Як кидають покупців і продавців автомобілів

403

1000 способів обману при купівлі-продажу автомобіля.

Так вже склалося, але купівля-продаж автомобілів завжди була неспокійною і небезпечним заняттям в нашій країні. Всі ми знаємо, що в 90-х і початку 2000-х найбільше криміналу в автогалузі було на різних авторинках. Також на автошахраїв можна було нарватися і в приватних оголошення в газетах, які були популярні в старі часи.

Як кидають покупців і продавців автомобілівСьогодні ж з розвитком Інтернету автокидалы прийшли в Мережу, заманюючи своїми красивими оголошеннями на популярних дошках оголошень. Але сьогодні шахраї більш винахідливі, ніж за часів ринкових авторазвалов. На що тільки не йдуть злочинці, щоб виманити у покупців або продавців кровно нажиті гроші.

Як же не потрапити у кримінальні мережі злочинців на сучасному авторинку? Все дуже просто. Потрібно просто знати 1001 метод і спосіб відбирання грошей на авторинку. Звичайно, в рамках нашого матеріалу описати всі методи автокидал нереально. Тому ми опишемо найбільш поширені останнім часом. Сподіваємося, наш матеріал допоможе багатьом автолюбителям уникнути можливих проблем при купівлі-продажу автомобілів і захистити не тільки свою власність, але і зберегти заощадження. Як мовиться, попереджений – значить, озброєний.

Шахраї за ґратами проти продавців автомобілів

Як кидають покупців і продавців автомобілів

Чи знаєте ви, що кожен продавець вживаного авто ризикує бути обкраденим злочинцями, які вже відбувають термін в колоніях? В останні роки нашу країну захлеснула хвиля шахрайств, пов’язаних з крадіжками грошей з банківських карт. Причому, як правило, подібним бізнесом займаються ті, хто вже сидить в місцях не настільки віддалених. Як? Зараз розповімо.

Дивіться також: Що робити, щоб вас не обдурили в автосалоні

Вже давно відомо, що в будь-якій колонії знаходиться величезна кількість мобільних телефонів і лівих сім-карт, за допомогою яких зеки не тільки зв’язуються зі своїми родичами і друзями, але і продовжують займатися криміналом.

Отже, уявіть: ви розмістили оголошення про продаж свого улюбленого авто на одній з електронних дощок оголошень (найчастіше шахраї шукають своїх жертв на наступних сайтах: Avito.ru, Auto.ru, Drom.ru) і чекаєте покупця. На жаль, в більшості випадків автомобіль не вдається продати досить швидко. У підсумку ваша машина просто «зависає». Далі відбувається наступне.

Як кидають покупців і продавців автомобілів

Вам надходить дзвінок від потенційного покупця, який починає розхвалювати ваш автомобіль і заявляє про своє бажання його придбати. Зазвичай в таких випадках відразу повідомляють, що не можуть під’їхати на огляд машини найближчим часом у зв’язку з тим, що дзвонять вам з іншого регіону країни. Далі все класично. Вам кажуть, що бажають перевести вам завдаток. Вгадайте, куди? Звичайно ж, на банківську карту.

Дивіться також: Як перевірити автомобіль онлайн: Перевірка популярних сервісів в Інтернеті

Мало того, для більшої переконливості «покупець» готовий вислати вам копію свого паспорта і номер кредитної картки, а також відразу ж перевести вам завдаток. У більшості випадків багато продавці погоджуються на такі умови, не відчуваючи ніякого підступу.

Але як же шахраї можуть вкрасти гроші у продавця авто? Все просто. Зловмисники присипляють пильність продавця автомобіля, виславши йому копію паспорта, фотокопію банківської карти і перевівши в якості завдатку невелику суму. Потім під різним приводом вони намагатимуться виманити у продавця конфіденційну інформацію (нібито на вимогу їх банку для здійснення переказу), в першу чергу паспортні дані та номер банківської карти.

Як кидають покупців і продавців автомобілів

Мета проста – отримати доступ до вашої банківської картки через особистий кабінет мобільного банку стільникового оператора або через особистий кабінет банку, що випустив картку. Далі, отримавши інформацію, шахраї заходять в онлайн-сервіс банку і, ввівши необхідні дані, запускають опцію відновлення пароля для входу в особистий кабінет управління банківськими рахунками. Але як вони дізнаються новий пароль, який зазвичай надсилається на мобільний телефон власника банківської карти? Дуже просто.

Як кидають покупців і продавців автомобілів

Довірливі продавці автомобілів самі повідомляють подібні паролі зловмисникам, які втерлися в довіру до них, перевівши невеликий завдаток. Зазвичай паролі для відновлення доступу до банківського рахунку виманюються під приводом того, що нібито банк покупця для перекладу вимагає назвати пароль, отриманий продавцем авто на свій телефон. Природно, багато хто, не знайомі з банківськими технологіями, без задньої думки повідомляють злочинцям паролі для доступу в особистий кабінет управління банківськими рахунками.

Як кидають покупців і продавців автомобілів

Далі все стандартно. Аферисти, отримавши від продавця автомобіля заповітний пароль доступу до особистого кабінету банку, переводять усі грошові кошти на інші депозитні картки, відкриті на підставних осіб Все. Фініта ля комедія… Як ви вже зрозуміли, шахраї щодня проглядають в Мережі величезну кількість оголошень про продаж б/в машин, підбираючи собі жертв. Як правило, в їх вибірку попадають в першу чергу ті власники, які вже давно не можуть продати свої авто.

Найстрашніше, що подібний кримінальний бізнес в місцях не настільки віддалених вже давно поставлено на потік. Хоча варто визнати, що правоохоронні органи не дрімають і за останні роки зуміли виявити безліч злочинних груп, що займаються цим видом тіньового бізнесу, і притягнути шахраїв до відповідальності. Але, на жаль, менше їх не стає.

Як можуть кинути покупця автомобіля

Як кидають покупців і продавців автомобілів

Остап Бендер знав 400 порівняно чесних способів відбирання грошей у населення. Сьогодні автомошенникам відомо набагато більше способів забрати гроші на авторинку. Особливо у довірливих покупців, які часто потрапляють на гачок злочинців. Варто відзначити, що частіше це відбувається через бажання заощадити, а точніше з-за жадібності. Це, до речі, зайвий раз підтверджує справедливість вислову «Ми не настільки багаті, щоб економити». Адже давно відомо, що, намагаючись заощадити при купівлі якогось товару, ми часто купуємо неякісний продукт, в результаті чого можемо в подальшому заплатити втридорога.

А тепер ще один з найбільш майже чесних способів обману покупців автомобілів. Уявіть, що ви довгий час шукаєте собі відповідний старий автомобіль. Але, як завжди, вам не вистачає грошей саме на те, що ви шукали. І ось несподівано ви знаходите в Мережі оголошення про продаж за відмінною ціною (часто навіть нижче ринку) автомобіля своєї мрії. Ви нервово набираєте телефон продавця, в думках накручуючи себе, що, швидше за все, автомобіль вже проданий (адже за такою низькою ціною він не може продаватися довго), і у відповідь чуєте, що авто ще не проданий.

Як кидають покупців і продавців автомобілів

Природно, в цьому випадку багато будуть готові летіти хоч на край світу, щоб застовпити за собою автомобіль з вигідним цінником. Домовившись з продавцем, ви летите як на крилах надії виявитися першим, хто залишить завдаток за автомобіль мрії.

Приїхавши до продавця, ви реально переконується, що продається авто немає ніяких каверз і що він реальний (як і сам власник), та ще до того ж, як не дивно, виявився навіть не перекупом (що рідкість у наш час).

Потім продавець просить покупця завдаток готівкою або авансовий платіж на банківську карту. Багато покупців, боячись упустити вигідну угоду, погоджуються залишити завдаток. В обмін на авансовий платіж продавець навіть може видати покупцю розписку. Далі продавець пропонує відправитися за його домашньою адресою нібито для того, щоб взяти ПТС. Але в чому ж тут підступ? Як в цьому випадку можуть кинути покупця?

