Екіпіровка справжнього байкера для будь-якої погоди

346

Захист без якої не можна сідати на мотоцикл

Кожен поважаючий себе байкер знає, що бути справжнім королем дороги — це значить мати не тільки крутий мотоцикл і ігнорувати правила, потрібно мати відповідну (і бажано вже перевірену) екіпіровку.

При купівлі мотоцикла ви шукали той, що буде з вами багато років, і байкерський спорядження теж гідно того, щоб бути з вами все життя. Лише друзі будуть знати, що перед ними висококласний гонщик, коли ви знімете рукавички і шолом. Інші визначать це з плямистим черевиків, потертим джинсам і шкіряній куртці.

Представляємо шкіряні куртки, куленепробивні штани і черевики з підсилювачами, надівши які, ви відчуєте смак справжньої байкерської свободи.

Літні куртки

Екіпіровка справжнього байкера для будь-якої погоди

Всі текстильні куртки просто згорають від швидкої їзди – це факт. Але надівши сітчасту куртку Dainese Air Frame D1 за 14 тис. рублів, ви будете почувати себе абсолютно комфортно. Навіть перфорована шкіра, яка доречна влітку, не дасть такого ефекту. Американська модель сітчастої куртки Dainese Air Frame D1 за 9 тис. рублів схожа на куртку для боксера, але це відповідна екіпіровка для новачків.

Дивіться також: Надувні жилети врятує тисячі життів мотоциклістів

Якщо ви любите тепло, вибирайте шкіру — тим більше, що шкіряні куртки мають головна перевага перед будь-яким текстилем. Вони придатні для повторного використання після ДТП… Побувавши в аварії, ці речі мають особливий шарм, чого не скажеш про матеріалі.

Зимові куртки

Екіпіровка справжнього байкера для будь-якої погоди

Тут варіант тільки один – носіть шкіру. Шкіряні зимові куртки завжди виглядають класично і стійкі до морозу. Але забудьте про тонкій шкірі з дорогих магазинів. У пріоритеті куртки (і черевики), зроблені з товстої телячої шкіри. Ідеальна модель, яку носили пілоти бомбардувальників у часи Другої світової війни.

Рукавички

Екіпіровка справжнього байкера для будь-якої погоди

Вроджена реакція організму виставляти руки під час падіння для захисту і хапатися за щось, грає з байкерами злий жарт. Потрапляючи на швидкості на асфальт, крім переломів, долоні стираються до кістки. Крім цього, спрацьовує рефлекс ще міцніше ухопитися за кермо, і мотоцикліст буквально потрапляє в круглу воронку. В результаті пошкоджень значно більше, ніж якщо б мотоцикліст правильно згрупувався.

Пальмові вставки (слайдери), вставлені в мотоциклетні рукавички, утримують руки від непотрібного обхвату. Вони мають низький коефіцієнт тертя і не згинаються в складки.

Крім слайдерів, хороші рукавички мають безліч ущільнювачів і вставок, виготовлених з титану або пластику, які захищають кісточки пальців і променевозап’ястний суглоб. Рукавички Knox Armor Handroid за 15 тис. рублів більше схожі на штучну руку, ніж на звичайні звичні всім шкіряні рукавички, але вони забезпечують оптимальний захист.

Модель Held Titan Evo за 22 тис. рублів має внутрішнє кільце, яке защает мізинець. Перелом або вивих саме цього пальця при падінні з мотоцикла найбільш поширений серед байкерів.

Плечові “обладунки”

Екіпіровка справжнього байкера для будь-якої погоди

Більшість моделей курток включають в себе базові плечові і ліктьові ущільнювачі, будь-то липучка, вставлена в підкладку, або вшитий ущільнювач у вигляді окремих кишень. Такі вставки зазвичай громіздкі, незручні і абсолютно даремні при падінні.

Рівень безпеки мотоцикліста при виробництві верхнього одягу в Європі служить еталоном, на який рівняються американські виробники байкерських курток, оскільки в Америці є стандарт тільки на виробництво шоломів.

Стандарт CE2 для верхнього одягу передбачає випробування мотоциклетних курток за чотирма параметрами, тому при виборі ущільнювачів (як ушитих в куртку, так і одягаються окремо) перевага віддається саме цим стандартам. Окремі плечові накладки, часто виготовлені з спінених матеріалів, які надають збруї гнучкості, але досвідчені байкери, не раз побували в бувальцях, рекомендують вибирати для плечової захисту традиційну і звичну піну.

Запасна плечова накладка, обладунок Forcefield Isolator 2 за ціною 2.800 рублів, отримав високу оцінку мотоциклістів незважаючи на невисокий стандарт захисту D3O, при цьому дана модель має товщину на 2 мм менше, ніж аналоги, це забезпечує більшу рухливість плечах.

Для ліктів і колін розроблені захисні ущільнювачі за такою ж ціною.

Штани

Екіпіровка справжнього байкера для будь-якої погоди

Джинсова тканина перетворюється в діряву ганчірку через 0,4 секунди після того, як ви починаєте ковзати по тротуару після падіння. Незважаючи на те, що джинс товстий і твердий, це не броня. Ви можете купити джинси, які мають внутрішнє покриття з кевлара… але набагато краще купити штани Cordura. Правда, вони коштують майже як новий телевізор, мають незрозумілі вшиті кишені, ущільнювачі і патчі, але вони надійні.

Є скромніший варіант — можна придбати штани New Drake Air за 15 тис. рублів або жорсткі мотоциклетні джинси Tobocco Motorwear за 20 тис. Ці моделі виглядають краще, коштують удвічі менше і захищають так само добре.

Якщо ви все ж вирішите використовувати кевларовую підкладку для улюблених штанів, то пам’ятайте, що такий одяг коштує в два рази дорожче, ніж сама модель. Радимо придбати важкі джинси марки levi’s 501 Shrink To Fit від 900 рублів, Unbranded за 6.700 рублів або Japan Blue від 6.800 рублів, але не варто купувати штани в універмазі — вони розповзуться через шість місяців.

Захист колін

Екіпіровка справжнього байкера для будь-якої погоди

Штани для байкерів мають вшиті кишені всередині, в які вставляються ущільнювальні захисні пластини для захисту колінних чашечок — це модель Klim D30 T5 EVO X за ціною 2.2 тис. рублів. Як і плечові накладки, колінні подушечки перестають відчуватися тілом, оскільки виготовлені із спеціального матеріалу, який приймає форму тіла під дією тепла.

Для захисту коліна і частини гомілкостопа рекомендуємо ущільнювач Dainese Knee V E1 N Guard за ціною 4.000 рублів. Ця модель охоплює практично всю ногу.

Шолом

Екіпіровка справжнього байкера для будь-якої погоди

З 2017 року американський фонд Snell Memorial почав виробництво мотоциклетних шоломів за новим стандартом безпеки. Не залишилася осторонь і компанія, чий шолом Shoei RF-1200 за 25 тис. рублів модифікований під новий стандарт.

Дивіться також: Все, що ви хотіли знати про мотоциклетних шоломах

Крім хорошого шолома, рекомендується прикупити вкладиші на вуха, оскільки навіть якщо шолом має забрало, то при швидкій їзді швидкість зустрічного потоку видає звук до 116 децибел, а це небезпечно і загрожує втратою слуху. Тому купуючи будь висококласний шолом без вушних вставок, ви гарантовано купуєте і майбутню глухоту. Вкладиші продаються пачками по 200 пар за ціною 1.200 тис. рублів.

Взуття

Екіпіровка справжнього байкера для будь-якої погоди

Ноги — це найбільш вразлива частина тіла мотоцикліста, і досвідчені байкери, крім високих черевиків, захищають ноги ущільнювачами.

Спеціальні мотоциклетні черевики мають пластикові підсилювальні вставки з боків. Крім того, посилена підошва, яка перешкоджає перекрученню взуття при падінні. У черевиках Rick Stylmartin за 18 тис. рублів, REV’IT або Rodeo, крім усього, є вшиті пластини на щиколотки і гомілку, які захищають ноги від вивихів.

Дивіться також: Що потрібно робити щоб комфортно себе почувати за кермом мотоцикла в спеку?

Шкіряні байкерські чоботи повинні бути без шнурків. Якщо ж вони є, то зробіть їх дуже короткими (згадайте падіння з велосипеда, коли шнурок потрапляв в ланцюг). Деякі байкери турбуються, що бавовняні шнурки швидко рвуться — беріть синтетику, наприклад кевларові шнурки Kg’s Kevlar Boot Laces за 600 рублів, але не забувайте їх кінчики при зав’язуванні добре ховати.

Захист спини

Екіпіровка справжнього байкера для будь-якої погоди

Прийнято добре екіпірувати і захищати лікті, коліна, гомілки, плечі і зап’ястя. Але всі ці частини тіла стануть марними, якщо після аварії зламається хребет.

Захист хребта і грудної клітки забезпечує жилет під куртку. Є моделі з бронею тільки на спині — Forcefield Back Protector Pro за 10 тис. рублів, надівається під куртку і не сковує руху. Захист грудей забезпечується пластинами категорії захисту CE2. Ці тонкі обладунки практично не помітні при їзді і не зменшують мобільності.

Якщо байкер правильно вибрав екіпіровку, яка прослужить сто років, він отримав хороший шанс самому прожити ці сто років.

Автор: Сергій Василенков