Як управляти автомобілем з правим кермом

631

Чи варто купувати “праворукий” автомобіль?

На даному етапі історії людства більша частина світу володіє і управляє автомобілями з рульовим колесом, розташованим з лівого боку. Але є на нашій планеті кілька країн (наприклад Англія, Австралія, Японія), які з різних історичних причин використовують на дорогах праворульниє авто. Так що якщо ви найближчим часом збираєтеся відправитися в ці країни, де плануєте взяти автомобіль в прокат, то повинні бути готові до деяких складнощів, коли опинитеся за кермом автомобіля з рульовим колесом, розташованим праворуч.

Також деякі речі повинні знати ті, хто збирається придбати праворульное авто і використовувати його на дорогах Росії, де більшість транспортних засобів мають кермо з лівої сторони, так як наше вітчизняне дорожній рух розраховане саме на автомобілі з лівим розташуванням рульового колеса.

Нагадаємо, що використання праворульних транспортних засобів на дорогах Росії законно і будь-який бажаючий може придбати собі праворукое авто і поставити його на облік в ГИБДД. Тобто ви самі вирішуєте, яким авто володіти: праворульным або леворульным.

Як управляти автомобілем з правим кермом

Хтось скаже: навіщо в Росії купувати праворульное авто, тоді як на ринку представлена величезна різноманітність ліворульних автомобілів? Так, це так. Вибір сьогодні дійсно вражає. Але тим не менш, незважаючи на різноманітність, попит на праворульниє автомобілі знаходиться на досить високому рівні. Особливо на Далекому Сході, де праворульниє японські авто стали фактично «народними».

У чому ж секрет праворульних японських авто? Чому багато росіян набувають праворукі автомобілі з Японії?

Справа в тому, що популярність праворуких японських авто в нашу країну прийшла не сьогодні. Все почалося ще на початку 90-х років, коли після розвалу СРСР були відкриті кордони і зовнішня торгівля. В країну хлинув потік старих японських авто. В результаті за короткий час Далекий Схід заполонили японські автомобілі з правим розташуванням керма. Далі ці іномарки стали потрапляти і в інші регіони Росії.

Як управляти автомобілем з правим кермом

Чому ж росіяни полюбили японські праворукі авто? Вся справа в різноманітності модельного ряду автомобілів і, звичайно, в їх вартості. Адже не секрет, що ціна на праворульниє автомобілі нижче, ніж на ліворукі аналоги. Також вважається, що автомобілі з Японії більш надійні і якісні, оскільки, на думку автовласників, японці не можуть робити для себе погані автомобілі.

Це, звичайно, міф, але тим не менш частка правди в цьому є. Наприклад, на японському ринку представлена величезна кількість моделей в таких комплектаціях, які в європейську частину просто не поставляються. Також зверніть увагу на старі японські авто на дорозі і ви напевно помітите, що найбільше ви будете зустрічати саме праворульних автомобілів. Це непрямо вказує на те, що авто, створені для внутрішнього ринку Японії, більш надійні.

До речі, певний час в нашій країні був попит на переробку праворульних автомобілів. Так, раніше власники праворуких авто зверталися у спеціалізовані технічні центри для модернізації леворульную версію. Правда, це коштувало дуже дорого. Для чого це потрібно було робити? Ні, не тому, що за кермом автомобіля з правим кермом важче їздити, ніж на авто з лівим кермом. Мода на переробку з’явилася у зв’язку з поширенням в країні чуток про те, що влада планує заборонити експлуатацію автомобілів з правим кермом. Але після того, як остаточно стало ясно, що влада не має наміру забороняти використання праворульних авто, попит на переробку впав до мінімуму.

Як управляти автомобілем з правим кермом

Так що сьогодні, якщо ви керуєте праворуких автомобілем, вам немає сенсу переробляти його кермо на розташування ліворуч. Чому? Адже багато хто кажуть, що автомобілем з правим кермом складніше керувати? Насправді це не так. Хоча є деякі мінуси. Так що якщо ви плануєте пересісти з ліворукої на праворульное авто, то пропонуємо вам деякі поради, до яких варто прислухатися. Головне – не боятися. Кожен водій (навіть новачок, який вчився їздити на леворульном автомобілі), може легко впоратися з керуванням авто з правим розташуванням рульового колеса.

