Може моторне масло витримати 30000 км? Ось як інженери тестую моторні масла

292

Ось як Mobil 1 тестує свої найвитриваліші моторні масла

Старовинне автомобільне переказ говорить нам про те, що моторне масло в машині потрібно міняти не рідше ніж при пробігу 10.000 км або раз на рік. У цьому алгоритмі дій закладено багато логіки і здорового глузду. Єдина поправка полягає в тому, що виробництво автохімії, масел і зокрема, не стоїть на місці. Тепер, твердження про необхідність заміни в звичному інтервалі може бути поставлено під сумнів, якщо у вас в руках є каністра з сучасним маслом, на етикетці якої позначений міжсервісний інтервал у 30 тис. км. Знаєте, що стоїть за «гучного» етикеткою? Наука!

Наш старий знайомий Джейсон Фенске (Engineering Explained), відвідавши одну з випробувальних лабораторій Mobil 1, побачив, як виготовляють та відчувають деякі особливо витривалі марки масел, щоб вони були здатні витримувати значний кілометраж без втрати якості захисту рухомих частин. Відео триває 20 хвилин, тому ми зробимо вибірку конкретики, опустивши ні на що не впливають деталі. Хто хоче, може включивши переклад субтитрів повністю зануриться в світ виробництва масел Mobil 1. Іншим, як кажуть, Welcome!

На початку було слово…

Може моторне масло витримати 30000 км? Ось як інженери тестую моторні масла

Відділ маркетингу Mobil 1 починає технологічно процес, встановивши мету. В нашому випадку, створення моторного масла, яке не втратить властивості за 30.000 км Тих. завдання передається у відділ інженерам компанії.

Початок обчислень

Може моторне масло витримати 30000 км? Ось як інженери тестую моторні масла

Після отримання ЦУ, вчені починають експериментувати з хімічними формулами. Створюються експериментальні зразки, вони проходять через десятки різноманітних випробувань, які повинні виявити прорахунки, слабкі і сильні сторони хімічного зілля.

Даний етап роботи може тривати кілька років, до тих пір, поки не вийде життєздатна формула та найбільш відповідний за своїми хімічними властивостями продукт. Можна сказати, що на виході другого етапу виходить прототип моторного масла.

Тестування

Може моторне масло витримати 30000 км? Ось як інженери тестую моторні масла

Окремим етапом йде тестування продукту. Глибоке вивчення властивостей масла, при якому використовуються реальні зразки двигунів у контрольованому середовищі. Тут дуже важливо витримати задані параметри та знімати показники, вірно їх інтерпретуючи. Від цього буде залежати якість продукту і його відповідність маркетинговим цілям.

Якщо показники в нормі, процес випробувань переміщається в польові умови, в яких моторне масло вже заливається в автомобілі, які їздять по дорогах.

При позитивному результаті, масло готове для продажу. В будь-якому іншому випадку напівфабрикат відправляється на доопрацювання. Проводяться перерахунки формул, проходять тестування в лабораторних умовах, цикл повторюється знову. Наближаючи момент виходу товару на ринок.

Неважливо, про що говорять – мова завжди йде про гроші.

Може моторне масло витримати 30000 км? Ось як інженери тестую моторні масла

Після того, як інженери і маркетологи компанії задоволені кінцевим результатом і впевнені, що продукт буде заробляти гроші, налагоджується виробничий процес. Готується нова тара, обговорюється компанія продажу, реклама, точки збуту. Виділяються додаткові гроші на просування продукції.

Після цього ми можемо спостерігати барвисті пластикові або бляшані упаковки на прилавках магазинів.

В процесі, звісно, набагато більше нюансів, і ми все ж рекомендували б подивитися відео з включеними субтитрами, якщо вам цікаво дізнатися про теми більше, але в основних рисах він не зміниться.

Також рекомендуємо вам практичні поради щодо вибору та експлуатації моторної оливи:

Міняти чи часто масло в двигуні?

Чому дороге моторне масло – це викинуті гроші

Зміна масла в двигуні: Витрати, інтервал заміни і види моторних масел

Як відрізнити підробку моторного масла

Як правильно підібрати потрібне моторне масло для автомобіля?