Які витрати чекають покупця розкішного уживаного автомобіля

332

Про які витрати не варто забувати при купівлі розкішного вживаного автомобіля.


Ви звертали увагу, що на російських дорогах дуже багато старих розкішних автомобілів? Іноді складається відчуття, що в нашій країні немає економічних проблем, а рівень життя населення вже давно став вище, ніж у Європі. Але це, звичайно, не так. Чому ж на наших дорогах так багато люкс-автомобілів? Все дуже просто.

Автолюбителі в гонитві за престижністю, кращою комфортністю та задоволенням своїх амбіцій набувають на останні гроші преміальні автомобілі, на жаль, не замислюючись про те, що цей клас автомобілів живе в окремому світі, який зовсім не схожий на автосвіт звичайних недорогих автомобілів. В першу чергу покупці розкішних б/у автомобілів не враховують, що їх авто стрімко втрачають ринкову вартість. Не дивно, що якийсь дворічний Мерседес з маленьким пробігом можна придбати сьогодні мало не в два рази дешевше, ніж новий.

Те ж саме стосується і більш старих люкс-автомобілів. Справа в тому, що преміальні автомобілі постійно знецінюються. В тому числі навіть після дворічного періоду. Так що покупці люкс-авто на вторинному ринку повинні завжди бути готові до цього. А що ще повинні знати автолюбителі, які замість покупки нового непремиального автомобіля вирішили придбати за ті ж гроші старий автомобіль преміум-класу? З якими додатковими витратами зіткнуться власники б/у автомобілів класу люкс?
Які витрати чекають покупця розкішного уживаного автомобіля
В принципі, неважливо, який ви збираєтеся купувати автомобіль преміум-класу: новий або старий. У будь-якому випадку перед придбанням ви повинні усвідомлювати всі свої майбутні витрати з утримання автомобіля класу люкс. Звичайно, ви повинні пам’ятати, що преміальний автомобіль, як і будь-який інший, потребує ретельного технічного обслуговування і ремонту. Природно і логічно, що вартість обслуговування преміального авто істотно дорожче, оскільки, як правило, люкс-автомобілі мають більш складну і дорогу конструкцію, а також оснащені більш складною електронікою.
Але планове технічне обслуговування і ремонт не єдині підвищені статті витрат з утримання преміального авто. Є ще ряд витрат, про яких покупці старих (у тому числі і нових) автомобілів категорії преміум часто забувають.

Пропонуємо вам перелік найважливіших витрат, з якими ви обов’язково зіткнетеся після покупки преміального авто. Крім того, всі ці витрати будуть істотно вище, ніж при володінні звичайним автомобілем непремиального сегмента. Так що пам’ятайте про цьому списку і оцініть свої фінансові можливості, перш ніж зважитеся придбати преміум-автомобіль. І навіть якщо у вас є фінансова можливість утримувати люкс-автомобіль, подумайте, чи готові ви психологічно до великих витрат, пов’язаних з володінням преміальних авто. Також, перш ніж купувати розкішний автомобіль, вирішите для себе, чи готові ви всього за кілька років втратити до 50% вартості авто. Як з’ясовується, до такого не готові навіть багато заможні люди. І справа тут не в жадібності, а в індивідуальних особливостях психіки власника авто.

Паливо

Які витрати чекають покупця розкішного уживаного автомобіля

Багато розкішні автомобілі вимагають використання дорогого, преміального класу палива. Так, виробники багатьох преміальних автомобілів рекомендують в керівництві заправляти бензин не нижче АІ-95. Але мова в цьому випадку йде про європейський АІ-95, безумовно, більш якісний, ніж паливо аналогічної марки в Росії. Тому в нашій країні багато люкс-автомобілі бажано заправляти або якісним фірмовим паливом АІ-95, або ж АІ-98, який коштує дуже дорого.

Крім того, більшість преміальних авто оснащені потужними двигунами, які споживають більше палива, ніж малопотужні двигуни автомобілів економ-класу. У підсумку власники люкс-автомобілів, як правило, витрачають на паливо набагато більше грошей, ніж власники непремиальных авто.
Тому перш ніж купувати першу ж ліпшу преміальне авто за вигідною ціною, з’ясуйте, який вид палива необхідно заливати в цю машину. Також вивчіть реальний витрата палива обраного авто і порахуйте, у що вам буде щомісяця обходитися заправка розкішного автомобіля.

Які витрати чекають покупця розкішного уживаного автомобіля
Наприклад, якщо ви хочете придбати BMW, Audi, Lexus, Mercedes, Volvo або будь-який інший автомобіль преміум-бренду, то, швидше за все, готуйтеся, що куплений авто буде вимагати заливання пального преміум-класу, яке коштує істотно більше, ніж звичайне паливо.
Так, теоретично ви можете використовувати для преміального автомобіля звичайний бензин АІ-95, купуючи його на відомих мережевих АЗС. В цьому випадку малоймовірно, що таким бензином ви пошкодите двигун. Особливо якщо бензин АІ-95 відповідає якості ГОСТ. Але ви повинні знати, що, заправляючи ним розкішний автомобіль, що вимагає преміального палива, ви знизите потужність авто, а також його паливну ефективність. Тобто готуйтеся до більшого витраті палива і до меншої потужності.

Страхування

Які витрати чекають покупця розкішного уживаного автомобіля
У наш небезпечний час на дорогах без страхування дорогого преміального авто, звичайно, нікуди. Тому, купивши розкішний автомобіль, ви, швидше за все, захочете його застрахувати від різного збитку і угону. Ви це, найімовірніше, зробите і при купівлі нового непремиального автомобіля. Але у випадку з преміальної машиною будьте готові до дуже великих витрат на страхування.
В принципі, вартість страховки розкішного автомобіля від угону може, звичайно, не сильно відрізнятися від страховки непремиального дешевого авто. Все залежить від статистики викрадень автомобілів у вашому регіоні проживання. Особливо важливо, яким попитом у викрадачів користується та чи інша модель авто. Природно, чим більше викрадень певної моделі автомобіля, тим дорожче обійдеться страховка від угону. Саме тому нерідко вартість поліса КАСКО на Hyundai Solaris може бути набагато дорожче Mercedes A-класу, незважаючи на суттєву різницю у вартості автомобілів. Вся справа в тому, що Hyundai Solaris в багатьох регіонах Росії є одним з найбільш часто викрадених автомобілів, на відміну від нікому не потрібного А-класу. Отже, страхування від угону на корейський автомобіль обійдеться дорожче.
Але зазвичай страховку КАСКО купують не тільки на випадок викрадення. Особливо коли йдеться про страхування преміального автомобіля. Справа в тому, що ймовірність потрапити в ДТП набагато більше, ніж ймовірність викрадення. Тому багато власників авто купують страховку, яка покриває в разі ДТП весь збиток. Природно, витрати на ремонт преміального авто будуть значно вище, ніж на недорогий автомобіль економ-класу. Справа в тому, що вартість запчастин на будь-преміальний автомобіль в кілька разів більше вартості компонентів автомобіля непремиального сегмента.

Які витрати чекають покупця розкішного уживаного автомобіля

У підсумку самі розумієте, що відновлювальний ремонт розкішного авто у випадку ДТП обійдеться вам в рази дорожче ремонту дешевого авто. Так що при покупці поліса КАСКО на відшкодування збитку страхова компанія це врахує і нарахує вам немаленьку вартість страхового поліса. Ви повинні до цього готові.
Так, ви, звичайно, можете зменшити вартість поліса КАСКО за рахунок франшизи, встановивши межу суми збитку, за яким за полісом страхування вам не будуть відшкодовувати пошкоджені деталі в разі ДТП. Але якщо у звичайному недорогому автомобілі це і актуально, то тільки не в автомобілях преміум-класу, де вартість, наприклад, бічного дзеркала заднього виду може вас сильно налякати.

Шини, гальмівні колодки і гальмівні диски

Які витрати чекають покупця розкішного уживаного автомобіля
Багато розкішні автомобілі зазвичай мають великий діаметр коліс та дорогу низькопрофільну гуму. Так що перш ніж купувати преміум-автомобіль, порахуйте ваші витрати на гуму і диски. Тим більше якщо ви збираєтеся купувати позашляховик преміум-класу з великими колесами.

Пам’ятайте, що в міру збільшення діаметра до 20 дюймів вартість колісних дисків і нової гуми зростає в геометричній прогресії.

Саме тому багато автолюбителів, купивши старий преміальний автомобіль, опиняються в повному шоці від цін у магазині шин. Особливо якщо вони купили розкішний автомобіль замість непремиального, де вартість коліс значно нижче. Також не забудьте, що, як правило, ви будете витрачати на шиномонтажку більше грошей при зміні гуми (або ремонту), так як вартість робіт для коліс великого діаметра істотно вище, ніж вартість послуг на звичайного колеса невеликого діаметру.
Однак не все так сумно. В принципі, ви можете заощадити на колесах, купивши диски і шини меншого діаметру, відмовившись від низького профілю.

Правда, в цьому випадку зовнішній вигляд вашого люкс-автомобіля трохи зіпсується. Але тим не менш це вихід, якщо ви хочете заощадити на вартості володіння розкішним авто.
Які витрати чекають покупця розкішного уживаного автомобіля
Другий, більш істотною статтею витрат на утримання преміум – автомобіля є витрати на обслуговування гальмової системи. Пам’ятайте, що вартість гальмівних колодок і гальмівних дисків для преміальних автомобілів істотно вище, ніж у звичайних транспортних засобах. Якщо ви хочете купити потужний преміальний авто зі спортивної гальмівною системою, то готуйтеся до величезних витрат. Крім того, будьте готові до того, що в багатьох автомобілях класу люкс термін служби гальмівних колодок і гальмівних дисків може виявитися менше, ніж у звичайних авто.
Тому перш ніж купувати старий преміальний автомобіль, зверніть увагу на колісні диски і гуму. Далі уточніть, у скільки вам обійдеться покупка нової гуми при необхідності і вартість її заміни. Якщо б/у машина має вбиті колісні диски, то порахуйте, чого вам буде коштувати придбання нових дисків.
Які витрати чекають покупця розкішного уживаного автомобіля
Так що не поспішайте радіти, якщо ви знайшли за невеликі гроші преміальний автомобіль. Порахуйте всі витрати, які вас можуть реально здивувати і одночасно налякати.

Оптика

Які витрати чекають покупця розкішного уживаного автомобіля

У багатьох розкішних автомобілях сьогодні використовується дороге освітлення: світлодіодні або ксенонові фари. Ви будете здивовані, дізнавшись, скільки коштує їх ремонт або заміна ламп. Особливо коли мова йде про світлодіодним оптики, вартість якої може становити більше 100 тис. рублів. Ось чому так важливо придбати поліс КАСКО, захистивши себе від збитків у випадку ДТП. Адже, як це не дивно, найчастіше в аваріях страждає оптика. Ви уявляєте, у що вам обійдеться покупка нових світлодіодних фар? Ось приклад.
Те ж саме стосується і заміни світлодіодних плат, які часто можуть виходити з ладу через ще недостатньо надійної технології автомобільних фар. У тому числі не варто забувати і про те, що вартість ксенонових ламп для преміальних автомобілів може скинути вас в шок. Особливо якщо враховувати, що заміна ксенонових ламп, як правило, проводиться парою, оскільки ксенонові фари з часом вигорають і в разі заміни однієї лампи яскравість освітлення буде серйозно відрізнятися.
Так що ви повинні пам’ятати, що заміна ламп у звичайних автомобілях з галогенними фарами істотно дешевше, ніж заміна ламп в преміальному авто, не кажучи вже про ремонт оптики.

Які витрати чекають покупця розкішного уживаного автомобіля
Хоча варто визнати, що ксенонові і особливо світлодіодні джерела світла мають неймовірно довгий термін служби. Але крім ламп в будь оптиці є ряд і інших поширених проблем, які вимагають уваги і ремонту. Тут ви дізнаєтесь, яким володіти хоч і старим недорогим преміальних авто. Пам’ятайте, що вартість запчастин і комплектуючих для преміальних автомобілів не знижується з часом, а лише тільки дорожчає через природної інфляції та природного падіння попиту. Тому ви, купивши за дуже доступною ціною уживане преміальне авто, знецінені за короткий час повинні бути готові до великих витрат.

Рідини і технічне обслуговування

Які витрати чекають покупця розкішного уживаного автомобіля
Перш ніж купувати розкішний преміальний автомобіль, радимо вам подивитися на його графік планового технічного огляду і обов’язкові роботи по заміні матеріалів і т. п. Також ви повинні точно знати, у скільки вам буде обходитися планове технічне обслуговування. Пам’ятайте, що більш дорогі преміальні авто, як правило за ТЕ, вимагають великих витрат у зв’язку з більш високими розцінками на роботи і на комплектуючі.

У тому числі зверніть увагу, що деякі спортивні преміальні автомобілі мають скорочені інтервали планових ТО. Тому технічне обслуговування ви будете проводити частіше, що означає великі щорічні витрати на володіння автомобілем преміум-класу.

Крім того, не забувайте, що майже всі преміальні авто (особливо німецькі) складніші в своєму пристрої і вимагають при технічному обслуговуванні більш складних процедур. Природно, в цьому випадку готуйтеся викласти в технічному центрі круглу суму за планове ТО.

Які витрати чекають покупця розкішного уживаного автомобіля

Також треба мати на увазі, що, як і в будь-яких автомобілях, преміальні авто заправляються різними рідинами: моторне масло трансмісійне масло коробки передач, масло для диференціала, гальмівна рідина, антифриз. Але на відміну від звичайних автомобілів подібні рідини для люкс-автомобілів коштують значно дорожче. Крім того, багато автовиробників не рекомендують використовувати різні рідини сторонніх виробників, пропонуючи купувати тільки їх фірмові мастильні масла.

Само собою, цінники на фірмові рідини дуже кусаються.

Так, звичайно, ви можете заощадити на технічному обслуговуванні преміальної машини, використовуючи неоригінальні запчастини і розхідники. Також замість дорогого технічного центру можна звернутися в маленький сервіс або до приватного підприємця в гараж. Але, на жаль, це позначиться на надійності автомобіля і термін служби різних запчастин. Самі розумієте, що неоригінальні запчастини та рідини навряд чи зрівняються за якістю з оригінальними.

Які витрати чекають покупця розкішного уживаного автомобіля
Хоча варто визнати, що деякі неоригінальні запчастини та рідини показують цілком гідні характеристики. Правда, якщо мова йде про дійсно заводських неоригінальних компонентах, а не про контрафактних китайських підроблених запчастинах, які мають малий термін служби.

Деякі власники старих преміум-автомобілів, будучи впевнені, що автомобілі цієї категорії більш надійні в порівнянні з авто економ-класу, часто починають нехтувати плановим технічним обслуговуванням. Таким чином, багато автовласників вважають, що збільшення інтервалу між ТО не відіб’ється на функціональності преміального авто. Навіщо це потрібно? Звичайно ж, для економії витрат на володіння автомобілем.

Але ми не радимо вам робити цього, оскільки преміальні автомобілі вимагають ретельного і своєчасного технічного обслуговування.

Також багато власників люкс-машин часто, приїжджаючи на технічне обслуговування, оплачують тільки обов’язкові роботи згідно з регламентом автовиробника, відмовляючись від різних рекомендованих робіт. Але це неправильно. Адже ігноруючи або залишаючи на потім рекомендовані роботи, власник авто прирікає себе на більш істотні витрати в майбутньому у зв’язку з дорогим ремонтом.

Наприклад, багато власників дорогих автомобілів часто ігнорують рекомендацію технічного центру, пов’язану з прочищенням системи упорскування (інжектора, форсунок). Але ми б не радили відкладати подібні роботи на майбутнє, оскільки це може призвести до виходу з ладу інжектора або всіх форсунок, вартість яких для деяких преміальних автомобілів може бути порівнянна з вартістю гуми і колісних дисків.

Які витрати чекають покупця розкішного уживаного автомобіля
Так що якщо вам рекомендують прочистити форсунки, краще погоджуйтеся, ніж потім шкодувати про це. Тим більше, що якість палива на наших заправках поки ще далеко від ідеалу.

Природно, перш ніж розплачуватися з продавцем преміального автомобіля, перевірте, обслужена машина, вивчивши документацію. Якщо таких документів немає, не радимо вам купувати авто без історію обслуговування. Інакше ви ризикуєте придбати убитий автомобіль. Навіщо вам кіт у мішку? Тим більше якщо машина не пройшла останнє обов’язкове ТЕ, що вам належить зробити після покупки за свій рахунок. Майте це на увазі і при торзі з покупцем.

У тому числі не забудьте перевірити, чи всі обов’язкові за регламентом роботи він виконав. Адже у кожної машини є певний строк, коли необхідно щось змінювати або обслуговувати. Якщо власник авто щось не зробив, то після придбання автомобіля робити це будете ви за свій рахунок. Врахуйте це.

Різні розкішні опції люкс-автомобіля

Які витрати чекають покупця розкішного уживаного автомобіля

При купівлі розкішного авто майте на увазі, що в багатьох моделях є безліч різних дорогих опцій, які можуть стати для вас у процесі володіння машиною не тільки головним болем, але і величезними зайвими витратами на обслуговування і ремонт.

Наприклад, чи знаєте ви, що панорамний люк, який так часто ставлять в преміум-автомобілі, потребує ретельного регулярному обслуговуванні, яке більшість власників не робить? У такому випадку існує великий ризик, що люк зламається саме у такого господаря. Ви будете приємно здивовані, у скільки обійдеться ремонт такої опції. Причому часто панорамний люк взагалі не підлягає ремонту. В такому випадку доведеться купувати новий, який може коштувати дуже дорого.

Які витрати чекають покупця розкішного уживаного автомобіля

Або ви повинні знати, що, купуючи суперкомфотный автомобіль з пневмопідвіскою, ви прирікаєте себе на подальші величезні витрати, пов’язані з обслуговуванням цього виду підвіски. Ви будете в шоці від вартості пневмобаллонов і від їх недовгого терміну служби. Особливо в Росії, де дорожні умови роблять свою злу справу з ходовою частиною машини, знищуючи її в короткий термін.

Ви хочете придбати автомобіль з електричним приводом багажника, м’якими замками дверей, з адаптивними фарами і т. п.? Будьте тоді готові, що всі ці опції можуть вийти з ладу. Так що якщо ви обмежені у фінансах, але дуже хочете придбати преміум-автомобіль, то краще вибирайте машину з найменшим набором різних люкс-опцій.