У 70-ті роки Роллс-Ройс побудував дуже дивний роторний двигун

268

Самий незвичайний роторний двигун в світі був побудований Rolls-Royce в минулому столітті

Роллс-Ройс відомий багатьма речами, але сміливі технологічні рішення не одна з них. Можливо тому так дивно, що інженери англійської компанії зробили двигун, базові складові якого абсолютно неможливо приєднати одне до іншого. Читайте самі: двигун Ванкеля, дизельне паливо і два готельних один від одного ротора з шильдиком Rolls-Royce на всьому цьому неподобстві.

Я навіть про таке не чув, щоб Роллс-Ройс взагалі експериментував з роторними двигунами. Тим більше роторними двигунами, що працюють на дизельному паливі. Однак, як кажуть вирізки з газет 1970 року – це дійсно так. Цим англійці займалися в кінці 1960-х початку 1970-х років.

Щоправда історія свідчить, що метою розробки цих моторів було не встановлення в дико дорогі люксові авто з якими ми зазвичай асоціюємо ім’я Rolls-Royce, але серійне виробництво двигунів для військових потреб. В легені військові транспортні засоби вони повинні були ставитися.

Стаття в грудневому номері Autocar 1970-го року, докладно описує принцип дії унікального двигуна. Реально захоплююча річ. Це роторний Ванкеля з двома роторами, але два ротори не коаксіальні, як у традиційному двороторному двигуні. Замість цього конструкцію можна уявити, як два сполучених роторних мотора, один над іншим.

У 70-ті роки Роллс-Ройс побудував дуже дивний роторний двигун

Двигун по своїй суті є двоступінчастим агрегатом, у якому ротор внизу діє в якості компресора для нагнітання повітря у верхню частину мотора, яка як раз і спроектована для того щоб виробляти потужність (робоча частина). Оскільки роторний двигун по своїй суті є об’ємних гідромашин (робота якої заснована на поперемінному заповненні камери робочої середовищем і витіснення її з камери), це означає, що впускна камера має більший обсяг, ніж розвантажувальна камера, за рахунок чого суміш всередині стискається.

У випадку з версією двигуна Ванкеля від Роллс-Ройс:

Спочатку проводиться нагнітання тиску повітря нижнім ротором, потім стиснене повітря влітає в камеру компактної верхній частині роторного мотора, де відбувається ще більше стиснення повітря, далі по мірі просування обертання верхнього ротора впорскується дизельне паливо, створюючи збіднену паливо-повітряну суміш, після чого вона стискається ще більше і запалюється як у звичайному дизельному моторі.

Таким тактом відбувається вивільнення камери згоряння від продуктів розпаду.

У 70-ті роки Роллс-Ройс побудував дуже дивний роторний двигун

По всій видимості Роллс-Ройс витратили чимало часу і ресурсів на з’ясування того, як вирішити питання ущільнення та інших технічних перешкод і в кінцевому підсумку зробив не менше чотирьох екземплярів двигунів, не рахуючи модифікованих ДВС Ванкеля які вони використовували в якості стенду:


Перший двигун розробки Rolls—Royce називався R1, який був задуманий виключно як інструмент дослідження. З об’ємом ступені компресора в 1,126 куб. см і камери згоряння 500 куб. см. він виробляє понад 50 л. с. і досягає мінімальної питомої витрати палива в 0.5 фунтів/л. с./год. Крім того, експериментальний двигун був використаний для інженерної розробки найбільш вигідного розташування впускних і випускних вікон мотора.

Двигун R2 став альтернативної триступеневої компонуванням, побудованої, але не дослідженою більш докладно.
Версія R3 відносилася лише до опрацювання етапу згоряння палива. Вона використовувалася в якості основного блоку для створення ряду експериментальних роторних двигунів. Обсяг – 1.216 куб. см, потужність 180 л. с. при 4.500 оборотах на хвилину в умовах випробувань.
Кінцевим двигуном стала версія 2—R6. Це двигун для військових цілей, складається з двох частин двоступінчастого роторного мотора. Ротор камери згоряння – 1.265 куб. см., ротор низького тиску має обсяг 3.250 куб. см. Потужність – 350 к. с. при 4.500 обертах. При вазі в 425 кг мотор володіє відмінним співвідношенням потужність до масі.

Можливо для більшості людей здасться не вражаючим вага в 425 кг, але, якщо враховувати, що мова йде про дизельному силовому агрегаті, співвідношення вага/потужність дійсно гідні і еквівалентні сучасному мотору GM Duramax V8 робить 330 к. с. і весящему близько 385 кг.

Дивіться також: Чому двигуни V4 рідко зустрічаються в автомобілях?

Двигуну не судилося вижити в конкурентній боротьбі, дуже примхливим і дорогим у виробництві він був, тим не менше цей мотор залишиться назавжди в музеї самих незвичайних і певною мірою революційних технічних рішень.