Перемикання передач і педалі

Коли ви вперше сядете в автомобіль з правим розташуванням рульового колеса і оснащений механічною коробкою передач, то якщо до цього ви мали досвід управління тільки леворульным авто, ваш мозок буде спочатку плутати вас при перемиканні ручки МКПП.

Як управляти автомобілем з правим кермом

Причому подібне буде відбуватися незважаючи на те, що в більшості праворульних авто розташування передач на коробці передач точно таке ж, як і на ліворульних автомобілях. Але чому багатьом водіям буде не дуже комфортно перший час перемикати передачі? Справа в тому, що наш мозок, звикнувши до лівого розташуванню передач, буде дзеркально перевертати розташування передач у коробці передач, оскільки водій буде сидіти з іншого боку.

На щастя, розташування і порядок перемикання передач в праворульних авто точно такий же, як і в транспортних засобах з лівим розташуванням рульового колеса. У тому числі в праворульном авто такий же порядок розташування педалей.

Як управляти автомобілем з правим кермом

Також перший час багато водіїв, вперше опинилися за кермом праворуких авто з механічною коробкою передач, будуть відчувати дискомфорт, перемикаючи передачі не правою рукою, а лівою. Але не варто цього боятися. Це відбудеться буквально за кілька годин. Причому неважливо, ви правша чи лівша. Ви дуже швидко звикнете перемикати передачі лівою рукою.

І не лякайтеся, якщо ви кілька разів тронетесь з місця не з тієї передачі. У деяких водіїв (особливо новачків, які пройшли навчання на автомобілі з лівим кермом) перший час мозок може плутати порядок розташування передач. Але не переживайте, ваш мозок швидко адаптується.

Перемикачі поворотів і склоочисників

Як управляти автомобілем з правим кермом

Перший час, напевно, найбільшим вашим роздратуванням за кермом праворульного авто включення/вимикання поворотників і склоочисників, так як їх розташування в праворульних авто протилежно.

Тобто на місці ручки перемикання поворотів, як правило, у праворуких авто знаходиться ручка перемикання склоочисників, а на місці перемикача двірників розташований важіль перемикання сигналів повороту.

Так що готуйтеся спочатку плутати ці ручки перемикачів. Щоб вам було простіше, запам’ятайте, що важіль перемикання покажчиків поворотів майже завжди розташований з боку дверей водія (зверніть увагу: не на всіх японських авто).

На жаль, перебудуватися за короткий час у вас не вийде. Особливо якщо ви маєте великий досвід управління леворульным авто. Так що, коли ви захочете перелаштуватися в іншу смугу на праворульний машині, перевіряйте, чи включили ви сигнал повороту. В іншому випадку ви ризикуєте створити аварійну ситуацію на дорозі, переплутавши ручку перемикання поворотів з склоочисниками.

Контроль над пасажирами

Як управляти автомобілем з правим кермом

Природно, кожен з нас, купивши праворульний автомобіль, повинен пам’ятати про безпеку пасажирів. Зверніть увагу, що, наприклад, передній пасажир буде перебувати з того боку, де зазвичай в ліворульних авто сидить водій. Ви повинні попередити свого переднього пасажира про обережність при висадці з авто, оскільки у більшості випадків він буде виходити з боку проїжджої частини, а не з боку тротуару. На жаль, це не завжди сподручно. Тому подбайте про зручність висадки переднього пасажира. Наприклад, намагайтеся не висаджувати пасажирів на жвавій дорозі. Бажано для цього заїхати в якийсь провулок.

Остерігайтеся зустрічного руху

Як управляти автомобілем з правим кермом

Більшість доріг мають поперечний переріз, коли від центру йде ухил до узбіччя. Подібний нахил допомагає відводити з автошляхів воду, яка утворюється під час дощу або при таненні снігу, виконуючи роль дренажу.

