Білий дим з вихлопної труби бензинового або дизельного двигуна

1097

Як відомо, вихлоп автомобіля в нормі, практично безбарвний, ну а якщо він забарвлюється яким-небудь кольором, то як правило, це ознака якихось проблем в моторі або в одній з систем авто.

Сьогодні ми розглянемо ситуацію, коли з вихлопної труби автомобіля йде білий дим. Ситуація тут не зовсім проста. Адже такий дим може бути варіантом норми, так і індикатором серйозної поломки. І ці два випадки, потрібно чітко розрізняти.

Зміст

  • Причина білого диму — водяний пар
  • Перевірка напевно
  • Висновки
  • Відео про білому димі

Причина білого диму — водяний пар

У першому випадку, причиною білого вихлопу є звичайний і по суті, нешкідливий водяний пар. Це буває, коли ви заводите автомобіль вранці, особливо в холодну і сиру погоду. Повітря насичене парами води і проходячи через мотор і вихлопну систему, пар від різкого зниження температури, починає активно конденсуватися, що і обумовлює білий колір вихлопу.

Крім того, конденсат може накопичуватися і на поверхні глушника, що при коротких поїздках, так само дає білий вихлоп.

Після прогріву двигуна, або більш або менш тривалої поїздки вихлоп в такій ситуації, знову стає практично прозорим. І це, мабуть, найбільш яскравий ознака, що ви маєте справу з цілком нормальною роботою автомобіля і його двигуна.

Якщо ж з вихлопної труби валить густий білий дим, причому це відбувається як на холодному, так і прогрітому двигуні, якщо обороти мотора скачуть без видимої причини, якщо ви постійно доливаєте охолоджуючу рідину в систему охолодження, значить потрібно їхати в автомайстерню і притому, терміново.

Справа в тому, що такі симптоми з високою ймовірністю свідчать про те, що в камеру згоряння разом з паливом потрапляє охолоджуюча рідина, яка виходить через вихлопну трубу, забарвлюючи відпрацьовані гази в білий колір. Зволікання в такій ситуації може бути чревате необхідністю капітального ремонту. Адже охолоджуючої рідини в двигуні не місце.

Як же так виходить, що рідина покликана циркулювати по спеціальних каналах системи охолодження виявляється в робочій зоні мотора? Виною всьому прокладка, яка розміщується між блоком двигуна і його голівкою. Точніше не сама прокладка, а її пошкодження або неправильна установка. Власне охолоджуюча рідина циркулює і в блоці і головці двигуна, інакше не уникнути перегріву. В прокладці передбачені спеціальні канали для проходження охолоджувача. Але, якщо є порушення в правильному розташуванні голівки, якщо щось змонтовано неправильно, присутній деформації або навіть пошкодження прокладки, то охолоджуюча рідина просочується всередину блоку двигуна і потрапляє в камеру згорання. У цьому випадку, як раз і потрібен невідкладний ремонт.

Власне причинами потрапляння охолоджувальної рідини в мотор, можуть стати і тріщини в блоці циліндрів або головці двигуна. Характерною ознакою тут може служити наявність води в маслі. І звичайно ж, таке масло не може повною мірою виконувати свої функції, а його заміна не дасть особливих результатів, бо вода знову з’явиться і в новій порції мастильних матеріалів.

Читайте також: Чорний дим з вихлопної труби бензинового або дизельного двигуна.

Перевірка напевно

В принципі розрізнити білий дим з вихлопної труби, обумовлений погодою, і дим, причиною якого є підтікання прокладки блоку двигуна, досить просто. Тим не менш, існує швидкий і точний спосіб встановити причину абсолютно точно.

І так, прогріваємо двигун до робочої температури, після чого підносимо до вихлопної труби аркуш паперу. Тільки не перекривайте просвіт труби, повністю. Потримайте папірець двадцять секунд, після чого можна її прибирати. Якщо папір просто мокра, значить все у вас нормально. Якщо ж на аркуші помітні жирні плями, потрібно їхати в автомайстерню. Хоча, навіть якщо папір просто мокра, але тосол або антифриз кудись тікає, краще показати машину фахівцям.

Висновки

Якщо підвести риску під усім написаним вище, то можна сказати, що існує дві основні причини появи білого диму в автомобільний вихлопі:

  • конденсація атмосферної вологи;
  • порушення герметичності блоку циліндрів, прокладки або головки двигуна і потрапляння в камеру згоряння охолоджуючої рідини;

Інші причини появи білого диму у відпрацьованих газах, слід вважати конкретикою. У випадку з конденсацією парів води, розчинених в повітрі, білий дим з вихлопної труби можна і слід вважати нормальним явищем.

Якщо ж такий дим наслідок проникнення охолоджуючої рідини в камеру згоряння двигуна, необхідно терміново звернутися в авторемонтну майстерню, в іншому випадку, може знадобитися капітальний ремонт або заміна двигуна. Після усунення протікання в моторі, потрібно в обов’язковому порядку замінити масло, так як в ньому може міститися досить високий відсоток охолоджуючої рідини.

Читайте також: Синій дим з вихлопної труби — що це означає і що робити?

Відео про білому димі

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда