ASR: що це таке в автомобілі

529

Зараз провідні світові виробники автомобілів приділяють першорядне увагу питанням активної безпеки. Вони оснащують свою техніку цілим рядом систем, які працюють в автоматичному режимі і дозволяють зберігати курсову стійкість транспортних засобів при різних режимах руху, а також розподіляти гальмівне зусилля, прикладене до кожного з коліс, залежно від конкретної ситуації.

Однією з таких систем є система відома під абревіатурою ASR. У даній статті ми розповімо про те, що таке ASR в автомобілі, навіщо вона потрібна, як працює і яка від неї користь.

Зміст

  • Навіщо потрібна ASR
  • Як працює ASR
  • Як влаштована ASR
  • Переваги використання ASR в автомобілях

Навіщо потрібна ASR

Абревіатура ASR має німецьке походження і є скороченням довгого німецького слова «Antriebsschlupfregelung», яке в дослівному перекладі означає «регулювання пробуксовування». Нею позначається електрогідравлічна система, призначена для запобігання втрати зчеплення коліс з дорожнім покриттям. Вперше ASR в її сучасному вигляді була застосована в 1979 році на деяких моделях автомобілів BMW, а перший її варіант випробуваний в 1971 році на американських автомобілях Buick. Зараз ця антипробуксовочна система використовується всіма провідними світовими виробниками автомобільної техніки, які називають її по-різному, наприклад, в машинах Toyota її аналог іменується TRC, в Opel — DSA, Range Rover — ETC, у Honda — TSC, в Volvo — STC.

По суті справи, ARS є «просунутою версією системи ABS: вона не тільки повністю виконує всі її функції, але і ще не дозволяє провідним колесам автомобіля пробуксовувати при інтенсивному розгоні і рушанні з місця. Таким чином, при гальмуванні ASR функціонує в якості антиблокувальної системи гальм (ABS), а під час руху діє як антипробуксовочна.

Читайте також: Що таке ABS в автомобілі.

Як працює ASR

Кнопка ASR OFF для вимикання системи ASR

Система ASR перешкоджає пробуксовыванию коліс трьома способами:

  • Їх пригальмовуванням;
  • Зниженням крутного моменту силового агрегату;
  • Комбінацією двох перших методів.

Якщо автомобіль рухається зі швидкістю, що не перевищує 80 км/год, то ASR при виявленні того, що якесь з коліс обертається швидше, ніж інші, пригальмовує його засобами гальмівної системи. Якщо ж швидкість перевищує цю межу, то зниження швидкості обертання занадто «швидкого» колеса здійснюється за рахунок зменшення переданого на нього крутного моменту силового агрегату. Комбінація цих способів вважається найбільш ефективною і використовується тоді, коли автомобіль рухається з достатньо високою швидкістю.

Роботою ASR управляє спеціальний електронний блок. До нього надходять сигнали від безлічі датчиків, що контролюють найбільш важливі параметри роботи автомобіля. Ця інформація обробляється закладеним в блоці програмним забезпеченням, в результаті чого формуються керуючі сигнали, що передаються в режимі реального часу на виконавчі пристрої.

Гальмівні зусилля антипробуксовочна система ASR змінює згідно з визначеним циклом. Як тільки її блок керування одержує від датчика інформацію про надмірної швидкості обертання колеса, формується сигнал на підвищення тиску у відповідному контурі гальмівної системи. Він слід на виконавчий пристрій, який спрацьовує. Буксуюче колесо пригальмовується, причому такий елемент виконавчої частини системи, як насос зворотної подачі, утримує підвищений тиск до тих пір, поки швидкість обертання колеса повністю не нормалізується. Як тільки це відбувається, сигнал від датчика надходить у пристрій управління, і воно дає команду про скидання тиску, яка відразу ж виконується.

Протидія пробуксовыванию коліс методом регулювання крутного моменту двигуна внутрішнього згоряння здійснюється за допомогою системи керування ДВЗ. На певних швидкостях при виникненні пробуксовування колеса це визначається блоком керування ASR, і відповідний сигнал направляється їм у блок керування двигуном. Останній у відповідності з них призводить крутний момент до необхідних значень. Здійснюється це наступними способами:

  • Зміною положення дросельної заслінки;
  • Регулюванням параметрів упорскування палива;
  • Регулюванням імпульсів системи запалювання.

В деяких варіантах систем ASR регулювання крутного моменту здійснюється також і за допомогою варіювання передач. Цей метод застосовується на автомобілях, оснащених автоматичними КПП.

Як влаштована ASR

Як вже було сказано вище, ASR є варіантом ABS з розширеною функціональністю. Тому крім датчиків, модуляторів і блоку керування, які є основними компонентами антиблокувальної системи гальм, вона включає в себе також:

  • Насос зворотної подачі;
  • Електромагнітні клапани;
  • Модуль формування сигналів для блоку управління двигуном.

Насос зворотної подачі використовується для створення додаткового тиску в гальмівній системі, причому коли він включається, то починає виконувати функції головного гальмівного циліндра. Електромагнітні клапани відповідають за підключення цього насоса і, коли настає момент, скидання став надмірною тиску. Що стосується модуля формування сигналів для блоку управління двигуном, то його призначення цілком зрозуміло з самої назви. Він використовується в тих випадках, коли ASR працює в режимі зниження крутного моменту силового агрегату.

В конструкції сучасних антипробуксовочных систем передбачена функція інформування про їх спрацювання: в цей момент в салоні авто, на приладовій панелі загоряється спеціальна лампочка. Слід зауважити, що водії мають можливість відключати встановлені в їхніх транспортних засобах ASR, проте фахівці не рекомендують так чинити, оскільки ця антипробуксовочна система дійсно забезпечує підвищену безпеку і її використання в автомобілях має цілий ряд важливих переваг.

Читайте також: ESP в машині: що це таке.

Переваги використання ASR в автомобілях

Насамперед, слід зазначити, що ASR дозволяє запобігти замети в поворотах при русі по вологому або обмерзлому дорожньому покриттю. У тих же випадках, коли повністю уникнути їх не вдається, система істотно знижує їх ступінь і, отже, небезпека виникнення аварії.

Водіїв, на автомобілях яких встановлена ASR, набагато впевненіше почувають себе при початку руху на слизькій чи мокрій дорозі. Транспортні засоби, оснащені цією системою, демонструють кращу керованість, що цілком зрозуміло: їх колеса практично завжди мають хороше зчеплення з дорогою, і, відповідно, всі маневри машини здійснюють в штатному режимі.

Ще однією важливою перевагою використання ASR є те, що ця система допомагає економити паливо за рахунок зменшення його витрат при зниженні крутного моменту силового агрегату. Крім того, з тієї ж самої причини вона сприяє деякому збільшенню ресурсу двигуна.

Читайте також: EBD: що це таке в автомобілі.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового