Антифриз G11 і G12: в чому різниця

564

Як вибрати охолоджуючу рідину для мотора автомобіля? Як правильно перейти на інший тип антифризу з часом? У чому різниця між антифризом G11 і G12, і чому вони пофарбовані в різні кольори? Чи можна змішувати різні типи охолоджуючих рідин?

Хочете розібратися в питанні застосування антифризів? Пропонуємо відповіді на найбільш поширені питання по темі.

Зміст

  • Що означає різниця в кольорі між G11 і G12
  • У чому різниця між антифризом G11 і G12
  • Чи можна змішувати антифриз G11 і G12
  • Відео про відмінності антифризів G11 і G12
  • Який антифриз вибрати G11 або G12

Що означає різниця в кольорі між G11 і G12

Загальноприйнята класифікація антифризів була запропонована свого часу компанією Volkswagen. Було запропоновано випускати охолоджуючі рідини неорганічного походження (G11) синього і зеленого кольорів, а органічного походження (G12) – рожевого і червоного. Ця колірна класифікація використовується часто, але стандартом не є. Тобто, ніщо не зобов’язує виробників дотримуватися її. Часто вони фарбують рідини в фірмовий або який-небудь колір. Тому, при підборі нового антифризу не звертайте уваги на колір, а поцікавтеся маркуванням товару.

Основу будь-якого охолоджувача становить етиленгліколь або пропіленгліколь. Ці речовини мають малий коефіцієнт температурного розширення, низьку температуру замерзання. Крім основи, до складу входить вода, оригінальний пакет присадок. Виробники додають в розроблювані марки G11 речовини, що пригнічують корозійні процеси (інгібітори), флуоресцентні добавки, антипінні і антикавитационные речовини, а також барвники.

У чому різниця між антифризом G11 і G12

Неорганічні (гліколевих) антифризи типу G11 мають у своєму складі спеціальні інгібітори корозії. Вони формують захисну плівку на внутрішній поверхні деталей двигуна. Присадки цього типу необхідно використовувати, якщо антифриз вступає в контакт з поверхнями кольорових металів. Ці метали без захисної плівки швидко руйнуються під дією агресивних гліколевої основи. Охолоджуючі рідини типу G11 швидко виробляються і вимагають заміни кожні 3 або 2 роки.

Антифриз G11 — зазвичай він зеленого кольору

Прототипом охолоджувальних рідин, що мають маркування G11, є VW coolant G 11, розроблений концерном “Фольксваген”. Зараз товари компанії, що маркіруються G11 – це так звані гібридні антифризи, вироблені за фірмовою специфікації VW TL 774-C. Інші виробники теж використовують цю маркування, але часто не витримують вимог специфікації. Наприклад, фольксвагенівський G11 не містить сполук, амінів, фосфатів, і в дуже малій кількості містить силікати. «Традиційні» антифризи, які маркуються тепер як G11, мають у своєму складі ці речовини.

Антифриз G12 відноситься до карбоксилатным. Колись та ж компанія Фольксваген випустила антифриз VW coolant G 12, а потім розробила відповідну специфікацію VW TL 774 – D. При використанні антифризу типу G12 реалізується зовсім інший механізм захисту двигуна, ніж з G11. Нутрощі двигунів сучасних автомобілів виготовлені без латуні і міді, тільки з алюмінію і сталі. А ці метали формують на своїй поверхні корозійні плівки при найменшому вмісті вологи в навколишньому просторі.

Антифриз G12 — зазвичай він червоного кольору

Присадки з антифризу G12 активно протидіють утворенню такої плівки. Ця технологія носить назву Long Life. Її головний плюс в тому, що охолоджувач виконує свої функції набагато довше. Але повна заміна G11 на G12 можлива, тільки якщо мотор не здобуде кольорових металів. Карбоксилатный антифриз G12 миттєво зруйнує їх захист.

Читайте також: Коли потрібно міняти масло в двигуні автомобіля і яке вибрати.

Чи можна змішувати антифриз G11 і G12

Щодо змішування охолоджуючих агентів поширено багато домислів і міфів. Одні автомобілісти вважають, що можна змішувати продукти одного виробника, незважаючи на колір. Інші переконані, що червоний потрібно доливати до червоного, а зелений – до зеленого. Як вже говорилося раніше, на колір орієнтуватися не можна. Він не є гарантією того, що рідина відповідає одному із стандартів. Однозначно, можна доливати в систему такий же тип антифризу, який у неї вже знаходиться. Ідеально, якщо це той самий охолоджувач, і він рекомендований компанією виробником. Без сумнівів, можна доливати G11 в G11, як і G12 в G12.

Але при змішуванні різних типів з часом виникають проблеми. Це кавітація і корозія поверхонь, блокування каналів двигуна та інші несправності, які сильно зменшують ресурс експлуатації мотора машини.

Але, що робити, якщо долити трохи треба, а такого ж типу просто немає? Є думка: якщо дуже хочеться, то можна. Але:

  • Змішуйте антифризи з однаковою основою (етиленгліколь в етиленгліколь),
  • Антифризи з бессиликатной групи не змішувати ні з чим,
  • Знайдіть підходящий антифриз, і використовуйте наступного разу тільки його.

Читайте також: Чим відрізняється 95 бензин від 92 і який з них економічніше.

Відео про відмінності антифризів G11 і G12

Який антифриз вибрати G11 або G12

Краще всього вибирати антифриз рекомендований виробником. Але, є загальне правило: якщо в двигуні є латунні або мідні елементи (це відноситься до всіх старих автомобілів), то потрібно антифриз неорганічного типу G11. А застосування G12 з їх технологією Long Life протипоказано. А нещодавно випущених автомобілів кращий вибір — G12, органічні антифризи з відповідними присадками.

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину