Автомобілі яких кольорів найвигідніше продавати на старому ринку

233

Як колір автомобіля впливає на вартість при перепродажі

Наші постійні читачі знають, що в справі продажу автомобіля не буває дрібниць. Все важливо і все може впливати на кінцеву вартість авто. Але який критерій кидається в очі першим? Розмір колісних дисків? Ширина покришок? Колір автомобіля.

З приводу впливу кольору на перепродаж б/у автомобіля аналітики щорічно створюють цілі наукові роботи, проводять вивчення ринку, виробляють підрахунки. За підсумками збору цінної інформації закордонні гуру інформпростору заявляють, що яскраві відтінки кузова зберігають вартість автомобіля на більш високому рівні, в той час як приглушені, скромні кольори, навпаки зроблять автомобіль менш затребуваним, а значить більш дешевим.

Дивіться також: Чому колір має значення при продажу автомобіля?

Оскільки амортизація є найсерйознішим з довгострокових витрат автовласника, покупцеві нового автомобіля слід вибрати модель, яка краще зберігає свою первісну вартість по закінченні часу володіння. На прикладі закордонного списку транспортних засобів, в якому були зібрані п’ятирічні підтримані автомобілі, можна дізнатися, скільки відсотків вийде виграти при перепродажі, враховуючи безліч факторів, зокрема: технічного стану транспортного засобу, пробігу, попиту і пропозиції в кожному конкретному випадку.

Автомобілі яких кольорів найвигідніше продавати на старому ринку

Як з’ясували аналітики, колір транспортного засобу також може вплинути на вартість перепродажу автомобіля при певних обставинах. Наприклад, згідно з дослідженнями, автомобілі жовтого кольору принесли своїм власникам найбільшу вигоду. Із 2.1 млн. укладених угод на сайті iSeeCars.com, трирічні автомобілі лимонного кольору в середньому коштували на 27% дорожче схожих моделей у такому самому технічному стані, це на 18,5% вище норми.

Другий колір, який дозволяє значно поліпшити середні показники при перепродажі – яскравий помаранчевий. Автомобілі в цьому кольорі стоять на 7.8% дорожче менш яскравих кольорів. Зелені автомобілі зберегли вартість приблизно на 6.9% вище середньої по ринку.

Автомобілі яких кольорів найвигідніше продавати на старому ринку

Однак, як застерігають аналітики, не всі автомобілі в яскравому кольорі є вигідною покупкою. Тренди і мода непостійні. Наприклад, «золоті» авто не цінуються зовсім. Втрата буде 12.1% у порівнянні із середньою вартістю транспортних засобів на б/у ринку. Також сумнівною покупкою нового автомобіля є фіолетовий (на 10,7% нижче середнього показника) і бежевий колір (-10.3%).

Між тим, найбільш поширені кольори автомобілів за версією сайту iSeeCars.com — білий, чорний, червоний і сірий — мають тенденцію до знецінення майже з однаковою швидкістю, середньої по ринку.

Автомобілі яких кольорів найвигідніше продавати на старому ринку

Мабуть, високі ціни на яскраві, красиві автомобілі пояснюється хорошим смаком їх покупців або їх відсутністю, а також тим, що такі моделі часто володіють більш дорогий комплектацією або взагалі є спортивними автомобілями.

Автомобілі яких кольорів найвигідніше продавати на старому ринку

Що стосується ситуації в Росії, на нашому ринку подібних об’ємних досліджень не проводилося. А поверхневий погляд на продавані автомобілі не дозволяє точно сказати про певну тенденцію переваг серед наших автомобілістів до переплат за колірну гаму.

Незважаючи на явне переважання чорних і білих машин у всіх цінових категоріях, в ту ж ціну реалізуються більш яскраві автомобілі – червоні, жовті, зелені.

Втім, конкуренція серед автомобілів чорного і білого кольору може спостерігатися. Багато що залежить від моделі. У деяких випадках продаж автомобіля у чорному кольорі може виявитися вигідніше, порівняно з точно таким же авто кольору холодильника. А ось автомобілі яскравих кольорів продати на вітчизняному ринку непросто, не в ходу яскравість в Росії.

До винятків можна записати хіба що ексклюзивні кольори, які не зустріти на серійних моделях. Однак, тут дуже непросто сказати, що впливає більше, ексклюзив колера або ексклюзивність автомобіля в цілому, оскільки найчастіше мова йде про тюнінгованих версіях машин.