Чи є різниця в гальмівному шляху неполноприводного і повноприводного автомобіля

303

У чому різниця між гальмуванням в режимах приводу 2WD і 4WD

Зазвичай ми говоримо про систему повного приводу в контексті збільшення швидкості і поліпшення стабільності поведінки автомобіля на дорозі при роботі з педаллю акселератора. Абсолютно логічно і природно, не так? А може впливати повний- (4WD) або моноприводом (2WD) на якість гальмування? Чи може автомобіль з повним приводом зупинитися швидше, ніж з приводом на одну вісь, передню або задню? Відповідь На це питання дадуть хлопці з ралійної школи «Team o’neil», відео з доказами додається. Але пояснення феномена від цього не стає простіше.

Дивіться також: Як зупинити автомобіль на снігу з системою ABS

Що було зроблено? Був узятий вантажівка, Ford F250, на навісне обладнання, сніговий відвал, не звертайте увагу, воно не вплинуло на результати. Тестування було проведено у трьох варіантах. З включеним повним приводом (4WD вкл.) з підключеною однією задньою віссю (2WD вкл.) з відключеною системою ABS. Другий заїзд. Все теж саме, але антиблокувальна система включена.

Результати виявилися дуже цікавими і не цілком передбачуваними. У тестах, гальмування з включеною системою повного приводу, що значно скоротило гальмівний шлях! Чому? Як?

Адже за логікою речей, при гальмуванні, в дійсності не повинно мати значення, який привід включений. У будь-якому випадку, при зниженні швидкості з однакової швидкості, колеса зроблять приблизно рівну кількість обертів або будуть заблоковані до повної зупинки, у разі гальмування з відключеною системою ABS. Вірно? Звичайно! Але результати відео говорять про зворотне.

Можна було б припустити, що при зниженні швидкості в режимі 4WD, автомобілю сильніше допомагає гальмування двигуном, дві осі буде складніше заблокувати. Але як видно з ролика, без антиблокувальної системи обидва рази автомобіль гальмував із заблокованими колесами.

Коли ABS було включено, гальмівний шлях трохи збільшився, але різниця в картині між гальмуванням з/без повнопривідного режиму не змінилася.

Чи є різниця в гальмівному шляху неполноприводного і повноприводного автомобіля

Можливо гальмування двигуном все ж впливає, але лише у вкрай вузьких часових рамках, коли педаль газу вже відпустили, але гальмівна педаль ще не натиснута? Але як це може вплинути на таку велику підсумкову різницю між двома тестовими гальмуваннями?

Найбільш логічним варіантом здається те, що в режимі 4WD, передній і задній карданні вали жорстко з’єднані між собою, тому, якщо ви блокуєте/зупиняєте передні колеса, задні повинні зупинитися/заблокуватися одночасно з ними.

Таким чином, ймовірно, розгадка лежить в момент блокування коліс. У випадку з включеним повним приводом вона відбувається трохи раніше, а в режимі 2WD може бути невеликий часовий розрив, коли одна вісь котиться трохи довше, ніж інша, можливо, досить довго, щоб серйозно додати до довжини гальмівного шляху.

Це просто припущення, але, базуючись на обмежених даних, доступних з кліпу, ми думаємо, це непогане пояснення.

Дивіться також: Чому зниження швидкості в містах не панацея від травматизму пішоходів?

Що думаєте про це, читачі? Може є інше пояснення феномену? Коментуйте, якщо є припущення.