Наочно: Ось в чому різниця між потужністю і крутним моментом

311

Професійний гонщик пояснює різницю між крутним моментом і кінськими силами

Американський гонщик і за сумісництвом легенда SCCA Racing (автомобільний Спортивний клуб Америки) Ренді Побст, напевно, їздив практично на всіх спортивних автомобілях на планеті. Він то вже зможе на простих прикладах пояснити в чому полягає різниця між двома основними показниками будь-якого автомобіля – потужність (к. с.) і крутний момент (Нм).

Побст пояснив глядачам шоу VINWiki’s Car Stories, яким чином працюють ці два показника. Ілюстрація, професійного гонщика з величезним досвідом за плечима вкрай інтересу, порівнявши кілька автомобілів спортивних автомобілів з діаметрально протилежним підходом.

Дивіться також: Гонки на стадіоні на пікапах, таке могли придумати тільки в Америці

Він розповів, що крутний момент приходить до початку набору швидкості, це початковий підхоплення, який ви відчуваєте, коли тільки втиснули педаль акселератора в підлогу і автомобіль почав динамічний розгін перші секунди набору швидкості.

Потужність ж відбивається на тому, як тривало райдера втискає в спинку крісла під час набору швидкості.

Приміром, Ламборджині, каже Ренді, має астрономічними показниками потужності і крутного моменту, тому ви будете втиснуті в крісло постійно до тих пір, поки стрілка тахометра не припинить свого сходження.

Який-небудь більш компактний автомобіль з малим об’ємом двигуна, начебто Honda S2000 не зможе достатньо вжать вас у крісло, незважаючи на не менш інтенсивний розгін і високі обороти мотора до яких можна розкрутити його силовий агрегат з системою VTEC. Автомобіль володіє великою кількістю кінських сил, але низьким показником обертаючого моменту. І це його візитна картка.

Відео, не забудьте включити субтитри: