Тест BMW M5 2018 модельного року

342

BMW знаходить компроміс між заднім і повним приводом.

Автомобіль BMW M5 2018 здивував усіх поєднанням таких певних понять, як «швидко», «недорого», «зручно». Але наявність його повного приводу змусило багатьох автолюбитедей підняти свої брови в подиві (?). Тут природно немає ніяких сумнівів в його технічної реалізації, але багатьох безумовно зацікавила причина прийняття такого незвичайного рішення.

Дивіться також: Офіційно: BMW представила першу в світі повнопривідну модель M5 F90 шостого покоління [Офіційні HD фото]

Традиційно і зазвичай повнопривідні седани випускала автофирма Audi. Але тут несподівано для всіх на такий експеримент пішли і самі баварці, які давно «собаку з’їли» на задньому приводі. Або все-ж рішення створити повнопривідний автомобіль не було для фірми несподіваним і спонтанним?

Про це в першу чергу свідчить такий факт, призначення главою М-відділу BMW Френка Ван Міла, який раніше працював на автокомпанию Audi. Саме він був керівником QUATTRO – відділення створив останнє покоління автомобіля марки RS6. А це вже говорить про багато що.

Особливості формули AWD BMW M5 2018

Тест BMW M5 2018 модельного року

Нинішнє творіння Ван Міла – це автомобіль BMW M5 2018, який комплектується 4,4-літровим агрегатом потужністю 600 кінських сил з обертовим моментом 554Нм і 2-ма турбінами. На додаток до всього цього авто-монстрові додали додатково ще і систему повного приводу AWD. Але в даній повнопривідною системою є ще щось більше, ніж проста передача потужності на кожне колесо машини.

Визначальною характеристикою для машини є розподіл повного зусилля між всіма колесами. Ця технічна філософія під назвою Quattro має на увазі під собою передачу 60% всіх зусиль на передню підвіску і решта 40% – на задню. Дане перерозподіл зусиль здійснюється в залежності від маневру машини, для забезпечення надійного зчеплення з дорогою і повного контролю над автомобілем.

Фірма BMW показала прямо протилежний підхід. Повний привід М посилає 100% потужності автомобіля на його задні колеса за замовчуванням, тим самим повертаючи невеликий відсоток потужності вперед без відома водія.

Дивіться також: Тест-драйв нового покоління 2018 Porsche Cayenne

Разом з тим, модель М5 має повноцінний режим AWD, який ефективно використовує передні колеса машини. Є також і режим 4WD Sport, який відкалібрований спеціально для того, щоб обдурити водія і вселити в нього відчуття, що він нібито їде на задньому приводі. Великі червоні кнопки, що розташовані позаду рульового колеса, роблять режими доступними та легкими для перемикання.

Цікаво тут те, що крім системи ABS всі інші електронні системи безпеки автомобіля можна відключити, щоб автомобіль «здичавів» і перестав берегти водія від аварії. При цьому кнопки «M1» і «M2» (вони контролюють вибір режимів M Sport) повністю програмовані, вони дозволяють водієві налаштувати дві окремі конфігурації для повного приводу М, тобто, дозволяють налаштувати контроль стабільності, реакцію двигуна, поведінка кожної передачі, демпфера і рульового управління.

Секрети системи повного приводу М

Тест BMW M5 2018 модельного року

В режимі 4WD Sport система контролю стабільного положення DSC BMW здається спочатку м’якою на дотик, але насправді вона працює досить важко. Дана система дозволяє поєднувати довіру з передбачуваністю. Це не сварлива стара установка тяги управління, яка просто бере і відключає живлення, коли автомобіль починає ковзати. В таких ситуаціях і з’являється якраз відчуття того, як вона працює разом з водієм, а не налаштована проти нього.

4WD на моделі 2018 M5 також дозволяє їй розганятися від 0 до 100 км/год за 3,4 секунди. Це майже на секунду швидше, ніж цей задньопривідний M5! Додаткові 40 HP і зниження ваги допоможуть цьому новому автомобілю обійти свого попередника і за іншими параметрами (показниками). На гоночній автотрасі цей “м’ясистий монстр” не залишить жодного шансу однокласникам.

Перші враження від BMW M5 2018

Тест BMW M5 2018 модельного року

Перші тест-драйви автомобіля виявили досить багато схожих рис з попередньою моделлю. Це досить масивний автомобіль, який веде себе як задньопривідний седан, але володіє шаленою динамікою.

На швидкості автомобіль немов вселяє у водія демонів. Якщо той соромиться або боїться втопити педаль газу в підлогу, то автомобіль дає йому повну впевненість і контроль за ситуацією. Система 4AWD самостійно розподіляє зусилля між колесами, ніби каже: «Зчепленню бути! І не треба сумніватися, тисни на газ».

Тест BMW M5 2018 модельного року

Тут же з’являється дивне відчуття, що задні колеса зараз точно підуть на обгін, якщо вчасно не скинути швидкість. На зміну цьому почуттю приходить і розуміння, що автомобіль витягується, немов збирається здійснити стрибок у часі. Модель М5 дає можливість водієві входити в повороти на високій швидкості, не відпускаючи дросель і не сумніваючись у стійкості автомобіля.

Нове творіння компанії BMW вселяє впевненість навіть у новачків і в обережних водіїв, які ніколи відразу не пробують вийти на максимальні можливості автомобіля. Це поєднання агресивного швидкості і стабільності.

А що з приводу інтер’єру?

Тест BMW M5 2018 модельного року

BMW M5 2018 пропонує простір водієві і пасажирам. Його інтер’єр виконаний в класичній концепції спортивних седанів міського типу. Про належність до касти «спортсменів» говорять червоні кнопки «Старту» і «Спортивного режиму», які виділяються на тлі стриманих кольорів обробки.

Цифровий дисплей виконаний в стилі функціональної практичності, у ньому і на ньому немає нічого зайвого.

Єдине, що дійсно заслуговує уваги – це спортивні сидіння з шкіряною обробкою, обігрівом і електронною системою регулювання. Багатофункціональні сидіння з бічною підтримкою покращеної доступні в якості опції.

Гаджети і повсякденна технічна допомога в M5 ті ж самі, що в будь-якій іншій моделі 5-ої серії: точки доступу Wi-Fi, новини і прогноз погоди, Google, інтернет пошук POI, і Apple, Car Play. Навігаційна система має в реальному часі обмеження швидкості інформації і 3D навігації. Деякі експерти вважають останню функцію сирої і недопрацьованою.

Тест BMW M5 2018 модельного року

Але стереосистема Bowers & Wilkins настільки хороша, що до неї немає ніяких претензій. Це відноситься до звучання і управління.

Очевидним розчаруванням для фанатів стане відсутність механічної коробки передач. Автомобіль M5 буде комплектуватися новою 8-ступінчастою M Steptronic коробкою передач, яка фактично є серійною старою моделлю. Вона не передбачає можливості подвійної передачі зчеплення, але BMW зробив ДКП так само добре, як і раніше.

Тест BMW M5 2018 модельного року
За словами інженерів, таке рішення було прийнято у зв’язку з тим, що трансмісії з подвійним зчепленням не забезпечують миттєвого відгуку на перемикання передачі. У «автоматів» така проблема відсутня, так як гідротрансформатор повністю блокується, як тільки машина починає рухатися, тому реакція близька до миттєвої.

При цьому фахівці, що проводили тест-драйв BMW M5 2018, відзначали моментальний відгук автомобіля на перемикання передачі. Вони також характеризували режими, як:

• 1 – для щоденного міського водіння;
• 2 – для більш динамічної їзди;
• 3 – для заїздів на треках.

Так що дискомфорт від відсутності трансмісії з подвійним зчепленням власники не відчують.

Замість висновку

Тест BMW M5 2018 модельного року

BMW M5 2018 вийшов значних розмірів. І так можна сказати, якщо порівнювати його з останньої «сімкою». В іншому випадку німця можна назвати величезним, але він легше попередників на 15 кг, і це безумовно игранет свою роль! На вузьких міських вуличках не відчуваються його габарити — автомобіль легко заходить в складні повороти, об’їжджає перешкоди і навіть калюжі, так що можна без проблем зберегти його чистим і заощадити на мийці.

Дивіться також: Порівнюємо наскільки схожі і відрізняються родстери Мерседес різницею у 60 років

Ті, хто побував за кермом BMW M5 2018, сходяться на думці – це один з найпотужніших, просторих і маневрених 4-дверних седанів у світі. Що стосується повного приводу, то тут можна сміливо поставити питання: «А чому ні?».