьому не буде видимих пошкоджень, корд при сильних ударах і при систематичності неправильних дій може з часом пошкодитися. Також можна банально порізати боковину об гострий камінь, вона тонше ніж «підошва» покришки і пошкоджується легше без можливості подальшого відновлення.

Чи можу я позбавитися від виснажливого контролю тиску повітря на колесах?

Як продовжити життя автомобільним шинам: найважливіші поради

Так, з електронною системою контролю тиску в шинах. У багатьох нових автомобілів навіть бюджетного класу з’явилися такі системи контролю на борту. Продаються і окремі системи відстеження тиску. Єдиним їх недоліком, частина системи, накручується на ніпель легкодоступна для дрібних злодіїв.

Нова шина здувається, що може бути причиною?

Як продовжити життя автомобільним шинам: найважливіші поради

Якщо в шині немає сторонніх предметів, спочатку перевірте герметичність ніпеля. Якщо тут все в порядку, швидше за все причина в ободі, він гнуть, його фланець зім’ятий, з’явилася корозія на борте і прилягання покришки здійснюється нерівномірно.

Ви повинні звернути увагу на це при зміні шин!

Як продовжити життя автомобільним шинам: найважливіші поради

Всі шини круглі і чорні. І більшості автомобілістів, на превеликий жаль, все одно якісь шматки гуми стоять на їхньому автомобілі.

А між тим шини є найбільш важливою деталлю в автомобілі, адже вони є сполучною ланкою між автомобілем і дорогою. Ось чому до них потрібно як мінімум уваги. Регулярний контроль тиску повітря і обережна паркування вздовж бордюру є частиною якісної експлуатації.

Хто не дотримується цих правил, сплачує підвищений витрата палива і отримує більш короткий термін служби шин. В гіршому випадку відбуваються автокатастрофи.

Як оскаржити штраф гибдд

8-27-2021

Накладення штрафних санкцій на автовласників при порушенні останніми «правил дорожнього руху» здійснюється відповідно до коап України. Посередниками між передбачуваними правопорушниками і неупередженою буквою закону виступають співробітники гибдд. Наявність людського фактора часто провокує зловживання або неправильну кваліфікацію правопорушення. У зв’язку з цим при впевненості в невинності автовласникові доцільно оскаржити накладення штрафу. Нижче наведена інструкція по оскарженню на випадок необхідності. Звертайтеся за посиланням https://lexus-tver.ru/info/all/kak-obzhalovat-shtraf-gibdd/ та дізнавайтеся докладніше.

  • превентивні заходи: записати ф.і.про. Та звання співробітника правоохоронних органів (попросіть розкрити посвідчення, щоб зручно було виписувати), зробити в протоколі відмітку про незгоду, зафіксувати місце подій (фото/відео), записати ф.і.про. І контакти інших учасників події (при їх наявності), постаратися знайти сторонніх свідків, не підписувати ніяких документів за винятком протоколу.
  • дії після отримання копії протоколу (до вручення постанови про необхідність оплати штрафу): написання скарги на дії співробітника правоохоронних органів (вищестоящому начальнику, в підпорядкуванні якого знаходиться співробітник гибдд, даі мвс росії, службу безпеки мвс, прокуратуру або скр) з проханням розібратися в обставинах справах. Максимальний термін розгляду та направлення відповіді – 30 днів.
  • дії після того, як постанова отримана: після отримання відповіді на звернення від вищестоящих інстанцій (при негативній відповіді) можна написати заяву до суду.

Важливо! судовий розгляд доцільно починати при наявності мінімум двох очевидців-свідків, які є незацікавленими особами, і впевненості, що адміністративний проступок не був здійснений.

Як оскаржити штраф гибдд з камери

При фіксації правопорушення з камери, людський фактор практично відсутній, але, як показує практика, це не є гарантією від помилок при накладенні штрафних санкцій. Порядок оскарження штрафу за порушення з камери наступний:

  • у центр фото/відеофіксації направляється письмова незгода. У направленому посланні висловлюється також прохання надати медіаматеріали, на підставі яких було винесено постанову про накладення штрафу.
  • направляється скарга в угібдд, який виніс рішення про наявність правопорушення, на ім’я начальника. У скарзі вказується незгода з прийнятим рішенням і прохання про перегляд. При наявності нечіткого зображення, що не дозволяє зробити об’єктивну ідентифікацію автотранспортного засобу, рекомендується додати вимогу про те, щоб камера була відправлена на експертизу. Зразок скарги представлений на фото.

Рекомендується максимально детально викласти обставини у справі.

  • оскаржувати в суді доцільно при наявності свідків.

Важливо! водій повинен знати, що направити скаргу він може протягом 10 днів з моменту отримання повідомлення про накладення штрафних санкцій.

