Скільки ми втрачаємо грошей на володіння автомобілем протягом 10 років

292

За десять років володіння автомобілем ми втрачаємо вартість 1-кімнатної квартири.

Чим є для вас автомобіль? Звичайний засіб пересування? В теорії це так і є. Але на жаль, добробут населення нашої країни ще не може зрівнятися з багатьма розвиненими західними країнами, де, для більшості людей автомобіль, як раз і є найчастіше звичайним засобом пересування.

Тому, для багатьох громадян Росії, тобто для нас з вами, це розкішний автомобіль товар, який знаходиться на самому верху споживчого кошика нашого населення.

Тим не менш, незважаючи на невеликі доходи населення Росії, багато хто з нас є власником автомобілів. Багато сімей сьогодні мають по кілька автомобілів. Це говорить про те, що безсумнівно, населення нашої країни стало жити значно краще в порівнянні з періодом наприклад, 10-річної давності, коли більшість з нас могло тільки мріяти про покупку нового автомобіля.

Скільки ми втрачаємо грошей на володіння автомобілем протягом 10 років

Нагадаємо, що органи ГИБДД нещодавно повідомили і надали статистику даних по всім машинам. Виявляється, що в Росії кількість зареєстрованих автомобілів вже перевищила 56 000 000 одиниць автомобілів. Для порівняння: 10 років тому в країні було зареєстровано всього 38 000 000 автомобілів. Тобто, за 10 років автопарк країни виріс на 18 млн. автомобілів (майже +48%).

Дивіться також: Реальна вартість поїздок на автомобілі

Зокрема, згідно зі статистикою Держкомстату, в РФ зросла кількість автомобілів на 1000 жителів країни. Останні уточнені дані не менш важливі, так як саме за цим показником у всьому світі прийнято вважати рівень розвитку держави.

Скільки ми втрачаємо грошей на володіння автомобілем протягом 10 роківТак за останніми даними кількість автомобілів у Росії склало, 288 легкових автомобілів на 1000 жителів. Для порівняння, в 2007 році цей показник становив 192 легкових автомобіля – на 1000 жителів РФ. Як бачимо, зростання легкового автопарку (який в основному належить фізичним особам) за 10 років склав +50%.

У підсумку на основі статистики можна зробити висновок, що автомобілі в Росії стали набагато доступніше, ніж 10 років тому. Природно в першу чергу це пов’язано зі зростанням доходів населення за останні 10 років.

Але невже така велика кількість людей в Росії стало настільки багатими, щоб вони почали скуповувати на авторинку автомобілі, як гарячі пиріжки? Насправді, звичайно немає.

Але чому тоді за останні 10 років автопарк країни значно помолодшав, що багато Росіян частіше стали купувати нові автомобілі в місце старих? Невже у всіх, кожного з нас, так різко зросли доходи? Це природно, теж не так.

Причина парадоксу Російського авторинку швидше за все полягає в іншому. В першу чергу справа, фінансової неграмотності населення, яке, не розуміючи і не усвідомлюючи свої фінансові можливості, набуло за останні 10 років величезна кількість автомобілів в кредит, та ще за нечуваними відсотковими ставками.

Саме автокредити і рухали весь авторинок країни протягом останнього десятиліття. Але чи замислювалися ви, скільки грошей кожен із вас переплатив за кредитом і загалом в цілому. Чи знаєте ви, скільки втратили на володіння автомобілем протягом тривалого використання?

Скільки ми втрачаємо грошей на володіння автомобілем протягом 10 років

На жаль не багато хто з нас про це замислювалися. Хоча варто було б задуматися, щоб в майбутньому не здійснювати таких необдуманих покупок нового автомобіля в кредит. Особливо про це потрібно задуматися тим людям, які, придбавши автомобіль в кредит по суті, навіть і не думали, що він для них буде зовсім не по кишені у зв’язку з великими витратами на експлуатацію і обслуговування, а також з великою втратою його ринкової вартості в процесі володіння даним транспортним засобом.

Чому ж багато Росіян за останні 10 років не замислюються про своїх можливих фінансових втрат, не усвідомлюють свої фінансові можливості і не закладають всілякі ризики на майбутнє, при покупці автомобіля собі, тобто в буквальному сенсі скуповували все, що їм пропонували автодилери в останні роки?

Дивіться далі: Чотири причини, чому не можна купувати автомобіль в кредит

Тут напевно справа як раз в тому, що в нашій країні все-таки автомобіль, це ще поки що розкіш і символ багатства. Так само для багатьох з нас він залишається символом успіху і якихось амбіцій. Не секрет, що багато хто з нас купили автомобіль, щоб довести оточуючим свої можливості, хоча на ділі, багатьом з нас, треба було купити автомобіль скромніше у зв’язку з їх нестабільним і невеликим доходом.

Скільки ми втрачаємо грошей на володіння автомобілем протягом 10 роківАле ні, як же. Багато хто з нас за останні 10 років вирішили для себе, що вони обов’язково повинні виглядати для оточуючих, хоча б зовні, багатше і за статусней. В результаті багато хто з нас довгий час не могли ні як спуститися на землю, володіючи при цьому автомобілем, який, по суті, висмоктував з них весь сімейний бюджет. На жаль, навіть сьогодні, в таких важких економічних умовах багато в нашій країні нічого не зрозуміли, що прийшов час, коли треба вчитися жити за коштами, як і раніше продовжують володіти автомобілями, які вони в принципі не тягнуть.

Перш за все це звичайно пов’язано з тим, що дуже велика кількість людей не володіють хорошими фінансовими знаннями, а також не звикли постійно вважати, згадувати історію утворення цін, враховувати показники інфляції і т. п. вихідні дані. Але це і є неправильним. Кожен з нас повинен знати, що купуючи будь-який автомобіль спочатку ми починаємо втрачати на ньому свої гроші, у зв’язку з постійними зростаючими витратами пов’язаними з його конкретним володінням, а також, у зв’язку зі зниженням ринкової ціни на сам автомобіль.

А тепер поставимо запитання. Як ви думаєте, скільки можна втратити грошей на володіння автомобілем протягом 10 років?

Хтось може сказати, що тут все просто. Потрібно просто скласти всі витрати, пов’язані з експлуатацією машини і на цьому все. Але не все так просто, як хотілося б. Щоб точно встановити скільки втрачається грошей протягом 10 років, з моменту придбання нового авто, потрібно застосувати більш складний розрахунок, який в кінцевому підсумку може багатьох з вас шокувати, так як після нього може з’ясуватися, що володіння автомобілем протягом десяти років може обійтися багатьом з нас у вартість 1-кімнатної квартири р. в Москві. Не вірите, і як таке може бути? Давайте все докладно порахуємо на нашому теоретичному прикладі.

Скільки ми втрачаємо грошей на володіння автомобілем протягом 10 років

І так, давайте уявимо, що ви 10 років тому за готівковий розрахунок (повністю за свої гроші) купили новий імпортний автомобіль вартістю в 1 млн. рублів.

Припустимо, що в середньому кожен рік автомобіль втрачає у вартості 6% (насправді все звичайно залежить від балансу попиту і пропозиції, популярності моделі тощо, і, як правило, втрата вартості авто за 10-річний період складе, куди більшу суму).

Виходить, що через 10 років після покупки автомобіля, він буде вже коштувати приблизно близько 400 тис. рублів. І це, треба зауважити, без урахування фінансових потрясінь, знецінення рубля і великої інфляції, яка за фактом спостерігається в Росії останні десять років. І так виходить, що за 10 років на ринковій вартості авто ми втратимо в середньому 600 тис. рублів. У рік це приблизно 60 000 рублів, або 5000 рублів на місяць.

Тепер давайте порахуємо, скільки в середньому обійдеться нам володіння автомобілем протягом 10 років. Враховуючи інфляцію протягом останніх десяти років, усіх змін у вартості палива, в розмірі транспортного податку, вартості страхування (ОСЦПВ і КАСКО), у вартості паркувальних місць, збільшення штрафів ГИБДД і плюс сюди ж, подорожчання вартості самих автозапчастин та обслуговування самого автомтбиля, ми приблизно порахували у скільки може обійтися володіння автомобілем вартістю 1 млн. рублів, купленого вами наприклад, в 2007 році.

Скільки ми втрачаємо грошей на володіння автомобілем протягом 10 років

Виходить, що при невеликому щорічному пробігу в 15 000 – 20 000 км у середньому, власник такої машини протягом десяти років витратив би на її володіння, близько 1 млн 200 тис. рублів.

В середньому це виходить – 120 000 рублів на рік або по 10 000 рублів на місяць. За фактом даний витрата грошових коштів, швидше за все буде істотно вище.

Тепер, давайте додавши до цієї суми ті витрати, якщо автомобіль був куплений в кредит. Припустимо, що автомобіль вартістю 1 млн. рублів був куплений в кредит в 2007 році за ставкою в 23,5% річних, без можливості дострокового погашення кредиту (в ті роки це було поширеним явищем в банках і кредитних організаціях).