Все просто. Найчастіше в розписці не вказують фіксовану суму продається авто або взагалі не вказують предмет майбутньої угоди, в рамках якої і був зроблений авансовий платіж.

Як кидають покупців і продавців автомобілів

Коли ж продавець повертається з ПТС на автомобіль, покупець несподівано дізнається, що вартість автомобіля зросла на 15-30 відсотків. Також зазвичай в цьому випадку продавець повідомляє, що якщо не буде укладений договір купівлі-продажу, завдаток покупець назад не отримає у відповідності з чинним законодавством. Причому в цьому випадку у покупця реально практично немає шансів забрати свої гроші назад, оскільки через свою неуважність або через нестачу юридичної грамотності була складена розписка про завдаток за автомобіль, вартість якого в документі не була вказана. Як бачите, все в рамках закону.

У підсумку покупцеві або доведеться купувати автомобіль набагато дорожче, або попрощатися зі своїми грошима, виплаченими в якості завдатку шахраєві.

Будьте уважні з кредитними автомобілями

Як кидають покупців і продавців автомобілів

За статистикою, понад 50% нових автомобілів в Росії купується в кредит. Особливо після початку економічної кризи в країні, знецінення національної валюти та суттєвого підвищення цінників усіма автодилерами в країні.

Так що нарватися в оголошенні на кредитний автомобіль дуже і дуже просто. І добре, якщо кредитний автомобіль продає чесний автовласник для того, щоб розрахуватися з банком. В цьому немає нічого поганого. Зазвичай такі угоди прозорі і безпечні (як правило, гроші за авто покупець буде віддавати в банк і там же отримає ПТС, який перебував у заставі по автокредиту).

Як кидають покупців і продавців автомобілів

Але, на жаль, шахраї не дрімають і тут, намагаючись продати довірливим громадянам кредитні автомобілі, оформлені на підставних людей (судимі, алкоголіки, наркомани тощо). Але як зловмисники продають кредитні авто, якщо, як правило, у кредитної машини паспорт транспортного засобу (ПТС) зберігається в банку в якості застави? Все дуже просто. Злочинці отримують офіційно, на цілком законних підставах дублікат ПТС в Державтоінспекції, звернувшись із заявою про втрату документа. У підсумку, сплативши держмито, вони мають на руках новий справжній ПТС.

Як кидають покупців і продавців автомобілів

Далі автомобіль за низькою ціною виставляється в Інтернеті на продаж. Зазвичай в описі до оголошення вказується, що машина терміново продається у зв’язку з переїздом в інший регіон проживання або від’їздом за кордон.

До речі, часто подібну продаж веде не сам власник авто (за документами), а його представник за генеральною нотаріально завіреної довіреності.

Найгірше, що подібний обман розкрити дуже важко, оскільки в документах на машину ви ніколи не знайдете позначки, що автомобіль знаходиться під заставою у банку. На відміну від лізингу, коли в момент оформлення автокредиту власником авто відразу стає покупець, який оформив кредит.

На щастя, в Росії вже давно працює єдиний реєстр застав, який банківські організації повинні подавати дані про заставу транспортних засобів в якості забезпечення по автокредитах. От тільки роблять це не всі банки. Тому не завжди є можливість достовірно дізнатися, чи той чи інший автомобіль в заставі у банку. Правда, в цьому випадку банк ризикує, оскільки ви можете бути визнані судом добросовісним набувачем автомобіля.

Як кидають покупців і продавців автомобілів

В інших же випадках, купивши кредитний автомобіль, ризикує покупець. Адже якщо в реєстрі застав є інформація про машину, яку ви придбали, то згідно з чинним законодавством банк має право забрати у вас автомобіль, за який його колишній власник не виплатив кредит. Єдиний спосіб залишити собі такий проблемний автомобіль – це розплатитися з банком або перевести кредит на себе. Але в такому випадку ви заплатите двічі.

Тому ніколи не купуйте автомобіль з рук, не впевнившись у його чистоті і не перевіривши реєстр застав. Зробити це можна тут.

Обережно! Клони

Як кидають покупців і продавців автомобілів

Ще один поширений останнім часом випадок шахрайства на авторинку Росії. Мова йде про продаж автомобілів-клонів, або двійників. Тут схема така. Можна викрасти автомобіль. Потім в залежності від його Вин-номери зловмисники по базі ГИБДД підбирають такий же автомобіль (марка, модель, модифікація, рік випуску тощо) з схожими ідентифікаційними номерами. Далі на викраденому авто перебиваються ідентифікаційні номери і виготовляються підроблені документи, які відрізнити від оригіналу може тільки професійний експерт. Після виготовляються копії державних номерних знаків, і машина відправляється в інший регіон на продаж.

Дивіться також: Як дешево купити конфіскований або пошкоджений автомобіль

Як правило, в якості продавця буде виступати шахрай з підробленим паспортом і генеральною довіреністю від власника. У результаті на світ з’являється повний двійник реального автомобіля з реальною історією у дилера і чистий у всіх базах даних. В цьому випадку навіть у найбільш підозрілих покупців не виникне сумніву в чистоті машини і в чесності продавця.

Як кидають покупців і продавців автомобілів

Адже, погодьтеся, щоб зрозуміти, що у машини перебиті номери і підроблені документи, в цьому потрібно професійно розбиратися. Тим більше, що сьогодні технології дозволяють так перебити номери і виготовити підроблені документи на машину, що відрізнити їх від оригіналу дуже і дуже важко без спеціального обладнання.

До речі, з цим видом шахрайства за останні роки зіткнулося безліч порядних покупців, які просто втратили гроші, так як після укладення купівлі/продажу та передачі грошей зловмисники відразу стають недоступними, а в ГИБДД відмовляються ставити авто на облік у зв’язку зі зміною ідентифікаційних номерів та підробленими документами. В результаті люди залишаються і без грошей, і без машини.

Розбійники з великої дороги

Як кидають покупців і продавців автомобілів

Так, бандитська епоха 90-х вже давно закінчилася. І слава богу. На жаль, злочинці нікуди не поділися. Тому при продажу авто будьте пильні. Адже, виставляючи машину на продаж, ви не лише привертаєте до себе аферистів, але і можете стати жертвою відвертого грабежу або розбою. Останнім часом в Росії знову пішла хвиля відбирання автомобілів. Власників авто просто викидають з машини з метою заволодіння.

Для багатьох злочинців цей спосіб набагато простіше, ніж викрадення, який вимагає дорогого електронного обладнання.

Найчастіше жертвою розбою чи грабежу стають власники автомобілів, які виставили оголошення про продаж авто в Інтернеті.

Як кидають покупців і продавців автомобілів

Тут класична схема. З вами зв’язується потенційний покупець і призначає зустріч для огляду машини і переговорів. Далі на зустріч приїжджає красива блондинка або непримітний студент і під час огляду просить покататися нібито з метою подивитися, як поводиться машина на дорозі. У результаті зловмисник привозить власника авто в заздалегідь обумовлене місце, де його чекають браві хлопці, які бажають придбати хороший автомобіль.

На жаль, ми не можемо розповісти вам про всі способи обману продавців і покупців автомобілів, оскільки їх безліч. До того ж злочинці не дрімають і щодня винаходять нові способи відбирання грошей у довірливих автолюбителів.

Як кидають покупців і продавців автомобілів

Природно, ми не стали сьогодні зачіпати таку болючу для Росії тему, як обман в численних псевдоавтосалонах, які, отримавши від вас великі гроші, несподівано піднімають вартість авто і потім відмовляються повертати вам ваші гроші. Але це вже інша історія.

Дивіться також: Як перевірити автомобіль онлайн: Перевірка популярних сервісів в Інтернеті

Сьогодні наша розповідь – про найчастіших способи шахрайства на російському ринку вживаних авто. Так, багато речей, про які ми розповіли, напевно, вже відомі частині наших читачів. Але тим не менш і для них буде не зайвим ще раз дізнатися, як злочинці намагаються обманювати покупців і продавців автомобілів. Пам’ятайте, все залежить тільки від вас. Не будьте довірливими, жадібними і т. п. І ніколи не поспішайте. Якщо ви не можете щось зробити самі, довірте все професіоналам.