C 1 червня 2018 року ДТП можна буде оформити без ДАІ навіть при розбіжностях

235

Як оформити аварію без ГИБДД, якщо є розбіжності учасників аварії.


1 червня 2018 року вступають в силу поправки в Федеральний закон «Про обов’язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів», які дозволять учасникам ДТП оформляти аварії без співробітників ГИБДД навіть при наявності розбіжностей, а також у випадку збитку понад 50 тис. рублів.

Нагадаємо, що в даний момент згідно з чинним законодавством аварію без співробітників ДПС можна оформити лише у разі відсутності розбіжностей між учасниками ДТП, а також якщо шкоду майну не перевищує 50 000 рублів. У тому числі аварію за Європротоколом можна оформити за умови, що в ДТП немає постраждалих.
З 1 червня 2018 року в нашій країні запроваджується новий порядок спрощеної процедури оформлення аварій без співробітників Державтоінспекції.

Так, згідно з Федеральним законом № 448-ФЗ «ПРО внесення змін до статті 111 і 12 Федерального закону «Про обов’язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів» від 29.12.2017 року аварію без співробітників ДАІ можна буде оформити, якщо шкоду майну перевищує 50 тис. рублів.

Справа в тому, що нові поправки в Закон «Про ОСАЦВ» розширюють межі максимально можливого збитку автомобілів, у рамках якого закон дозволяє оформляти ДТП за Європротоколом, тобто без співробітників ДІБДР. Так, з червня поточного року цей ліміт буде збільшений з 50 до 100 тис. рублів.
Але головне нововведення – це можливість оформити ДТП без співробітників ДАІ, навіть якщо між учасниками є розбіжності. Нагадаємо, що в даний момент у разі якщо учасникам аварії не вдалося домовитися (наприклад, кожна зі сторін вважає себе постраждалою), то оформити аварію без співробітників ДІБДР не вийде. В іншому випадку у виплаті шкоди відмовлено.

C 1 червня 2018 року ДТП можна буде оформити без ДАІ навіть при розбіжностях

Так що з 1 червня 2018 року у водіїв, нарешті, з’явиться можливість оформляти ДТП без співробітників поліції навіть при наявності розбіжностей. Правда, ця норма закону буде діяти тільки для тих водіїв, які стануть учасниками ДТП на території міст федерального значення-Москви, Санкт-Петербурга, Московської області, Ленінградської області.

Що ж потрібно буде врахувати з 1 червня 2018 року при оформленні аварії без ГИБДД в разі розбіжностей учасників ДТП? Давайте більш детально розглянемо поправки в Закон «Про ОСАЦВ».

В яких випадках можна буде оформити аварію без залучення правоохоронців при розбіжностях учасників ДТП?

C 1 червня 2018 року ДТП можна буде оформити без ДАІ навіть при розбіжностях

Відповідно до змін у Федеральному законі «Про ОСАЦВ» з 1 червня 2018 року можна буде оформляти ДТП за Європротоколом (без співробітників ДАІ) при збитку майну до 100 тис. рублів навіть при розбіжності учасників аварії. Правда, з урахуванням таких моментів:

  • – в ДТП немає постраждалих
  • – дані про дорожньо-транспортну пригоду повинні бути зафіксовані його учасниками і передані в автоматизовану інформаційну систему обов’язкового страхування, створену:

  • 1. З допомогою технічних засобів контролю, що забезпечують оперативне отримання формованої в некорректируемом вигляді на основі використання сигналів глобальної навігаційної супутникової системи Російської Федерації інформації, що дозволяє встановити факт дорожньо-транспортної пригоди і координати місця знаходження транспортних засобів у момент дорожньо-транспортної пригоди
  • 2. З використанням програмного забезпечення, у тому числі інтегрованого з федеральної державної інформаційної системи «Єдина система ідентифікації і аутентифікації в інфраструктурі, забезпечує інформаційно-технологічне взаємодія інформаційних систем, що використовуються для надання державних і муніципальних послуг в електронній формі», відповідного вимогам, установленим професійним об’єднанням страховиків за погодженням з Банком Росії, і забезпечує, зокрема, фотозйомку транспортних засобів та їх ушкоджень на місці дорожньо-транспортної пригоди.

Що це означає для учасників ДТП?

Як бачите, поправки в Федеральний закон «Про ОСАЦВ» дозволять з 1 червня 2018 року оформляти аварію при розбіжностях учасників ДТП і за шкоду майну до 100 000 рублів тільки при наявності «чорного ящика» (спеціальний комплекс пристрою ГЛОНАСС/GPS) або при фото – і відеофіксації учасниками аварії автомобілів за допомогою спеціального додатка, встановленого на смартфон або планшет.

На жаль, на даний момент поки немає такого спеціального додатка, за допомогою якого учасники ДТП можуть фіксувати аварію. Але, судячи з усього, до червня 2018 року страховики повинні його розробити. До речі, саме тому закон, незважаючи на його офіційну публікацію, вступає в силу тільки з 1 червня 2018 року.

Як оформляти аварію, в якій заподіяно шкоду до 100 тис. рублів, якщо в учасників ДТП немає розбіжностей?

C 1 червня 2018 року ДТП можна буде оформити без ДАІ навіть при розбіжностях

Згідно з новим Федеральним законом № 448-ФЗ «ПРО внесення змін до статті 111 і 12 Федерального закону «Про обов’язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів», якщо в учасників дорожньо-транспортної пригоди немає розбіжностей щодо обставин ДТП і збиток майна становить більше 50 тис. рублів, то вони повинні також для оформлення аварії зробити фіксацію аварії або з допомогою кнопки «Глонасс», або за допомогою спеціального додатка.

Чи потрібно використовувати автокомплекс «Ера-Глонасс» або спеціальний додаток при оформленні аварії, збиток майну якої становить до 50 тис. рублів?

C 1 червня 2018 року ДТП можна буде оформити без ДАІ навіть при розбіжностях

Ні, в цьому випадку все залишається по-старому. Учасники ДТП, між якими немає розбіжностей, вправі оформити Європротокол без використання спеціального додатка або супутникової системи «ЕРА-Глонасс».

Правда, варто пам’ятати, що в цьому разі учасників аварії повинно бути не більше 2 і щоб в ДТП не постраждав.

Як оформити аварію при розбіжностях учасників в інших регіонах Росії?

C 1 червня 2018 року ДТП можна буде оформити без ДАІ навіть при розбіжностях

На жаль, новий Закон «Про ОСАЦВ», дозволяє оформляти ДТП без участі співробітників ГИБДД при розбіжностях учасників аварії, поширюється тільки на такі регіони РФ:

Москва, Московська область, Санкт-Петербург, Ленінградська область.

Вся справа в тому, що ці регіони обрані в якості пілотних за спрощеним порядком оформлення ДТП без участі працівників Державтоінспекції. Так що якщо аварія станеться в іншому регіоні Росії, то навіть після 1 червня 2018 року при розбіжностях учасників ДТП аварія повинна бути оформлена за участю співробітників ДПС. В інших регіонах як і раніше, не можна буде оформити аварію навіть при відсутності розбіжностей учасників ДТП у разі перевищення суми збитку майну 50 тис. рублів.