Ось чому несправні амортизатори небезпечні

488

Заміна несправних амортизаторів: Як розпізнати знос амортизаторів в автомобілі?

Багато водіїв не підозрюють, наскільки небезпечні дефектні амортизатори. Це показують численні тести. Так, нещодавно німецький журнал Autobild спільно з ZF-Sachs провели випробування з метою з’ясувати, наскільки небезпечно експлуатувати автомобіль з зношеними амортизаторами. Наприклад, чи знаєте ви, що з-за дефектів амортизаторів ви можете потрапити в ДТП? Тому кожен автовласник повинен періодично проводити перевірку стану амортизаторів. Тільки так можна знизити ризик опинитися в аварії.

Всі ми знаємо, що автомобільні амортизатори створені, щоб поглинати удари від нерівних доріг. З урахуванням того, що всі автомобілі важать чимало, можна собі уявити, яку колосальну навантаження випробовують амортизатори. Завдяки справним амортизаторам на кузов машини під час руху надходить менше вібрації. Ми знаємо, що рівних доріг практично не існує. Відповідно, амортизатори відчувають практично постійну навантаження. Це призводить до їх зносу. Причому чим гірші дороги у вашому районі проживання, тим менше прослужать амортизатори у вашій машині.

Ось чому несправні амортизатори небезпечні

Найчастішою проблемою амортизатора є текти масла, яка відбувається із-за зносу штока поршня амортизатора. В результаті при спрацьовуванні амортизаційного механізму усередині амортизатора масло видавлюється і потрапляє на корпус амортизатора. Однак навіть якщо амортизатори виглядають сухими, це аж ніяк не означає, що вони повністю справні. Справа в тому, що в наші дні в багатьох автомобілях замість масляних амортизаторів стали використовуватися газові, при протіканні яких ви не побачите жодних ознак несправності.

Швидка перевірка амортизаторів в машині: Як дізнатися, що в автомобілі несправні амортизатори?

Ось простий тест для перевірки автомобільних амортизаторів:

  • – Встаньте поруч з одним з чотирьох коліс вашого автомобіля
  • – Натисніть в підходящому місці на автомобіль (на крило, багажник, двері), щоб кузов машини опустився. Натискайте до тих пір, поки кузов машини не перестане опускатися
  • – Тепер ослабте ваш тиск на кузов і відійдіть в сторону, звернувши увагу на те, як кузов буде підніматися вгору
  • – Майте на увазі, що при справному амортизаторі автомобіль повинен піднятися вгору тільки один раз
  • – Якщо після того, як ви відійшли від автомобіля, послабивши тиск на кузов, автомобіль підніметься вгору, опуститься вниз і знову підніметься вгору, це явно говорить про те, що амортизатор несправний.
  • – Проведіть повторний подібний тест з іншими амортизаторами

Амортизатори в автомобілі повинні регулярно перевірятися

Ось чому несправні амортизатори небезпечні

За оцінками експертів, в нашій країні із-за старості автопарку, а також у зв’язку з поганим добробутом населення величезна кількість автомобілів на наших дорогах експлуатуються з зношеними або зламаними амортизаторами (демпфери). Особливо різке зростання поганого технічного стану автотранспорту спостерігається з моменту спрощення процедури техогляду. До речі, не багато досвідчені автолюбителі знають, що бажано перевірити стан амортизаторів, якщо пробіг автомобіля перевалив за 80 000 км. Далі перевірка амортизаторів має проводитися кожні 20 000 км. Причому не аби де, а строго на спеціальному стенді. Як ви вже зрозуміли, зробити це можна тільки в спеціалізованому технічному автоцентрі.

Чому так важливо періодично перевіряти стан амортизаторів в машині?

Ось чому несправні амортизатори небезпечні

Вся справа в тому, що несправні амортизатори створюють небезпеку для власників автомобілів, а також для всіх учасників дорожнього руху. Наприклад, нещодавно проведені тести Autobild, в яких брали участь два Volkswagen Golf четвертого покоління (в одній машині були справні амортизатори, в іншій встановлені дефектні), показали, що автомобіль із зношеним амортизатором дуже небезпечний на дорозі.

Наприклад, Golf IV із зношеними амортизаторами, незважаючи на спрацьовування системи ESP, при повороті втрачає стійкість на дорозі. Але це ніщо в порівнянні з тим, що автомобіль з дефектним амортизатором при гальмуванні з 50 км/год відчуває проблеми із своєчасною зупинкою. Так, машина з встановленим зношеним амортизатором показала в тесті довгий гальмівний шлях в порівнянні з тим же автомобілем, на якому були встановлені повністю справні амортизатори. А всі ми знаємо, що довжина гальмівного шляху – один з головних факторів під час екстреної ситуації на дорозі. Ви ж розумієте, що зайві міліметри можуть призвести до ДТП, не кажучи вже про зайві сантиметри і метрах.

При несправних амортизаторах машина змінює ходові якості

Ось чому несправні амортизатори небезпечні

Ви коли-небудь кидали м’ячик на підлогу? Кинутий м’ячик продовжує стрибати певний час, то падаючи, то відскакуючи від поверхні асфальту, підлоги, покриття в залі і т. п. Також працюють і пружини в підвісці більшості автомобілів. І якщо б не було амортизаторів, то ваша машина, наїхавши під час руху навіть на маленьку нерівність, почала підстрибувати як м’ячик. Причому, проїхавши невелику нерівність, кузов машини ще довго гойдався вгору і вниз. Амортизатори ж запобігають подібну розкачку із-за нерівностей на дорозі, гасячи інерцію автомобіля.

Але в зв’язку з природним зносом згодом демпфіруючі дію амортизаторів стає все менше і менше. І, на жаль, перший час це може бути непомітно і навіть ніяк не позначатися на комфорту водія і пасажирів.

Ось чому несправні амортизатори небезпечні

Але насправді шкідливий вплив зношених амортизаторів вже почалося.

Так як дефектні амортизатори вже не можуть, як раніше, гасити розгойдування автомобіля вгору-вниз, колеса автомобіля починають підстрибувати як м’ячик при проїзді нерівностей на дорожній поверхні. У результаті постійно змінюється пляма контакту шин з дорогою. До речі, саме з-за підстрибування коліс в результаті поганої роботи амортизаторів істотно збільшується гальмівний шлях, оскільки із-за поганого плями контакту знижується зчеплення коліс з дорожньою поверхнею.

В тому числі при поганих амортизаторах автомобіль стає нестійким на дорозі. Особливо при проходженні поворотів. Крім того, із-за руху гуми вгору-вниз збільшується ризик аквапланування.

Природно, через несправні дефектних амортизаторів збільшується знос шин і елементів підвіски.

Так що якщо ви купили старий автомобіль, вам варто обов’язково перевірити стан всіх амортизаторів і в разі їх несправності замінити на нові.

На жаль, не завжди дідівські способи здатні виявити всі можливі дефекти амортизаторів. Тому рекомендуємо вам звернутися до фахівців, які не пропустять під час діагностики можливі ознаки зносу амортизаторів.

Отже, давайте на закінчення ще раз пригадаємо, чим небезпечні несправні амортизатори.

Ось чому несправні амортизатори небезпечні

Зношені амортизатори становлять велику небезпеку. Зокрема, погіршується гальмовий шлях автомобіля з-за відсутності демпфування, в результаті чого шини починають втрачати контакт з дорогою.

Ось чому несправні амортизатори небезпечні

Гальмівний тест компанії ZF-Sachs показав, що у автомобіля з зношеними амортизаторами (на фото автомобіль на задньому плані) збільшується гальмівний шлях. Так, при гальмуванні зі швидкості 50 км/год гальмівний шлях авто з несправними амортизаторами збільшився під час тесту на 3,5 метра в порівнянні з автомобілем із справними амортизаторами (на фото авто на передньому плані).

Ось чому несправні амортизатори небезпечні

Знос амортизаторів відмінно виявляє спеціальний стенд у техцентрі. Автомобіль заїжджає на спеціальні вібруючі пластини, і комп’ютер починає зчитувати, як працює амортизатор. Навіть при найменшому відхиленні в роботі амортизатора комп’ютер визначить це.

Ось чому несправні амортизатори небезпечні

Також для того, щоб перевірити стан амортизатора, корисний і візуальний огляд. Якщо при огляді корпус амортизатора в маслі, то механізм необхідно замінити на новий.

Ось чому несправні амортизатори небезпечні

Ручний дідівський тест на розгойдування автомобіля вгору-вниз, на жаль, виявляє тільки зовсім «убиті» амортизатори. В інших випадках за допомогою розгойдування ви не визначите ступінь зносу амортизатора. Тому тест на стенді незамінний.

Ось чому несправні амортизатори небезпечні

Якщо ви помітили частковий знос протектора (нерівномірний знос тощо), то вірогідною причиною цього може бути знос амортизаторів.

Ось чому несправні амортизатори небезпечні

Завжди змінюйте обидва амортизатора однієї осі. На задній осі Golf амортизатори змінюються набагато легше, ніж на передній.

Ось чому несправні амортизатори небезпечні

В середньому на одній осі для заміни амортизаторів знадобиться близько 12-15 тис. рублів (вартість оригінальних запчастин + робота у дилера). В середньому для заміни необхідно витратити мінімум 1 годину.