Як Карл Бенц заводив перший в світі автомобіль «Motorwagen»

354

Завести перший бензиновий автомобіль було дуже непросто

У 1886 році на Світ з’явився перший у світі автомобіль. Його автором і творцем був Карл Бенц. За сьогоднішніми мірками це навіть не була повноцінна машина, швидше триколісна мотоповозка. Але чотиритактний бензиновий двигун на ньому вже стояв, тому формально саме «Motorwagen» є прабатьком всіх сучасних автомобілів.

Оскільки конструкція була примітивною і «сирий», для пересування і управління агрегатом одночасно були потрібні навички фокусника та циркового акробата. Навіть завести двигун було непросто. Це вам не новий автомобіль сісти. Велика премудрість, вичавив гальма, натиснув на кнопку запуску, мотор загурчав.

На першому запатентованому Бенц Motorwagen все було в рази складніше. Ось відео, завдяки якому можна подивитися яких зусиль варто завести автомобіль. Схоже на гру в рулетку:

Зауважимо, на кадрах природно не оригінальний перший автомобіль Карла Фрідріха Міхаеля Бенца, перша в світі бензинова самохідний візок знаходиться під скляним куполом у музеї в Німеччині. На кадрах показано як заводиться репліка.

В інтернеті є ще ціла купа схожих відео, в яких ентузіасти намагаються оживити класичну конструкцію, щоб потім виїхати на ній в захід. Виглядає справа для дуже терплячих людей. Добре, що з тих пір автопромисловість зробила величезний стрибок вперед і тепер не потрібно щодня проходити всі кола пекла, перш ніж відправитися на роботу.