Цей нахил ви практично не помічаєте, коли керуєте автомобілем з лівим розташуванням рульового колеса. Чого не скажеш про праворульном автомобілі, де нахил автодороги буде відчуватися і навіть може доставляти дискомфорт. Іноді може представляти небезпеку, оскільки в цьому випадку водій чисто інстинктивно буде намагатися притискатися до центру дороги.

Дивіться також: Принцип роботи зчеплення для новачків: Відео

Варто відзначити, що всі дороги мають неоднаковий кут нахилу від центру до узбіччя. Є, наприклад, дороги, де ви не відчуєте ухил навіть за кермом праворульного авто. Але є дороги, де цей ухил буде відчуватися досить-таки сильно.

Як управляти автомобілем з правим кермом

Спочатку, пересівши з леворульного на праворульний автомобіль, на дорозі з великим ухилом до узбіччя ви будете хотіти їхати якомога далі від узбіччя, оскільки кривизна дороги буде доставляти вам дискомфорт. Іноді це може призвести до того, що ви будете рухатися відразу між смугами руху. Майте це на увазі. Адже це створює аварійність на дорозі. До речі, у певному сенсі це сама, напевно, важка річ за кермом праворульного авто. Так що привчайте себе відразу правильно центровать авто на дорозі.

На жаль, перший час звикнути буде нелегко. Особливо при русі в смузі поряд з узбіччям. У вас з’явиться інстинктивне бажання перебудуватися з цієї смуги (подалі від узбіччя). Радимо вам при русі поруч з узбіччям для уникнення дискомфорту і побоювань частіше контролювати відстань до узбіччя, а також рух у смузі. Найбільш уважні будьте на односмуговою двосторонньої дорозі, де ви ризикуєте, зсуваючись подалі від узбіччя, заїхати двома колесами на зустрічну смугу руху.

Використовуйте дзеркала заднього виду і дивіться уважно навколо

Врахуйте, що в праворульном автомобілі дзеркало заднього огляду з боку пасажира (з лівого боку) більш важливо, ніж у авто з лівим розташуванням керма. За допомогою цього дзеркала ви повинні контролювати інші автомобілі, коли захочете перебудуватися з правої смуги в ліву. Також ви повинні пам’ятати, що при перестроюванні з правої смуги в ліву за кермом праворульного автомобіля ви повинні перевірити всі сліпі зони, повернувши голову назад на ліву сторону авто, щоб переконатися, що в сліпій зоні нікого немає.

Ні в якому разі не перебудовувати в ліву смугу, навіть якщо в лівому дзеркалі заднього виду ви не побачили небезпеку. Краще поверніть голову вліво і переконайтеся, що збоку машини немає іншого автомобіля. Також для того щоб уникнути цієї незручності, радимо вам придбати додаткове бічне дзеркало заднього виду, встановивши його на передню частину лівого крила. Так ви забезпечите собі оглядовість усіх сліпих зон.

Не переживайте. Праворульний автомобіль – це не катастрофа. Непогано бути більш уважним на дорозі?

Відсуньтеся в бік або нахилити голову

Як управляти автомобілем з правим кермом

Для деяких маневрів, таких, наприклад, як поворот наліво через зустрічний рух, управляти праворульным авто вам буде не зовсім комфортно, оскільки ваше праве положення не буде забезпечувати достатню видимість зустрічної дороги. Але і це не трагедія. Просто перед поворотом ліворуч через зустрічний рух завжди нахиляйте голову наліво в сторону переднього пасажирського сидіння, тобто туди, де б ви перебували в машині з лівим кермом. Адже неважко нахилитися і подивитися?

Дивіться також: Як керувати автомобілем у зливу і під час підтоплень

Найскладніше, напевно (як правило, для водіїв-новачків), буде повернути ліворуч, де ви повинні поступитися дорогу зустрічному транспорту. Але ви легко зможете зробити поворот. Просто будьте уважніше і ніколи не робіть маневр, поки не переконаєтеся в його безпеки.

Використовуйте правий бордюр автодороги в якості орієнтира

Як управляти автомобілем з правим кермом

Якщо ви перший час за кермом праворульний машини будете часто виїжджати на середину дороги між смугами руху, тобто просте рішення, як позбутися цієї помилки: дивимося в праве вікно на дорогу, щоб вибрати безпечну відстань до бордюру і для орієнтиру руху.

Як управляти автомобілем з правим кермом

Тримайте однакову відстань до бордюру, що відокремлює дорогу від узбіччя дороги або тротуару, і ви ніколи не заїдете на сусідню смугу руху, заважаючи іншому транспорту. Просто візьміть для себе звичку час від часу контролювати відстань до правого бордюру. Через деякий час ви звикнете і боковим зором будете контролювати відстань до краю дороги.

Як управляти автомобілем з правим кермомАле не притискайтеся занадто близько до правого боку. Хоча спочатку у вас буде несвідоме бажання це робити, побоюючись за ліву сторону. Пам’ятайте, що ваш праворульний автомобіль по ширині точно такий же, як і леворульный. Просто ваші побоювання з’являються з-за того, що ви не контролюєте ліву сторону, як вам би хотілося. Але з часом ви звикнете.

Але як в такому випадку, запитаєте ви, контролювати рух в смузі зліва? Дуже просто. Використовуйте ліве бічне дзеркало заднього виду, щоб бачити, як близько ваш автомобіль рухається до розмітки, до лівого бордюру або відбійника. Так що, вперше сівши за кермо авто з правим кермом, перший час контролюйте з допомогою лівого дзеркала смугу руху. Незабаром ви почнете відчувати ліву сторону без бокового дзеркала.

Використовуйте палицю для селфи або інший підручний інструмент, щоб користуватися картою паркування або для платного проїзду по шосе

Напевно, багато власників праворульних автомобілів часто нервують при заїзді та виїзді з охоронюваного або платного паркінгу, де, перш ніж проїхати на паркінг, потрібно натиснути кнопку і взяти паркувальну карту. Коли зліва знаходиться пасажир, це не проблема. Але як бути, якщо ви один за кермом праворульний машини?

Як управляти автомобілем з правим кермом

В цьому випадку вам стане в нагоді будь-інструмент (наприклад, селфи-довга палиця або лазерна указка), на яку можна прикріпити картку. Правда, в цьому випадку використовувати її, не виходячи з машини, ви зможете тільки при виїзді. При заїзді на парковку вам все-таки доведеться вилізти з машини.

А що робити, якщо ви часто заїжджаєте на різні паркінги у торгових і бізнес-центрів? Адже постійно вилазити з машини дуже незручно. Так, це так. Але з цим нічого не поробиш. Адже ви за кермом автомобіля, який призначений зовсім для іншого типу руху.

Так що в ідеалі краще їздити не одному, а з переднім пасажиром, який стане вашим помічником на паркінгах та платних трасах.

Переваги праворульного автомобіля

Як управляти автомобілем з правим кермом

Одна з переваг праворульного авто – це найкраща безпеку водія при виході з машини, припаркованої на узбіччі. Адже в цьому випадку ви будете виходити з-за керма не в бік дороги, де рухається автотранспорт.

Дивіться також: Що не можна робити за кермом повнопривідного авто?

В тому числі у вас буде цікавий вибір на авторинку Росії (або Японії, Австралії, Англії, якщо ви захочете пригнати авто з цих країн) на відміну від ліворульних авто. Особливо це стосується японських машин. Адже на відміну від ліворульних японських авто праворульних моделей набагато більше. Також не забувайте, що праворульниє японські автомобілі часто мають більш багаті комплектації і більш цікаві механізми.

Так що не бійтеся купувати праворульний автомобіль: керувати праворукой машиною так само просто, як і леворульной. І якщо ви дійсно хочете придбати дешевше праворульний аналог леворульного авто або хочете придбати модель, яка не представлена в леворульной версії в Росії, то сміливо купуйте автомобіль з правим розташуванням керма.

І не варто побоюватися, що в Росії заборонять автомобілі з правим кермом. Пам’ятайте, що їх не заборонили навіть тоді, коли законопроект про заборону був підготовлений урядом (зараз про нього ніхто вже й не згадує). Також не забувайте, що праворульниє авто – це основний ринок Далекого Сходу, без якої цей регіон вже, напевно, і не мислить життя. Так що малоймовірно, що влада нашої країни підуть на радикальні заходи щодо праворуких авто.