Атмосферний двигун: що це таке

1572

Атмосферний двигун – це двигун внутрішнього згоряння класичного зразка, в якому повітря надходить через систему впускання і бере участь у процесі створення паливної суміші в кожному циліндрі. В результаті, створена паливна суміш запалюється, створює енергію і приводить в рух робочі елементи мотора.

Зміст

  • Різновиди атмосферних двигунів
  • Чим відрізняється атмосферний двигун від турбірованного
  • Плюси і мінуси атмосферного двигуна

Різновиди атмосферних двигунів

Атмосферні мотори діляться на три основні групи двигунів:

  • бензинові – здобули найбільшу популярність в автомобілебудуванні;
  • газові – вони не набули широкого поширення в промислових масштабах, використовуються як додатковий елемент в тандемі з бензиновим мотором;
  • дизельні – вони не мають серйозних недоліків, але поступаються в популярності бензиновим моторам, в легковому автомобілебудуванні.

Атмосферні мотори можна класифікувати на види за способом подачі палива. За цим параметром ДВС ділиться на два типи: інжекторні і карбюраторні.

Чим відрізняється атмосферний двигун від турбірованного

Ці два види двигунів найбільш популярні в легковому автомобілебудування. При цьому вони мають між собою суттєві відмінності.

Основні відмінності між атмосферним і турбованим двигуном торкнулися наступних показників: принцип роботи, об’єму і потужності, тривалості експлуатації, якості палива і мастильних матеріалів. Розберемо ці параметри у порівнянні.

Турбований мотор відрізняється наявною системою турбонаддува. Вона складається з проміжного охолоджувача, турбокомпресора, турбіни. В результаті в циліндри двигуна надходить більше повітря, ніж в мотор атмосферного ДВС. Тому процес згоряння повітряно-паливної суміші, насиченою повітрям, що проходить більш ефективно – з’являється більше енергії, запускає двигун і приводить у рух автомобіль.

Дослідження показали, що для досягнення потужності в 125 кінських сил, об’єм атмосферного і турбірованного мотора буде різним. Зокрема, для турбірованного ДВС буде достатньо об’єму 1 літр, а для атмосферного двигуна цей показник складе 1,6 літра.

При потужності в 125 к. с., турбований двигун буде мати трохи меншою витратою пального і кращою динамікою. А також до переваги турбірованного ДВС потрібно віднести більшу вагу атмосферного мотора і його нездатність підтримувати максимальну потужність під час їзди гірською місцевістю, відрізняється розрідженим повітрям.

По тривалості експлуатації атмосферний двигун перевершує свого візаві. Турбований мотор зношується швидше. При цьому максимальна відстань, що такий двигун здатний покрити без капремонту, дорівнює 150 тисяч кілометрів. А атмосферний мотор, здатний подолати без капітального ремонту в межах 300-500 тисяч кілометрів.

В ідеалі, для безперебійного функціонування обох типів двигунів потрібно максимально якісне паливо і мастильні матеріали. Однак атмосферний мотор, в порівнянні з турбованим двигуном, менш вибаглива до їх якості. А також його ремонт коштуватиме дешевше.

В результаті порівняльного аналізу з’являється висновок, про те, що:

  • турбований мотор краще атмосферного за кількістю створюється енергії, меншій витраті палива (при рівних стартових характеристик) і обсягом, необхідному для досягнення максимальної потужності;
  • атмосферний мотор краще свого візаві по тривалості експлуатації і меншій примхливості до якості ПММ.

Плюси і мінуси атмосферного двигуна

Атмосферний ДВС має масу переваг і кілька недоліків. До достоїнств двигуна відноситься:

  • невибагливість обслуговування – для обслуговування двигуна можна використовувати не максимально якісні ПММ, головне, щоб вони підходили мотору за своїм складом;
  • багатократністю ремонту – атмосферний мотор здатний витримати велику кількість дрібних ремонтів, при цьому власник авто може виконати їх самостійно (в домашніх умовах), без обов’язкового відвідування СТО;
  • зносостійкість – цей тип розрахований на тривалу експлуатацію (кілька сотень тисяч кілометрів);
  • збереження рівня потужності – ключова перевага вироби, що виражається у збереженні потужності на малих обертах мотора, реагуванням на мінімальну натискання педалі акселератора, переходом від малих до великих обертів на короткий часовий проміжок.

Крім позитивних моментів, цей тип моторів має і негативні сторони. До них відноситься:

  • маса виробу – атмосферні мотори, в порівнянні з іншими різновидами двигунів, відрізняються великою вагою, не маючи при цьому переваги в обсязі та потужності;
  • підтримка динаміки та потужності на максимальному рівні – в умовах розрідженого повітря, атмосферні мотори не здатні підтримувати потужність на максимальній відмітці, втрачаючи при цьому і рівень динаміки;
  • продукт вихлопу – при роботі атмосферного двигуна створюється у великій кількості побічний продукт (вихлопної газ), забруднює повітряні маси.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового