Чому Ілон Маск повинен памятати про Конкорді

239

Ілон Маск придумав новий вид транспорту: Але не все так просто.

Можливо ви вже чули про новому амбіційному і черговому проекті Ілона Маска, який нещодавно заявив, що в найближчому майбутньому (?) він має намір здійснити революції у перевезеннях громадян на великі відстані, тобто в межах всієї нашої планети. Але, як ви вже знаєте , багатьом проектам Ілона Маска не судилося втілиться в реальність. Так що чергова грандіозна ідея навряд чи коли-небудь збудеться.

Генеральний директор компанії SpaceX розповів учасникам Міжнародного космічного конгресу в Австралії, що він порахував необхідним спростити виробництво ракет, які призначені для польотів на Марс, а вирішив зосередитися на одному перспективному проекті. Мова йде про перевезення пасажирів на Землі між містами на ракетоносителях. Звучить це як завжди багатообіцяюче. Але багато хто вважає, що і в цьому проекті існує багато складнощів, які навряд чи будуть коли-то вирішені.

Чому Ілон Маск повинен памятати про Конкорді

Хоча як завжди на папері це виглядає багатообіцяюче. І це дійсно неймовірно, якщо Ілон Маск дійсно знає, як зробити подорожі між містами Землі на ракетах SpaceX.

За словами Маска, завдяки подорожі на ракетоносителях подорожі між самими далекими містами Землі можуть займати в середньому всього 30 хвилин.

Погодьтеся, на тлі часу перельоту з Москви в Нью-Йорк політ в 30 хвилин дуже вражає. Але не все так просто як здається.

Потрібно зазначити, що в історії людства це не перша ідея зробити комерційні авіаперевезення дуже швидкими. І нехай чергова ідея Ілона Маска виглядає як високотехнологічна і інноваційна програма відкриває за новим горизонти космічної ери, завжди потрібно пам’ятати, що в історії Землі вже була надшвидка форма повітряних подорожей, про яку ми всі якось забули.

Мова йде про надшвидкому пасажирському літаку «Конкорд», який не використовується з 2003 року. Сьогодні про це літаку вже фактично ніхто і не згадує. Тим, хто не пам’ятає або не знає про це, нагадаємо. «Конкорд» міг літати на висоті максимум 18 300 метрів (18,3 км).

Максимальна швидкість надзвукового пасажирського літака становила 2 330 км/год. Крейсерська швидкість 2 150 км/годину. Це більш ніж на 1000 км/год швидше, ніж максимальна швидкість сучасного Боїнга 747.

Здавалося б, що майбутнє пасажирських авіаперевезень за «Конкордом». Адже такої швидкості не розвивав не один комерційний пасажирський літак. Але «Конкорд» використовувався в пасажирських перевезеннях тільки з 1976 по 2003 роки.

До речі, цікавий момент. Виходить, що люди в кінці 70-х, 80-х і 90-х роках могли подорожувати на «Конкорді» швидше ніж ми сьогодні, тобто в епоху високих технологій.

Даємо довідку, коли з’явився «Конкорд», то переліт з Лондона до Нью-Йорка замість 7 годин займав всього 3,5 години. Правда не все було так гладко, як хотілося б. По-перше, всередині «Конкорда» було дуже тісно і незручно. А головне, що переліт в «Конкорді» коштував шалених на той час грошей, тобто дуже дорого.

Чому Ілон Маск повинен памятати про Конкорді

Наприклад, на початку 2000-х років квиток на «Конкорд» із Нью-Йорка в Хітроу коштував 7 000 доларів. В обидва кінця квиток можна було купити дешевше, ніж за 10 000 доларів.

А ось квиток на звичайний літак коштував тоді в середньому 1800 доларів. Причому це туди і назад, якщо ви купили квиток заздалегідь на завтра. Дуже суттєва різниця.

Так, звичайно, на переліт у вас піде приблизно 12 годин, але якщо вам неодмінно треба кудись летіти, то ви в будь-якому випадку все одно не відмовитеся і полетіть. Відповідно, купивши квиток на звичайний літак ви здійсните свій переліт та заощадите купу грошей. Таким чином, сенсу переплачувати за політ на надзвуковому авіалайнері жодного немає.

Варто до речі ще зазначити, що в даний момент в світі не використовуються надзвукові пасажирські авіалайнери, так як цей вид перевезень визнаний непрактичним, тобто, він вважається не прибутковим і не вигідним. Наприклад, майже за 30 років польотів «Конкорда», всі авіакомпанії які використовували надзвуковий літак для своїх авіаперевезень визнали, що більшість надзвукових перельотів фактично не давали жодної прибутку.

Але це ще не найгірше. Біда полягала в тому, що «Конкорд» був визнаний небезпечним і проблемним літаком з-за його частих поломок і авіакатастроф.

І так шановні читачі, повертаючись до 2017 рік ми почули від Ілона Маска, що він, з допомогою своїх ракетоносіїв має намір зайнятися масштабними перевезеннями пасажирів у межах псей планети. За його словами застосовувані їм ракети будуть перевозити людей набагато швидше «Конкорда». Ми про це й не сперечаємося. Дійсно його ракетоносії зможуть реально перевозити людей навколо планети за якісь 30-60 хвилин польоту. Але в цьому проекті, як і в «Конкорді», є багато порожніх плям на які він не дає відповіді.

Чому Ілон Маск повинен памятати про Конкорді

Наприклад, якщо ви вважаєте, що всі сьогоднішні компанії здійснюють повільні авіаперевезення айлон Маск дійсно пропонує класну ідею нової ери, саме пасажирські перевезення по всьому світу, то ви повинні знати наступне, що до подорожі на ракеті ви повинні бути підготовлені, як космонавт, до його неймовірним перевантажень через зльоту ракети. Адже щоб подолати і подолати тяжіння Землі авиаракете необхідно рухатися зі швидкістю щонайменше 29 000 км на годину.

А для того, щоб ви змогли дістатися з Москви до Нью-Йорк за рекордно короткий час, ракетоносій Ілона Маска повинен вивести ваш корабель на навколоземну орбіту, хоча б на короткий час, інакше швидко вам ні як не дістатися через Атлантику.

І хоча компанія SpaceX на своєму рахунку вже має 16 успішних запусків ракет у яких сходи можуть в автоматичному режимі сідати на Землю, це ще не говорить про те, що ракети Ілона Маска є повністю безпечними. Таким чином, ви самі розумієте, що ні про які пасажирських навколоземних космічних перевезеннях не може бути й мови. Навіть не дивлячись на ті амбітні обіцянки Ілона Маска.

Тим більше, щоб налагодити такі перельоти Ілону Маску потрібно буде протягом тривалого часу довести всьому світу, що його вид транспорту повністю відповідає безопасености. А на це, як ми розуміємо, можуть піти десятиліття.

Так що ми думаємо, цей проект навряд чи втілиться в життя у найближчі роки.

Інша сторона медалі грандіозної ідеї Ілона Маска, це економічний сенс подібних навколоземних перевезень. Адже для того, щоб подолати тяжіння Землі і вивести ракету з 80-100 пасажирами на борту на низьку навколоземну орбіту, необхідно спалити величезну кількість палива.

Чому Ілон Маск повинен памятати про Конкорді

В результаті сам квиток на подібний космічний транспорт буде більшості жителів планети просто не доступний.. Якщо звичайно Ілон Маск не винайде новий вид дешевого палива.

Так, для одноразового подорожі по низькій орбіті Землі Ілон Маск напевно легко знайде людей-пасажирів на планеті. Адже багатих громадян по всьому світу багато і ми розуміємо, що багато заможні люди захочуть опинитися хоча б на короткий час в тому ж космосі.

Але ви звичайно розумієте, в цьому випадку це не можна назвати альтернативою авіаперевезень. Це більше схоже на якийсь космічний атракціон для найбагатших.

Крім цього не варто забувати і про екологічної складової проекту. Наприклад, «Конкорд» був безумовно шкідливий для атмосфери та навколишнього середовища. Його лаяли багато екологи нашої планети. Природно і тут, використовуючи для перевезень космічні ракети говорити про екологію так само не доводиться. Ракета набагато шкідливіше ніж літак.

Чому Ілон Маск повинен памятати про Конкорді

Іншими словами можна сказати, проект Ілона Маска як-то не в’яжеться зі здоровим його глуздом і логікою. Адже по-перше, при космічних перевезеннях набагато більше ризику. До того ж необхідно більше палива. І набагато більше. У підсумку ці перевезення подібним чином будуть коштувати величезних грошей, що втрачає їх зміст у масовому виді транспорту. Це довів літак «Конкорд». Тому ми вважаємо, що ракетні перевезення людей між містами світу не мають під собою жодного сенсу.

Ви запитаєте, чому ж Ілон Маск на повному серйозі представив свій новий амбітний проект ракетних пасажирських перевезень? Невже він не розуміє, що сенсу в таких видах перевезень просто немає?

Насправді Ілон Маск все розуміє. Якщо навіть і ні, то в нього є серйозна команда профі, яка все йому природно давно пояснила. Але Ілон Маск великий маркетолог і ідейний натхненник найсміливіших та інноваційних ідей. І навіть, якщо у нього не вийде втілити свою чергову ідею в життя, то в будь-якому випадку, йому в черговий раз вдалося привернути увагу багатьох мільйонів до своєї персони і до своїм компаніям.