10 найбільш великих штрафів, які можуть виписати водієві

232

У Росії підвищують штрафи? Подивимося на інші країни з дуже високими штрафами

У всьому світі штрафи за порушення правил дорожнього руху поступово збільшуються. Це стосується незначних порушень — таких, як їзда по велосипедній доріжці чи не включений сигнал повороту при маневруванні. Але існують штрафи, які завдадуть серйозної шкоди бюджету порушника.

Значні проступки на дорозі призведуть до позбавлення водійських прав і судових позовів. Це спричинить великі виплати, а також відсутність можливості керувати автомобілем протягом тривалого часу. Додатково можуть застосовуватися й інші санкції за прострочення оплати штрафів.

Дивіться також: За що водія можуть заарештувати

Наприклад, в США існує серйозна критика суворих покарань водіїв. Вона ґрунтується на тому, що, коли водій позбавляється водійських прав, він не може їздити, а значить, бюджет втрачає близько 140 млн. доларів, які надходять у вигляді податкових зборів. Це сильно б’є по страховим компаніям та обслуговує автомобілі інфраструктурі.

Подивимося на прикладі США, які найбільш суворі штрафи можуть бути виписані водіям.

1. Перевищення дозволеної швидкості на 10-15 км/год

10 найбільш великих штрафів, які можуть виписати водієві

Навіть незначне перевищення швидкості призведе до штрафу. Ні для кого не секрет, що така міра використовується в більшій мірі для поповнення бюджету, ніж для забезпечення порядку на дорогах. Але компанія Zebra підрахувала, що оплата таких штрафів страховим компаніям обходяться в середньому в 270 доларів (в рублях 15 тис.).

2. Якщо не поступитися дорогу спецавтомобілям з проблисковими маячками

10 найбільш великих штрафів, які можуть виписати водієві

Проблискові маячки на поліцейських, пожежників, автомобілях швидкої допомоги дають їм пріоритет в русі. Це потрібно для того, щоб вчасно приїжджати на екстрені виклики. Водії, які не поступляться дорогу такій техніці, будуть оштрафовані. Не важливо, поспішали вони або просто були неуважними. Наприклад, у Каліфорнії покарання за таке порушення починається від 490 доларів (28 тис. рублів). При цьому збільшуються і страхові витрати.

3. Значне перевищення швидкості

10 найбільш великих штрафів, які можуть виписати водієві

Якщо незначні перевищення дозволеної швидкості призведуть до відносно невеликим штрафів, то істотне перевищення меж значно збільшить суму. У Каліфорнії при русі на швидкості вище дозволеної на 40 км/год водій буде змушений заплатити мінімум 490 доларів (28.000 рублів).

4. Заподіяння тілесних ушкоджень внаслідок порушення швидкісного режиму

10 найбільш великих штрафів, які можуть виписати водієві

Перевищення швидкості, яке призвело до тілесних ушкоджень, значно збільшить розмір штрафу. У США він буде починатися з 1000 доларів (57 тисяч рублів). Але це мінімум, у деяких випадках знадобиться допомога адвоката, який буде захищати порушника в суді. Це також значно збільшить витрати та страхові внески і призведе до позбавлення водійських прав.

5. Використання коштів для блокування зчитування номерних знаків автомобіля

10 найбільш великих штрафів, які можуть виписати водієві

У США широко використовуються системи для дистанційного зчитування номерів автомобілів для визначення власника і направлення на його ім’я штрафу. Особливо часто камери зустрічаються на платних мостах і дорогах. Але існує безліч засобів, які блокують роботу такого обладнання. Якщо в США ловлять водія, який використовує заборонені спецзасоби, то його штраф почнеться з 1105 доларів (63 тис. у карбованцевому еквіваленті). Разом з цим може послідувати позбавлення прав.

6. Винен у ДТП

10 найбільш великих штрафів, які можуть виписати водієві

Якщо водій не винен у аварії, йому відшкодовують шкоду страхові компанії. Також вони оплачують пошкодження і лікування, якщо вина власника автомобіля встановлена — в кінцевому підсумку саме він сплачує витрати. Компанія Zebra підрахувала, що за останні роки розмір страхових виплат винуватцями ДТП в середньому збільшився на 612 доларів (35 тис. рублів).

7. Втручання в роботу регулюючих пристроїв

10 найбільш великих штрафів, які можуть виписати водієві

Одні з найбільш високих штрафів у США виписуються за фальсифікацію роботи світлофорів, наприклад, відключення червоного сигналу або дії зі знаками дорожнього руху. Навіть якщо цей акт не призводить до травм, винуватець повинен буде виплатити штраф у розмірі 2130 доларів (120 тис. рублів!).

8. Необережна їзда

10 найбільш великих штрафів, які можуть виписати водієві

Цей фактор, згідно з дослідженнями компанії Zebra, призводить до необхідності виплати значних штрафів. Середня вартість неуважності й необережності становить 1323 долара (76 тис. рублів) і може досягати 2320 доларів (135 тис. рублів). Уникнути таких значних витрат досить просто — необхідно уважно стежити за знаками і дорожньою розміткою, не розвертатися через суцільну лінію.

9. Гонки

10 найбільш великих штрафів, які можуть виписати водієві

Наслідування героям фільму «Форсаж» не викликає захват у влади, і таких водіїв після зупинки затримують. За гонки в середньому власники автомобілів, за даними компанії Zebra, платять 2368 доларів (137.000 рублів) і позбавленням прав. Відповідно, значно збільшуються і страхові внески.

Дивіться також: 5 шкідливих звичок за кермом, від яких ви повинні позбутися

10. Водіння в нетверезому вигляді

10 найбільш великих штрафів, які можуть виписати водієві

З усіх порушень найдорожчим є керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння. За це законодавством деяких штатів передбачений арешт і взяття під варту. При цьому доведеться заплатити значний штраф, який на кілька тисяч доларів збільшить страхові виплати, а після відбування покарання і повернення прав водій повинен буде встановити алкотестер автомобілі і періодично проходити контроль на тверезість.

Автор: Сергій Василенков