Нові дослідження показали, що може бути небезпечніше ніж СМС-ки за кермом

253

Дивись на дорогу, а не в екран музичної системи

Як тільки текстові повідомлення, СМС увійшли в повсякденний побут, люди за кермом почали дивитися у свої телефони, а не на дорогу. Це, безумовно, була вкрай небезпечна тенденція. Набір і навіть читання СМС під час водіння сьогодні незаконно в більшості країн і це правильно. Однак нове дослідження виявило ще більш небезпечну тенденцію, яка відволікає від дороги крутіше горезвісних смартфонів. І її створюють самі автовиробники.

Дослідження, замовлене AAA (Американська автомобільна асоціація), виявило, що в середньому водії витрачають 40 секунд на те, щоб розібратися з навігацією (прокласти маршрут, наприклад) в інформаційно-розважальної системи автомобіля. Не складно зрозуміти, що такі маніпуляції під час руху може призвести до дорожньо-транспортної пригоди, адже всі 40 секунд водій практично не буде дивитися на дорогу.

Лише на другому місці за ступенем небезпеки розташувалася текстова розсилка СМС. Далі за ступенем небезпеки в рейтингу виявилися телефонні дзвінки по гучномовному зв’язку і пошук радіостанції.

Навіть при швидкості 40 км/год за час копання в надрах системи автомобіль проїде відстань чотирьох футбольних полів. Без малого майже півкілометра. Який висновок випливає з цього дослідження? Як вберегтися від недобрих наслідків? Не користуватися навігацією?

Ні звичайно, користуватися навігацією можна, але дослідники дають корисну пораду, яким чином це робити. Мораль дослідження така – налаштуйте навігацію, перш ніж почати рух. Це кращий спосіб не зіткнутися з неприємностями в прямому сенсі цього слова.

Нові дослідження показали, що може бути небезпечніше ніж СМС-ки за кермом

Друге, на що звертають увагу експерти, і що не залежить від водіїв, навігація по інформаційно-розважальних систем занадто складна, а часом і заплутана. Можливо висновки дослідження сприятимуть автовиробників на розробку більш продуманих і зручних у використанні навігаційних систем.

Деякі автовиробники вже сьогодні змогли домогтися більш безпечного використання навігацією під час руху. Інші пішли далі, 12 з 30 транспортних засобів просто блокують доступ водієві до користування навігацією під час водіння. Хочеш прокласти маршрут, будь ласка, зупинитися і витратити 30 40 секунд на пошук потрібної точки на карті.

Дослідження ААА також виявило, що ступінь відволікання може змінюватись в залежності від марки автомобіля, багато нові моделі йдуть з перевантаженими функціоналом інформаційно-розважальними системами, які в доважок до навігації мають ряд різноманітних функцій.

Нові дослідження показали, що може бути небезпечніше ніж СМС-ки за кермом

У топ найгірших моделей за версією асоціації ААА увійшли:

Ford Mustang GT

Tesla Model S

Краще справи йдуть з Toyota Corolla, в якій водієві не потрібно сильно відволікатися в дорозі. Жоден з випробуваних автомобілів не вимагав низького уваги водія.

Загальні дані по автомобілям

Низька небезпека

Середня небезпека

Висока небезпека

Дуже висока небезпека

Немає даних

Chevrolet Equinox LT

Ford F250 XLT

Hyundai Santa Fe Sport

Lincoln МКС Premiere

Toyota Camry SE

Toyota Corolla SE

Toyota Sienna XLE

Cadillac XT5 Luxury

Chevrolet Traverse LT

Dodge Ram 1500

Ford Fusion Titanium

Hyundai Sonata Base

Infiniti Q50 Premium

Jeep Compass Sport

Jeep Grand Cherokee Limited

Kia Sorento LX

Nissan Maxima SV

Toyota Rav 4 XLE

Audi Q7 QPP

Chrysler 300 C

Dodge Durango GT

Ford Mustang GT

GMC Yukon SLT

Honda Civic Touring

Honda Ridgeline RTL-E

Mazda3 Touring

Nissan Armada SV

Subaru Crosstrek Premium

Tesla Model S

Volvo XC60 T5 Inscription

Можливо, не випадково, а швидше закономірно, що більш дорогі автомобілі мали більш складними інформаційно-розважальними системами і були потенційно небезпечними для всіх учасників дорожнього руху. Повний список моделей AAA можна подивитися тут.

Дивіться також: Вчимося водінню у безпілотних автомобілів

Підводячи підсумок, можна з упевненістю сказати, не варто покладатися на нові технології і якщо ви бачите, що користування гаджетами в автомобілі вас відволікає, зупиніться, налаштуйте його і вирушайте в дорогу без небезпеки.