Як вибрати кондиціонер

10-11-2021

З цієї статті ви дізнаєтеся які бувають кондиціонери і зможете вибрати найбільш підходящий для вас. Вам допоможе у цьому компанія “Ліка-Комфорт” звертайтеся за посиланням lika.net.ua та робіть свій вибір.

Спека і повна відсутність вітерця не дозволяють нам ні працювати ні відпочивати. Звичайно, можна купити вентилятор. Але він лише “ганяє” гаряче повітря по приміщенню. Користі від нього не багато. Вихід є-кондиціонер. Прочитавши цю статтю, ви зрозумієте, як працює кондиціонер, чим вони відрізняються один від одного, і який кондиціонер підійде саме вам.

Коротко про принцип роботи кондиціонера

Кондиціонер-замкнута система блоків, з’єднаних між собою трубопроводом. Усередині замкнутої системи циркулює холодоагент (фреон). Це газ, який при певних обставинах, здатний забирати на себе теплоту навколишнього середовища приміщення і переносити її назовні.

Процеси, що відбуваються в зовнішньому блоці: газ засмоктується компресором, і піддається стисненню до значень в 15-25 атмосфер. Температура стисненого газу, при цьому збільшується приблизно до 70°с і він надходить в конденсатор. Зовнішній вентилятор подає на трубу з гарячим газом прохолодне повітря навколишнього середовища, газ конденсується і перетворюється в рідину, віддаючи при цьому тепло в навколишнє середовище. Далі рідина проходить терморегулюючий вентиль. Тут тиск різко знижується, і рідина охолоджується до негативних температур.

Процеси, що відбуваються у внутрішньому блоці: охолоджена рідина надходить у випарник, де вона починає кипіти. В процесі кипіння, рідина охолоджує випарник, який обдувається кімнатним повітрям, випарник забирає на себе теплоту навколишнього середовища і відводить її фреону, який будучи газом, знову засмоктується компресором. Цикл повторюється.

Таким чином, кондиціонер складається з компресора, терморегулюючого вентиля, конденсатора, випарника, а також внутрішнього і зовнішнього вентиляторів. У ньому ще є провідні трубки, по яких подається холодоагент. Ці трубки з’єднують зовнішній і внутрішній блоки кондиціонера. Крім того, кондиціонер обладнаний електронною схемою управління, фільтрами, датчиками температури і пультом управління.

Потужність кондиціонера

Потужність кондиціонера-найголовніший параметр, який потрібно врахувати при покупці. Від показника потужності залежить, скільки квадратних метрів приміщення здатний охолодити кондиціонер. Так, для охолодження 8-10 м2 кімнати потрібно 1 квт потужності, якщо висота стель в ньому 2,8-3 м.при наявності в кімнаті електроприладів, потужність кондиціонера бажано збільшувати на потужність електроприладів. Кількість людей в приміщенні так само впливає вибір кондиціонера, так як в середньому людина виділяє від 150 до 300 ват тепла на годину. Що стосується потужності обігріву, якщо кондиціонер передбачає таку функцію, то вона становить 3-4 квт тепла, що виділяється на 1 квт споживаної енергії.

Спліт-система складається з двох роздільних блоків, які з’єднуються герметичними трубками. Про них ми вже говорили вище – по ним циркулює холодоагент. Зовнішній великий блок, що вміщає в себе компресор, конденсатор і зовнішній вентилятор розміщується на вулиці, на кронштейнах. Внутрішній блок встановлюється в приміщенні, і зазвичай має невеликі розміри. Він може бути різних типів виконання. Спліт-системи крім того, що вони можуть охолоджувати або нагрівати повітря, ефективно фільтрують пил і бруд, а за допомогою режиму осушення повітря підтримують відносну вологість в діапазоні заданому користувачем. Деякі моделі забезпечені спеціальним “нічним режимом”, який знижує рівень шуму внутрішнього блоку вночі. Продуктивність приладу в нічному режимі, при цьому, безумовно, знижується. Також всі спліт-системи забезпечені пультом дистанційного керування.

Існують ще потужні мультиспліт-системи, що мають кілька внутрішніх блоків, розведених на різні кімнати, при одному зовнішньому. Особливість даних систем в тому, що сумарна потужність внутрішніх блоків може бути більше, ніж потужність зовнішнього блоку. Це корисно, так як в квартирах, заміських будинках внутрішні блоки не завжди працюють одночасно. При одночасному ж запуску потужність зовнішнього блоку пропорційно розподіляється між внутрішніми блоками. Дані системи дозволяють не псувати фасад будівлі каскадом зовнішніх блоків.

Мобільний кондиціонер або моноблок — схожий на досить габаритну «тумбочку» на колесах. Відмінність такого кондиціонера від спліт-систем в тому, що він містить в собі і внутрішній і зовнішній блоки, тому вішати його нікуди не треба, його потрібно перевозити по будинку з кімнати в кімнату. Гаряче повітря з моноблока виводиться по товстій пластиковій гофрі, яку виводять за межі приміщення, в кватирку, прочинене вікно або двері. При такому способі відведення, ні про яку герметичності не може йти й мови і знижує ефективність кондиціонера.