Початковий внесок при купівлі автомобіля в кредит – склав 30%. Термін кредитного договору – 3 роки. У підсумку отримуємо, за три роки виплати автокредиту, власник машини переплатить за автомобіль приблизно 254 000 рублів. І цей приклад ми наводимо без будь-якого обліку всіляких комісій, витрат придбаних і нав’язаних вам різних страховок.

Тепер давайте складемо всі витрати зазначені нами вище, щоб отримати загальні сукупні втрати, за 10 років володіння вами машиною. Отримуємо

60 000 + 1 200 000 + 254 000 = 1 514 000 руб

Тобто виходить, якщо вважати по мінімуму, що при покупці машини в кредит і володінню їй протягом 10 років при невеликих щорічних пробігах, наші втрати складуть в середньому 1,5 млн. рублів, тобто – 151 тис. 400 рублів в рік, або 15 тис. 140 рублів в місяць.

Скільки ми втрачаємо грошей на володіння автомобілем протягом 10 років

Але і це ще не все. Насправді наші втрати ми повинні розраховувати також, з урахуванням упущеної вами вигоди. Адже, виходить, якби ми не купили в 2007 році автомобіль за 1 млн. рублів, то у нас би залишалася б на руках вільна грошова сума, яку ми могли б вкласти в державні облігації або на банківський депозит.

А тепер давайте підрахуємо упущену вами вигоду від вкладення 1 млн. рублів за 10 років, тобто ту суму, яку ви витратили на покупку нового авто.

Давайте візьмемо середній відсоток за банківськими вкладами за останні 10 років. Згідно офіційної інформації ЦБ РФ, середній банківський відсоток за депозитами в провідних банках РФ за останні 10 років склав 10%. Тепер давайте порахуємо з урахуванням капіталізації відсотків, скільки ви могли б заробити на банківському депозиті за ці 10 років, якщо б не купили собі за 1 млн. рублів автомобіль.

Виходить, що з урахуванням кожного місяця і відсотків по вкладу в 1 млн. рублів протягом 10 років до основних грошей на депозиті , ми отримаємо через десять років -2 млн. 705 562 тис. рублів.

Скільки ми втрачаємо грошей на володіння автомобілем протягом 10 років

У підсумку вийде, що ефективна ставка по депозиту складе в середньому 17,06% в місяць. Тобто, за 10 років зберігання вкладу на депозиті ми могли б отримати понад 1 млн. рублів, додатково ще – 1млн. 070тыс. рублів. Таким чином, що купивши автомобіль вартістю в 1 млн. рублів, ви особисто втратили вигоду в 1,7 млн. рублів. Природно виходячи з цієї суми ви зобов’язані цю упущену вигоду, приплюсувати до своїх втрат, які були пов’язані з володінням автомобілем протягом 10 років.

У підсумку ваш кінцевий розрахунок втрат буде виглядати так:

1 514 000 руб + 1 705 562 руб = 3 219 562 руб

Тобто виходячи з отриманих цифр можна зробити висновок про те, якщо б ви не купили автомобіль в 2007 році за 1 млн. рублів, а розмістили б гроші на банківському депозиті, плюс сюди гроші, що були витрачені на утримання вашого автомобіля, а також на виплату відсотків по кредиту, і все це почали б щомісяця відкладати на окремий банківський рахунок, то у вас вийшло б, що через десять років на двох банківських рахунках накопичилося більше 3 млн. рублів.

А це вже майже-що вартість однокімнатної квартири у деяких районах Москви.

Якщо ж ви, крім вкладу в 1 млн. рублів кожний місяць відкладали б на депозит ще за 15 000 рублів (середня витрата при володіння автомобілем протягом десяти років), то підсумкова сума з урахуванням капіталізації відсотків на банківському депозиті протягом 10 років, склала б – 5 млн. 761 539 тис. рублів.

В результаті ефективна ставка по депозиту склала б за 10 років близько 15,74%.

Скільки ми втрачаємо грошей на володіння автомобілем протягом 10 років

Таким чином ми можемо наочно побачити, яку суму грошей ми втрачаємо на володіння автомобілем вартістю в 1 млн. рублів, починаючи з 2007 і закінчуючи 2017 роком. Природно говорити ні кому не треба, що за мірками 2007 року це міг би бути досить дорогий автомобіль, адже середня вартість іномарки в Росії в ті роки становила 500 тис. рублів.

Тим не менше, наші розрахунки застосовні і до сьогоднішнього часу. Будь-який бажаючий може приблизно вирахувати, скільки він втратить грошей на володінні будь машиною протягом найближчих років. Причому розрахунок покаже вам лише мінімальні втрати без урахування можливих фінансових проблем у самій економіці країни, тобто без можливого ослаблення Російської валюти і серйозного ризику великої інфляції. В цьому випадку втрати можуть виявитися ще більше.

Так само завдяки цьому розрахунку, кожен з наших читачів може вирахувати за допомогою будь-якого депозитного онлайн-калькулятора в мережі Інтернет, скільки він зможе заробити, якщо замість покупки дорогого автомобіля вкладе свої гроші в банківський депозит на 10 років.

Скільки ми втрачаємо грошей на володіння автомобілем протягом 10 років

У підсумку, з урахуванням того, що сьогодні відсотки не такі великі, як було в останні роки, все одно у вас вийде, що протягом подальших десяти років кожен з вас може заробити на поповнюється депозиті суму, порівнянну з вартістю квартири (з урахуванням, якщо щомісяця поповнювати вклад на суму порівнянну з щомісячними витратами на автомобіль, при його володінні протягом 10 років).

Ні, ми природно не закликаємо всіх наших читачів відмовлятися від покупки автомобіля. Сенс наших прикладів полягає в тому, що кожна людина перед покупкою автомобіля повинен усвідомлювати, що володіння машиною завжди пов’язано з великими витратами.

Тому кожен повинен купувати машину за своїми доходами. Пам’ятайте, що автомобіль не головне в житті хоча варто визнати, що без нього в наш час ні як не обійтися. На жаль, а може бути і трохи краще, що багато Росіян лише сьогодні починають це усвідомлювати, тим паче після декількох років кризи. Ось приклад:

Знаю чоловіка, який 8 років тому взяв в кредит нову BMW X5 під 22% річних. Найцікавіше, що цей товариш досі не розрахувався за кредитом. За цей час він вже кілька разів перекредитовывался в декількох банках. Чому так сталося?

Дивіться також: Ось яка вартість володіння автомобілями в 2017 році

Все просто. Чоловік купив собі машину не по кишені. Плюс, не врахував економічні ризики нашої країни. У підсумку, в кризу, славу богу, що його ще не звільнили, зарплату істотно скоротили і знизили. Таким чином він продовжує сьогодні насолоджуватися своєю преміальної розкішшю, тобто старої БМВ Х5 (так дійсно, сьогодні цю кредитну машину можна сміливо називати старою, особливо, якщо враховувати не зовсім хороша якість Баварського автопрому) виплачуючи за неї залишки кредиту.

Скільки ми втрачаємо грошей на володіння автомобілем протягом 10 років

Але найцікавіше тут не це. Цей «щасливий» власник Х5 тільки недавно зрозумів, скільки йому довелося переплатити за 8 років за автокредитом, скільки він втратив грошей на обслуговуванні і частому ремонті, скільки витратив грошей на паливо, страховку, паркування і т. п. послуги. Але головне він зрозумів, скільки втратив грошей на втраті вартості преміального кросовера, який сьогодні вже коштує менше мільйона рублів.

Нам хотілося б, що б ви не забували, потрібно вміти робити все -розумно. Припустимо, замість нової Тойота Камрі можна собі придбати більш дешевий автомобіль, який можна буде дешевше обслуговувати і експлуатувати, а зекономлені гроші можна просто напросто вкласти в банківський депозит і через 5-10 років отримати для себе непогані гроші, які далі можна вкласти в освіту дітей або в нерухомість.

Погодьтеся, все ж буде розумніше і правильніше, ніж вкладати всі гроші в дорогий автомобіль, який неминуче за короткий час суттєво подешевшає і принесе вам тільки одні збитки.

Скільки ми втрачаємо грошей на володіння автомобілем протягом 10 років

Якщо ґрунтуватися на нашому прикладі, то виходить, що власник автомобіля вартістю кілька мільйонів рублів, протягом наступних 10 років буде втрачати щомісяця в середньому по 15 тисяч 140 рублів. І це з урахуванням того, що в країні сьогодні 56 млн. автомобілів, що в країні середня заробітна плата на сьогодні становить трохи більше 30 000 рублів. Значить виходить, що володіння автомобілем середнього цінового сегмента може обходитися майже половину зарплати середньостатистичного росіянина.

Чи багато це? Звичайно вирішувати вам. Напевно прийшов час просто задуматися і навчитися жити за коштами, а також удосконалювати свою фінансову грамотність.