НАСА зробила титанові безвоздушные шини

259

Ці шини неможливо проколоти або зламати

Все геніальне просто, але для того щоб це усвідомити і тим більше реалізувати цю просту геніальність» повинно пройти дуже багато часу. Здавалося б, такий елемент автомобіля як шина був винайдений дуже давно і нічого нового в цьому звичному круглому композитному шматку гуми, металу і нейлону немає нічого. Начебто більш ніж за 100 років еволюції було покращено все що можна було поліпшити. Насправді це, звичайно ж, не так. Інакше як пояснити, як специ з НАСА змогли зробити новий тип коліс?

Дивіться також: Що змушує шини старіти

При цьому, звертаємо вашу увагу, покришки зроблені з металу і зовні дуже схожі на губку для чищення посуду.

Ті читачі, які тим чи іншим чином пов’язані з металловедением або просто знають властивості звичайної сталі дуже сильно здивуються, як зроблені для космічного апарату металеві «тапки» не тільки зберігають форму, але і повертаються у вихідне положення після зминання? Напевно в НАСА над цим думали не один місяць. Реалізація виявилася елегантною і передбачуваною, просто потрібно було взяти самий «космічний» матеріал і зробити колеса з нього. Йдеться, звичайно ж, про титані. Завдяки своїм властивостям дріт, з якої зроблена безсмертна шина завжди повертається у своє вихідне положення.

Таким чином було вирішено цілий комплекс супутніх проблем. Перше, ці шини неможливо проколоти. Друге, вони працюють як амортизатори, а це значить, що такий елемент як підвіска для майбутнього дослідника Марса просто буде не потрібен. Це заощадить вага (дуже важливо для апарату, який буде доставлений до кінцевої точки роботи на космічному кораблі) і роблять конструкцію простіше, а значить надійніше. Третє, в умовах екстремальних температур титанові шини буде дуже складно зламати, чого не скажеш про звичайні покришках з гуми.

НАСА зробила титанові безвоздушные шини

Якщо трохи заглибитися в технологію виробництва покришки, варто зазначити, що для поліпшення властивостей шин застосовувався сплав титану та нікелю. Він дозволив зробити незвичайну шину вкрай пружної. Плюс до цього використовувалося спеціальне плетіння дроту, який дозволяє правильно розподілити навантаження по всій поверхні колеса.

Цікаво, що років через двадцять ми теж будемо їздити на металевих покришках з гумової дорозі? Було б забавно.