Коли з’явилися спліт-системи, про віконні кондиціонери майже зовсім забули. Пов’язано це також з тим, що при вбудуванні прилад закривав половину вікна. Сама установка теж доставляла масу клопоту, а після винаходу пластикових вікон, які категорично не призначені для «вбудовування» в них кондиціонерів, взагалі стала неможливою. В принципі, є варіант встановити кондиціонер не в вікно, а прямо в стіну, проте дозволу на подібні роботи вам ніхто не дасть. В даний час такі кондиціонери застосовують на тимчасових житлових приміщеннях вбудовуючи їх прямо в стіну.

Найбільш часто використовуваний блок, він встановлюється на стіні в 10-20 см від стелі. Це найпоширеніший тип внутрішніх блоків. Існує величезний вибір дизайну внутрішніх настінних блоків, в тому числі і вельми ексклюзивні, наприклад квадратний lgartcool, закруглений hisense, футуристичний ballu. Бувають і різні колірні виконання, як у mitsubishi electric, gree, aux, так що ви завжди зможете вибрати те, що підійде саме вам.

Якщо немає можливості встановити внутрішній блок на стіні під стелею, наприклад на мансарді через низьку покрівлі, або балконі, то даний блок вирішує цю проблему, деякі моделі можна частково вбудувати в стіну, що дозволяє зменшити товщину блоку до 13-15см.

Підлоговий блок прихованої установки (вертикальний канальний):

Активно розвивається і дуже корисний тип блоків, дозволять приховати блок в нішах, шафах, і інших подібних декоративних елементах.

Цей варіант найкраще підходить для офісів, або великих житлових площ, касети встановлюються в центрі приміщення, або біля однієї зі стін (можна відключити одну з напрямних лопаток) касети бувають 2х типорозмірів 600х600мм, які встають точно в секцію стелі «армстронг», і 900х900мм, які підходять для приміщень великої площі.

Касетний 2х потоковий:

Даний тип блоків застосовується в основному для витягнутих приміщень, коридорів, та інших специфічних приміщень.

Касетний однопоточний:

Даний тип блоків підходить для стель зі “сходинкою”, в якій зазвичай і розміщують дані блоки, такий варіант підходить для котеджів і великих квартир. Найчастіше це простіше, ніж вбудовувати канальні блоки. Так само дані блоки відрізняються невеликою товщиною.

Канальні блоки зазвичай встановлюються в підсобних приміщеннях, а в обслуговуваних приміщеннях встановлюються дифузори або решітки. Канальний блок так само вимагає виготовлення пленумів, протягання утеплених вентканалів, адаптерів на решітках, і лючков для обслуговування. Зате в приміщенні будуть видні тільки декоративні решітки або дифузори.

Колонні блоки встановлюються в залах, сильно засклених приміщеннях, де неможливо встановити інші типи блоків. Даний тип блоків буває як в класичному виконанні» колона”, так і в різних дизайнерських виконаннях (gree, hisense), здатних підкреслити будь-який інтер’єр.

Більшість сучасних кондиціонерів оснащуються інверторною системою управління. Кондиціонери зі звичайною системою управління працюють за циклічною схемою. Тобто при досягненні певної температури вони вимикаються, а як тільки температурний датчик «повідомляє» системі про те, що пора охолоджувати, — включається. Природно, ні про яке енергозбереження не може бути й мови. До того ж зміна циклів і температур, була занадто різкою, що доставляло користувачеві дискомфорт. Інверторний кондиціонер, при досягненні необхідної температури не вимикається, а знижує потужність охолодження, працюючи на низьких оборотах, при необхідності злегка їх збільшуючи. По-перше, це дозволяє йому працювати дуже тихо, по – друге, підтримувати постійну температуру без різких перепадів, по-третє-економити електрику. Так само деякі інверторні кондиціонери дозволяють тимчасово включати посилений режим роботи, для прискореного охолодження приміщення. Інвертор економічніше, тихіше, надійніше, комфортніше в експлуатації, єдиний мінус – він дорожче своїх неінверторних аналогів. В даний часЧас неінверторні моделі виправдовують себе, тільки коли теплопритоки порівнянні з потужністю кондиціонера, і він постійно працює на потужності близькій до максимальної, наприклад в серверних, або на виробництві. У всіх інших випадках інверторний кондиціонер має явні переваги.

Фільтри

Фільтри, використовувані в кондиціонерах-окрема тема для розмови. У кожен сучасний кондиціонер вбудований механічний фільтр, що затримує великий пил і додатковий фільтр тонкого очищення, що вловлює найдрібніші частинки розмірами до часток мікрона, включаючи пилок і інші алергени.